Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 2. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

16

Natisni članek

Miro Cerar TEŠ energija NLB drugi tir

Ponedeljek, 13. 2. 2017, 13.16

6 let, 6 mesecev

Miro Cerar: Pogovoriti se moramo o podaljšanju delovne aktivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

16

Miro Cerar. | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada se zaveda, da gre pri predlogu prednostnega dispečiranja elektrike iz Teša, za kar je podlaga v noveli energetskega zakona, ki je v javni obravnavi, za pomembno vprašanje, zato preučuje alternative temu ukrepi, je v DZ povedal premier Miro Cerar. 

"Tu ne gre za pokrivanje morebitnih izgub Termoelektrarne Šoštanj," je v odgovoru poslancu ZL Luki Mescu o mogočih alternativah omenjenemu ukrepu dejal predsednik vlade. Mesec je namreč presodil, da gre pri prispevku za prednostno dispečiranje za prispevek za izgubo, ki jo iz šestega bloka proizvaja Termoelektrarna Šoštanj (Teš).

"Vse aktivnosti vlade vodijo k večji racionalizaciji rabe energije in uresničevanju koncepta zelene Slovenije," je dejal Cerar in dodal, da se vlada hkrati zaveda, da še ne zmoremo brez visokega deleža proizvodnje elektrike iz termoelektrarne.

Cerar: Teš je sistemska elektrarna

Ob tem je spomnil, da si je vlada na začetku mandata zastavila nalogo, da bo potrebna neodvisna revizija šestega bloka in ekonomike prihodnjega obratovanja. Ta revizija in ukrepi bodo namreč omogočili tudi morebitne odškodninske zahtevke.

Kot je še poudaril Cerar, je treba aktivnosti vlade ločiti od aktivnosti, ki jih s ciljem odkrivanja morebitnih nepravilnosti in odgovornosti oseb izvajajo preiskovalni organi. Ne glede na to je Teš sistemska elektrarna, ki jo za zanesljivost sistema in do vzpostavitve energetske unije potrebujemo.

Glede na močne negativne demografske trende, ki so značilni za Slovenijo, bi bile za dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne potrebne tudi spremembe na trgu dela, je danes na seji DZ še opozoril premier Miro Cerar. Poudaril je, da se bo zato treba resno pogovoriti tudi o možnosti podaljšanja delovne aktivnosti starejših nad 55 let.

Drugi tir je Cerarjeva prioriteta

Drugi tir ostaja prioriteta te vlade, a ga načrtujemo skrbno in preudarno, da ne bi prišli v zagato, ki se je zgodila pri Teš 6, je v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja Tonina (NSi) o omenjenem projektu dejal Cerar. Ponovil je, da bodo ob zagotovljenih finančnih virih dela lahko stekla proti koncu letošnjega leta.

Zaveze o prodaji NLB ostajajo nespremenjene

Glede zaveze Slovenije Bruslju v zvezi s prodajo NLB je Cerar v odgovoru na vprašanje nepovezane poslanke Alenke Bratušek dejal, da ta ostaja nespremenjena. Ponovil je, da vlada ni predlagala podaljšanja roka prodaje, Slovenski državni holding (SDH) pa nadaljuje aktivnosti, da bo zaveza vlade Bratuškove, da bo banka prodana do konca letošnjega leta, izpolnjena.

Ne spreglejte