Sobota,
17. 1. 2015,
9.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Klemenčič pravosodje privatizacija

Sobota, 17. 1. 2015, 9.46

8 let

"Model državnega lastništva je ena ključnih slovenskih razvojnih težav"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je v intervjuju za Večer dejal, da je model državnega lastništva, državnega bančništva in njegovega upravljanja ena ključnih slovenskih razvojnih težav.

Rešitev vidi v pregledni privatizaciji. Opozoril je tudi, da se v sodstvu vse premika prepočasi in da je pri tem preveč previdnosti.

Kot je v intervjuju za današnjo izdajo časnika pojasnil minister, se je za vstop v vlado odločil, ker ga je k temu povabil premier Miro Cerar, obenem pa mu zagotovil podporo glede določenih pogojev, projektov in nestrankarstva ministrstva.

Za oceno delovanja ministrstva je danes po njegovih besedah še prezgodaj. Se je pa ob prevzemu funkcije, kot je dejal, odločil, da bo vztrajal, dokler bo imel zaupanje predsednika vlade ali pa ga odstavijo.

S kriminalom elit nove možnosti izigravanja sistema Klemenčič je spregovoril o številnih temah, vezanih na pravosodni resor, med drugim o zaporskem sistemu. Zanj je dejal, da je bil razvit za klasična kazniva dejanja, za zapornike, ki v veliki večini izhajajo z dna družbe. S kriminalom elit pa so v ta sistem začeli vstopati novi ljudje z družbeno in ekonomsko močjo, ki za sabo potegne tudi nove možnosti izigravanja sistema.

Kot je ponazoril, imamo danes primere obsojenih odvetnikov ali finančnih svetovalcev, ki sklenejo pogodbo in svetujejo ter so tako rekoč v vikend zaporu.

Ob tem je napovedal, da bodo v zakonu o kazenskem postopku "predvidoma uvedli mehanizme za omejitev zlorabe zdravniških potrdil za izogibanje postopkom". Razen v primeru, ko je odrejeno bolnišnično zdravljenje, bodo ljudje tako morali v zapor, če bodo pravnomočno obsojeni, pravi.

Potrdil je, da je zavrnil tožilsko poročilo za leto 2013, saj po mnenju ministrstva ni izpolnjevalo zastavljenih kriterijev.

"Model državnega lastništva je težava, rešitev pa pregledna privatizacija" Ocenil je tudi stanje korupcije in družbe nasploh. Kot nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je opozoril, da se od njegovega odstopa z omenjenega položaja do danes ni veliko spremenilo predvsem pri upravljanju premoženja v državni lasti.

Tudi sicer meni, da je model državnega lastništva, državnega bančništva in njegovega upravljanja ena ključnih slovenskih razvojnih težav, zato rešitev vidi v pregledni privatizaciji.

Težava Slovenije je po njegovem mnenju tudi to, da imamo regulatorne organe, ki so ključni za delovanje kakršnegakoli tržnega gospodarstva, a ne delujejo. Tudi zato po njegovih besedah na ministrstvu načrtujejo zakon o regulatornih prestopkih.

"Nad ustavnim sodiščem je samo modro nebo" Za slovensko sodstvo meni, da se spremembe dogajajo prepočasi, hkrati pa, da je bilo v pravosodju redkokdaj toliko pripravljenosti, da bi se zgodile spremembe, in tudi znanja kot zdaj.

Za sodniški in tožilski kodeks – predvidevajo ju spremembe zakonodaje, ki jih je ministrstvo poslalo v DZ – pravi, da sta potrebna, ob tem pa zavrača očitke, da gre za lustracijo, podobno tisti, ki jo zahteva SDS: "Če kdo sklepa, da poskušam v imenu SDS, za katero sem vsaj že iz časov KPK, pa še prej iz časov izbrisanih in NPU kot rdeča cunja pred bikom, ustvariti pogoje za lustracijo sodstva, je moj odgovor: bog vam pomagaj, vsem skupaj."

Poudaril je še velik pomen ustavnega sodišča. "Ni nujno, da se strinjam z vsako odločitvijo, ampak nad ustavnim sodiščem je samo modro nebo. Ker še posebej v času, ko nenehno na konce stavkov postavljamo vprašaje, nekdo mora na koncu postaviti piko," dodaja.