SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister Čufer koaliciji predlaga dvig DDV

2

termometer

 | Foto:
Minister za finance Uroš Čufer je koaliciji kot prvi ukrep po razveljavitvi nepremičinskega zakona na ustavnem sodišču predlagal dvig davka na dodano vrednost (DDV).

Za koliko točno naj bi se DDV dvignil, še ni znano, a verjetno za dve odstotni točki višja stopnja, za pol odstotne točke pa nižja. Vlada Bratuškove je sicer že 1. junija lani zvišala splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov, znižano pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Nov ukrep pa bi začel veljati s 1. majem. Koalicijski vrh je o rešitvah, kako nadomestiti 200 milijonov evrov izpada od davka, ki je bil sicer sestavni del proračuna za letos, razpravljal dobri dve uri.

"Dokončne odločitve še ni" Po koncu sestanka je Uroš Čufer v izjavi za medije poudaril, da je bil njegov predlog pozitivno sprejet. "Dokončne odločitve še ni. Mislim, da morajo vsi še malo pri sebi premisliti, a vseeno menim, da gre za kar sprejemljiv predlog," je dodal. Znano je sicer, da dvigu davkov oziroma uvajanju novih najbolj nasprotuje DL. Predsednik stranke Gregor Virant predlogov finančnega ministra še ni želel komentirati, zapisal je le, da bo vodstvo DL o tem spregovorilo predvidoma v ponedeljek zvečer.

Kot je pojasnil Čufer, bi odločitev o dvigu DDV vlada lahko sprejela že na četrtkovi redni seji, rešitev pa bi veljala s 1. majem. Po njegovih besedah je trenutno to edini davek, ki je še izvedljiv in ima tudi "svojo ekonomsko logiko".

Z nepremičninskim davkom še ni konec zgodbe Kot drugi potreben korak je minister koalicijskim partnerjem predlagal, da bi si še naprej prizadevali za uvedbo davka na nepremičnine, ker da ima tudi ta davek "svojo ekonomsko logiko" in je v naši strukturi davčnih prihodkov smiseln. Ko bi bilo tudi to izvedeno, pa Čufer kot tretji korak predlaga znižanje obdavčitev plač.

Časovnica glede tega še ni oblikovana, si pa Čufer želi, da bi to uredili čim prej. Kombinacija predvidenih ukrepov bi namreč prispevala k večji konkurenčnosti Slovenije kot obstoječa davčna struktura, je dodal.

Poleg tega se je po njegovem mnenju treba bolj osredotočiti tudi na znižanje izdatkov. "Izpostavil sem tri stvari - enkrat za spremembo ne pokojnin - ampak zlasti na tistih področjih javne uprave, kjer mislimo, da je še največ prostora in kjer je bilo v preteklih nekaj letih tudi najmanj narejenega, torej na področju zdravstva, šolstva in občinah," je povedal in pristavil, da kriza ni enako porazdeljena med vsemi deli javnega sektorja.

Odstop državne sekretarke "absolutno ni opcija" Poudaril je, da je sam zagotovo odgovoren za zakon o davku na nepremičnine. "Ampak ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena pač ni uspela, bo pač naslednja," je dejal. Odstopa državne sekretarke na njegovem ministrstvu Mateje Vraničar, o katerem špekulirajo nekateri mediji, pa niti slučajno ne bi sprejel. Ta zakon so pripravili skupaj kot ekipa in njen odstop "absolutno ni opcija", je zagotovil.

Minister je dejal tudi, da se odločitev ustavnega sodišča za razveljavitev nepremičninskega zakona ne bi smela poznati na obrestnih merah. Spomnil je še, da so minuli teden opravili niz srečanj z vlagatelji po Evropi. "Normalno, če bodo tržni pogoji pravi, bi morali biti ta teden na trgu," je odgovoril na vprašanje, ali bo sledila izdaja evrskih obveznic.

Tudi o Bešiču Loredanu? Koalicijski partnerji naj bi izmenjali tudi stališča o Danijelu Bešiču Loredanu. Ortopedski kirurg, ki utegne kandidirati za ministra za zdravje, se je z Bratuškovo sestal v soboto. Premierka se je nato želela še pogovoriti s koalicijo, a ni znano, če so se že kaj dogovorili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin