Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2018,
20.44

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

25

Natisni članek

orožje Zveza borcev

Sreda, 3. 10. 2018, 20.44

5 let, 6 mesecev

Na partizanskih prireditvah nič več orožja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,08

25

Dolenjski navdušenci nad partizani so ogorčeni, ker jim je Zveza borcev prepovedala, da na prireditvah nosijo muzejske puške. Konec postrojev spominskih partizanskih čet naj bi bil povezan z nedavno štajersko vardo, tudi zaradi očitkov desnice, da se v vojaške igrice borcev ne vtakne nihče, vardisti pa so čez noč postali sovražniki države. Neuradno pa naj bi oboroženi Dolenjci šli v nos vrhu borčevske organizacije zaradi veseljačenja, ki praviloma sledi vsaki takšni spominski paradi.

Milan Kranjc, vodja dolenjskega spominskega bataljona, je ekipi Planet TV pokazal, s kakšnim orožjem se običajno predstavljajo na partizanskih komemoracijah. Od mitraljezov, prek pušk in brzostrelk do pištol. Vse orožje uradno onesposobljeno. 

"Mi nismo nobena varda"

Predsednik zveze borcev Tit Turnšek lahko podpiše, kar hoče, a našega delovanja ne more omejiti, so ob tem poudarili v Dolenjskem bataljonu. Naše orožje ima vse potrebne dokumente, večkrat so nas preverili tudi  obveščevalci, poudarijo. "Delovali bomo, dokler bomo, ponosno, mi nismo nobena varda," je dejal Kranjc. 

Turnšek: Mahanje z orožjem ni šala

A mahanje z orožjem, pa naj bo onesposobljeno ali plastično, ni šala, je poudaril Turnšek. Teksasu med spominskimi četami napoveduje konec. "Najprej moramo mi narediti v svoji hiši imeti red. Potem bomo zahtevali red tudi drugod," je rekel. 

Zveza borcev bo poostrila kriterije

Kar pomeni, da se bodo čete na prireditvah, kot so Dražgoše, Osankarica in podobno, lahko še pojavljale, a bo zveza borcev za takšne nastope poostrila kriterije. "Nekaj ljudi je tečnih, razgrajajo. Šentjernej, Brežice ...," pravi Turnšek. Večina pa naj bi se z ureditvijo razmer strinjala, je dejal Turnšek.

A v Dolenjskih četah se ne dajo. Prepričani so, da je Turnšek nasedel provokacijam desnega političnega pola. Ne nazadnje je vanj v devetdesetih spadal tudi sam, so poudarili. 


 

Ne spreglejte