Petek,
19. 4. 2013,
14.44

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Senko Pličanič Zvonko Fišer

Petek, 19. 4. 2013, 14.44

4 leta, 7 mesecev

Minister Pličanič in prvi mož tožilcev Fišer prvič za skupno mizo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za pravosodje Senko Pličanič se je na tožilstvu sestal z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem, namestnikom Mirkom Vrtačnikom in generalnim direktorjem tožilstva Boštjanom Škrlecem.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bilo srečanje namenjeno predvsem seznanitvi ministra z aktualnimi težavami, s katerimi se spoprijema tožilstvo. Kot je znano, je tožilstvo v času Janševe vlade spadalo pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve oziroma ministra Vinka Gorenaka, o čemer so potekle polemike, z novo vlado pa je tožilstvo spet organ, ki spada pod ministrstvo za pravosodje.

"Prenos sicer formalno še ni bil opravljen, ta naj bi se zgodilo okoli 1. maja," je dejal minister Senko Pličanič, ki je tako potrdil, da je bilo današnje srečanje prvo uradno srečanje s Fišerjem. Prvi mož tožilcev je tako povedal, da je bil današnji sestanek nekaj najnormalnejšega v urejeni državi.

O akutnih težavah tožilstva "Pogovarjala sva se o odprtih vprašanjih med tema dvema organoma, pri čemer je jasno, kakšne so pristojnosti ministrstva za pravosodje, torej zagotavljanje pogojev za delo tožilstva in pravosodne uprave, medtem ko na drugi strani ostaja državno tožilstvo, kar zagotavlja ustava, organ, ki skrbi za kazenski pregon storilcev kaznivih dejanj v družbi," je v svoji izjavi za javnost povedal Fišer in dodal, da sta obravnavala zelo različna vprašanja, vsa po vrsti pomembna, in sicer od proračunskih težav, kadrovskih zadev, zakonodaje, ki je odprta, o tem, ali bi jo bilo treba urediti, pa vse do evropskega pravnega reda.

Minister je v svoji izjavi poudaril, da je delovanje tožilstva ključno za učinkovito slovensko pravosodje, ki ga poleg tožilstva sestavlja še sodstvo. "Vlada na tožilstvo gleda kot na neodvisen organ, ki preganja posebno zadnja leta akutna kriminalna dejanja, kot je gospodarski kriminal. Prizadevamo si, da bi imelo tožilstvo vse pogoje, da bo lahko svoje poslanstvo opravljalo učinkovito in hitro," je povedal Pličanič.

O nadzoru, prenosu tožilstva na ministrstvu za pravosodje, Gorenakovem zakonu … Na vprašanja novinarjev, in sicer tako glede nadzora, ki ga je nad tožilstvom uvedel nekdanji minister Gorenak, kot tudi domnevno spornih ravnanj tožilstva v primeru "bežigrajskega posiljevalca", sta oba odgovorila, da se o konkretnih primerih nista pogovarjala, in jih tudi nista želela komentirati.

"Po enoletnem nesrečnem eksperimentu, ki je bilo, kar zadeva pristojnosti tožilstva, v slabši kondiciji, medtem ko je bil pregon gospodarske kriminalitete v boljši, je jasno zavedanje te delitve jasnejše, kot je bilo prej," je dejal Fišer, ki od vlade in pristojnega ministra pričakuje, da bosta pospešila postopke za imenovanje tožilcev. Kadrovska podhranjenost namreč obstaja: "To sem danes ministru predstavil, konkretnih rešitev pa nisva ravno iskala. Je pa žogica na strani izvršne veje oblasti, ki bo morala rešiti ta vozel, ki je nedostojen in do katerega ne bi smelo priti." Pličnačič je zagotovil, da bo zadevo čim prej uredil, ker je precej odprtih zadev, pa se bosta s Fišerjem sestajala na rednih sestankih.