SiolNET. Novice Slovenija
5,08

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Na partizanskih prireditvah nič več orožja? #video

5,08

termometer

Dolenjski navdušenci nad partizani so ogorčeni, ker jim je Zveza borcev prepovedala, da na prireditvah nosijo muzejske puške. Konec postrojev spominskih partizanskih čet naj bi bil povezan z nedavno štajersko vardo, tudi zaradi očitkov desnice, da se v vojaške igrice borcev ne vtakne nihče, vardisti pa so čez noč postali sovražniki države. Neuradno pa naj bi oboroženi Dolenjci šli v nos vrhu borčevske organizacije zaradi veseljačenja, ki praviloma sledi vsaki takšni spominski paradi.

Milan Kranjc, vodja dolenjskega spominskega bataljona, je ekipi Planet TV pokazal, s kakšnim orožjem se običajno predstavljajo na partizanskih komemoracijah. Od mitraljezov, prek pušk in brzostrelk do pištol. Vse orožje uradno onesposobljeno. 

"Mi nismo nobena varda"

Predsednik zveze borcev Tit Turnšek lahko podpiše, kar hoče, a našega delovanja ne more omejiti, so ob tem poudarili v Dolenjskem bataljonu. Naše orožje ima vse potrebne dokumente, večkrat so nas preverili tudi  obveščevalci, poudarijo. "Delovali bomo, dokler bomo, ponosno, mi nismo nobena varda," je dejal Kranjc. 

Turnšek: Mahanje z orožjem ni šala

A mahanje z orožjem, pa naj bo onesposobljeno ali plastično, ni šala, je poudaril Turnšek. Teksasu med spominskimi četami napoveduje konec. "Najprej moramo mi narediti v svoji hiši imeti red. Potem bomo zahtevali red tudi drugod," je rekel. 

Zveza borcev bo poostrila kriterije

Kar pomeni, da se bodo čete na prireditvah, kot so Dražgoše, Osankarica in podobno, lahko še pojavljale, a bo zveza borcev za takšne nastope poostrila kriterije. "Nekaj ljudi je tečnih, razgrajajo. Šentjernej, Brežice ...," pravi Turnšek. Večina pa naj bi se z ureditvijo razmer strinjala, je dejal Turnšek.

A v Dolenjskih četah se ne dajo. Prepričani so, da je Turnšek nasedel provokacijam desnega političnega pola. Ne nazadnje je vanj v devetdesetih spadal tudi sam, so poudarili. 


 

Komentarji

25

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • paleoknives / 03.10.2018. ob 20:58 +10 - 2

  Če gre za komemorativne parade ali prezentacijske prikaze, ni nič spornega. Vseeno pa je potrebno biti spoštljiv in preudaren. To niso "indijanci in kavboji", razkazovanje orožja in veseljačenje pač nekako ne spadata skupaj. Tudi zaradi tega, ker med 2. vojno ni bilo vse črno-belo in imajo določeni ljudje zaradi tega slabe občutke.

  +10 - 2
 • pesbanny / 03.10.2018. ob 21:59 +12 - 5

  Saj ga res ne potrebujejo .Od leta 1945 dalje so imeli dovolj priložnosti ,da so vse svoje domnevne nsprotnike pobili in zmetali v jame in rove.

  +12 - 5
 • janez123 / 03.10.2018. ob 22:26 +12 - 5

  kakšni partizani, najmanj 95 bi morali biti stari da so sploh videli partizana , ne pa tile mlečnozobci

  +12 - 5
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin