Torek,
9. 9. 2014,
13.55

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
vlada ministri Miro Cerar

Natisni članek

Torek, 9. 9. 2014, 13.55

2 leti, 3 mesece

Miro Cerar tik pred zdajci zamenjal kandidata in vložil seznam (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Mandatar Miro Cerar je v državni zbor danes vložil seznam 16 ministrskih kandidatov, na katerem se je v zadnjem trenutku zgodila sprememba pri kandidatu za gospodarskega ministra.

Seznam ministrskih kandidatov je mandatar Miro Cerar javnosti prvič predstavil šele včeraj in čeprav je trdil, da so vsi kandidati kompetentni in neoporečni, je že danes z njega umaknil kandidata za gospodarskega ministra Ervina Pfeiferja in ga zamenjal s podjetnikom Jožefom Petrovičem.

Petrovič je univerzitetni diplomirani ekonomist in je na zadnjih državnozborskih volitvah v Krškem kandidiral za poslanca SMC. Po lastnih navedbah je za njim 30 let aktivnega dela v gospodarstvu. Med drugim je bil izvršni direktor veleprodaje v Petrolu in predsednik uprave družbe Delo prodaja. Trenutno je direktor družbe Unichem.

Zakaj je Cerar izbral Petroviča in ne Pfeiferja SMC je sicer zvečer na svoji spletni strani objavila pojasnilo, zakaj je na kandidatni listi Petrovič in ne Pfeifer. Kot so zapisali, je predsednik vlade Miro Cerar opravil številne pogovore z gospodarstveniki in drugimi strokovnjaki, da bi tako izbral najboljšega možnega kandidata za ministra za gospodarstvo.

Pri končni odločitvi je tehtal med Pfeiferjem in Petrovičem, "dvema izvrstnima strokovnjakoma in gospodarstvenikoma". Predsednik vlade se je odločil, da vodenje ministrstva za gospodarstvo zaupa Jožefu Petroviču, ki že več kot 30 let dela v gospodarstvu in ima izkušnje z vodenjem majhnih, srednjih in velikih podjetij, Ervin Pfeifer pa bo povabljen v krog strokovnjakov, s katerimi se bo predsednik vlade posvetoval pri posameznih strateških odločitvah s področja gospodarstva in financ, so zapisali.

Zakaj Pfeiferja ni na seznamu Po poročanju medijev bi njegovo imenovanje lahko vrglo senco na vso vlado. Pfeifer je bil namreč v NLB do leta 2010 kot direktor centra za ekonomiko in razvoj organizacije zadolžen za gradnjo nove poslovne stavbe NLB v središču Sarajeva. NLB je po poročanju radia Slovenija takrat dala posojilo bosanski družbi, zadolženi za projekt, a je naložbo zmanjšala zaradi krize in domnevnih zapletov z bosanskimi partnerji.

V poslu, ki je začel teči leta 2007 in za katerega je NLB že nakazala 22 milijonov evrov, se omenja Pfeiferjevo ime. Proti njemu v zadevi ni bilo vloženih ovadb, vendar naj bil ta primer eden od razlogov za odločitev AUKN, da ustavi njegovo imenovanje na čelo Slovenskih železnic, katerih nadzorni svet je Pfeiferja leta 2011 s tesno večino imenoval za generalnega direktorja. Po poročanju Radia Slovenija bi bile lahko sporne tudi njegove domnevne povezave z gradbenimi krogi, ki naj bi pri njem lobirali za posle pri gradnji drugega tira v vrednosti 1,4 milijarde evrov.

Pfeifer se, kot so naknadno sporočili iz SMC, danes ni udeležil predstavitve ministrskih kandidatov iz kvote SMC poslancem te stranke. Na srečanju ni bilo tudi kandidata za finančnega ministra Dušana Mramorja in kandidata za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki naj bi bila v tujini.

Zaslišanja že v petek Zaslišanja kandidatov pred odbori bodo v petek, ponedeljek in torek. Če bodo ministrski kandidati uspešno prestali zaslišanja, bodo poslanci na izredni seji, predvidoma prihodnji četrtek, glasovali o seznamu.

Dopoldne pa so se ministrski kandidati iz SMC predstavili poslancem svoje stranke. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je po sestanku povedala, da so se poslanci stranke strinjali, da gre za ljudi s pomembnimi referencami, z veliko izkušnjami, energije in delovnega elana, pripravili pa so "zelo prijetno osebno predstavitev". Po njenih besedah so se poslanci SMC lahko prepričali, da je bilo mogoče opaziti veliko "zavzetosti za prihodnje delovanje za državo v okviru izvršne veje oblasti".

Kandidati za novo ministrsko ekipo se bodo vsem trem poslanskim skupinam koalicije, torej poleg SMC še DeSUS in SD, predstavili v sredo, predstavitve "podobnega tipa" pa bodo nadaljevali pred začetkom formalnega dela, torej zaslišanji ministrskih kandidatov pred delovnimi telesi.