Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2014,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar sodelovanje Slovenija Italija

Sreda, 8. 10. 2014, 17.49

8 let

Miro Cerar prvič med evropskimi politiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vlade Miro Cerar in italijanski premier Matteo Renzi sta na srečanju v Milanu potrdila dobre odnose med državama in izrazila prepričanje v možnost izboljšanja dvostranskega sodelovanja.

Pogovarjala sta se tudi o tem, da bi v Sloveniji kmalu organizirali tristransko srečanje med Slovenijo, Italijo in Hrvaško, je dejal Cerar.

Ugotovila, da državi zelo dobro sodelujeta Z italijanskim premierjem sta ugotovila, da državi zelo dobro sodelujeta, da pa še obstajajo možnosti za izboljšanje sodelovanja, je slovenskim novinarjem po srečanju dejal Cerar, ki se v Milanu udeležuje neformalnega vrha EU o zaposlovanju.

Možnost za nadaljevanje dobrega sodelovanje bo tudi tristransko srečanje med Slovenijo, Italijo in Hrvaško. Kdaj naj bi potekalo srečanje, ki ga bodo po Cerarjevih besedah pripravili v Sloveniji, premier ni povedal.

Cerar: Brezposelnost v Evropi je zelo velika težava, še posebej za mlade Cerar in Renzi sta se srečala pred začetkom izredne konference, na kateri bodo evropski voditelji razpravljali o nadaljnjih ukrepih za zagon gospodarske rasti in boju proti brezposelnosti. Z Renzijem sta si na srečanju nekaj besed izmenjala tudi na temo brezposelnosti v Evropi, ki je po Cerarjevih besedah zelo velika težava, še posebej za mlade.

Vrha EU v Milanu se udeležujejo številni predsedniki držav ali vlad članic EU ter ministri, pristojni za delo. Za Cerarja je to prvo srečanje z evropskimi kolegi po nastopu položaja predsednika vlade. Na vrhu ga spremlja tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Pogovorov z Renzijem se je udeležila tudi italijanska zunanja ministrica in kandidatka za prihodnjo visoko zunanjo predstavnico EU Federica Mogherini.

Srečal se je tudi s predsednikom Evropskega parlamenta Schulzem Dvostranskemu srečanju z italijansko stranjo, na katere pobudo tudi poteka današnji vrh, je sledilo še srečanje Cerarja s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, pred njim pa se je slovenski premier na kratko sestal še s predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem. To srečanje sicer ni bilo vnaprej napovedano.

Cerar naj bi imel po napovedih v okviru konference še vrsto dvostranskih srečanj in pogovorov, med drugim tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Ne spreglejte