Ponedeljek,
9. 9. 2024,
10.23

Osveženo pred

38 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Marta Kos

Ponedeljek, 9. 9. 2024, 10.23

38 minut

Vlada soglasno potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,78

Vlada je na današnji seji za kandidatko za evropsko komisarko potrdila Marto Kos, nekdanjo članico stranke Gibanje Svoboda in kandidatko za predsednico republike, je na novinarski konferenci sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon. Le slabo uro pred sejo, ki se je začela ob 11. uri, je Marta Kos za Siol.net potrdila, da je predsedniku vlade Robertu Golobu danes izročila soglasje za komisarsko kandidaturo.

Kot je pojasnil Arčon, so Marto Kos potrdili brez glasu proti. Kandidatura gre zdaj v DZ na pristojni odbor za evropske zadeve, ki bo podalo mnenje. Na podlagi mnenja, ki ni zavezujoče, bo vlada nato še enkrat potrdila kandidaturo, premier Robert Golob pa bo predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen obvestil o novem imenu slovenske kandidatke za evropsko komisarko.  

Na vprašanje, kako dobra kandidatka je Marta Kos, pa je Arčon odgovoril, da je zelo dobra kandidatka, saj pozna slovenski politični prostor, uspešna diplomatka pa je bila tudi v Nemčiji in Švici, zato pozna tudi evropski parket. Po njegovih besedah ustreza vsem kriterijem, ki jih zahteva predsednica Evropske komisije.

Po presenetljivem umiku kandidature Tomaža Vesela in mrzličnem iskanju nove kandidatke za evropsko komisarko je bilo slišati kritike, da je dogajanje sramota za Slovenijo. 

"Ne morem pritrdilno odgovoriti na kritike tistih, ki pravijo, da je to blamaža za Slovenijo. To je povsem normalen postopek vsake kandidature na določene pozicije. Menim, da je Tomaž Vesel velik človek, da je s tem tudi pokazal svojo veličino. Da je zaznal splet okoliščin med njegovim pogledom in pogledom predsednice ter tudi določenih struktur znotraj Evropskega parlamenta in omogočil, da Slovenija predlaga kandidata. Tudi če kandidatka ne bo potrjena v parlamentu, tega ne smatram kot blamažo, ampak splet okoliščin," je pojasnil Arčon. 

Razdelitev resorjev naj bi bila znana že v sredo. "Pričakujemo, da bomo dobili dober odbor. Če bo to odbor za širitev, bomo veseli," je na novinarsko vprašanje glede razdelitve resorjev odgovoril Arčon.  

Marta Kos
Novice Kaj čaka Marto Kos v Bruslju?

Marta Kos danes predsedniku vlade vročila komisarsko kandidaturo

V javnosti je sicer zaokrožilo več imen, od ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon in evropske poslanke Irene Joveve in Marjete Jager, namestnice generalnega direktorja v generalnem direktoratu Evropske komisije za mednarodno sodelovanje in razvoj. Da premier Golob na komisarskem mestu želi nekdanjo slovensko veleposlanico v Nemčiji in Švici Marto Kos, se je v političnih vrstah začelo govoriti po petkovem umiku Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Premier Golob naj bi namreč njeno ime omenil na petkovem sestanku, na katerem je koalicijske partnerje seznanil z odstopom Vesela.

Kljub temu da se je Marta Kos s stranko Gibanje Svoboda in njenim predsednikom Robertom Golobom razšla po umiku iz predsedniške kampanje, ji je ta že letos spomladi ponujal kandidaturo za evropsko komisarko. Tedaj bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah, kar je zavrnila.

Tokrat je bil Golob očitno uspešen, Kos je za Siol.net potrdila, da je predsedniku vlade danes dala soglasje za komisarsko kandidaturo. "O tem bomo najprej govorili s koalicijo, imamo pa super kandidatko," je ob prihodu na sejo vlade dejal Golob. Vlada je o kandidaturi Marte Kos odločala na seji, ki se je začela ob 11. uri. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon, so kandidaturo Marte Kos soglasno potrdili. Kot neuradno poroča MMC, naj bi bila Kos edina kandidatka.

Golob verjame, da bo Marta Kos dobro zastopala Slovenijo v Bruslju

Premier Robert Golob verjame, da bo nekdanja veleposlanica Marta Kos s svojim ugledom in izkušnjami dobro zastopala Slovenijo v Bruslju. V izjavi za medije po pogovorih s premierjem Andore v Ljubljani ji je Golob še zaželel vso srečo na njeni poti.

Nekdanjo podpredsednico Gibanja Svoboda je premier, ki sicer ob tem ni odgovarjal na novinarska vprašanja, označil za strokovnjakinjo za mednarodne zadeve, gospo z bogatimi diplomatskimi izkušnjami in predvsem zapriseženo Evropejko.

V koaliciji zadovoljni 

Poslanec Svobode Lenart Žavbi, ki je tudi podpredsednik odbora DZ za zadeve EU, je izrazil "iskreno veselje in zadovoljstvo s tem, da imamo v Sloveniji tudi drugo izjemno kompetentno kandidatko za evropsko komisarko". "Navdušen sem nad to izbiro in mislim, da bo izvrstna slovenska evropska komisarka," je poudaril. 

Po besedah poslanke in podpredsednice SD Meire Hot je bila izbira Marte Kos pričakovana, saj jim je predsednik vlade že na petkovem sestanku dal vedeti, da se nagiba k njeni nominaciji. Po mnenju SD gre za primerno kompetentno kandidatko.

Ob tem je Meira Hot poudarila, da so za Tomažem Veselom, ki je od kandidature odstopil, absolutno stali, čeprav so se postavila "neka merila v kontekstu, da mora biti to politik". "Nikjer v pogodbi o delovanju Evropske unije ne piše, da mora biti kandidat za komisarja politik," je dodala. V SD tako po besedah Hot obžalujejo, da je Vesel odstopil, pozdravljajo pa tudi njegov pogum, da se je umaknil, ko je ugotovil, da obstajajo neka nesoglasja.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je po srečanju z Marto Kos v svoji poslanski skupini pojasnil, da kandidatko in njeno dosedanje delo že poznajo in da je po njihovi oceni "zagotovo popolnoma kvalificirana tudi za takšno mesto". Po njegovih besedah so imeli v poslanski skupini z njo konstruktiven pogovor, predvsem v luči tega, katere stvari bi lahko v Evropski komisiji pokrivala, kakšno bi bilo sodelovanje s Slovenijo in kaj se ji zdijo prednostne naloge, ki bi jih lahko tudi kot država zagovarjali v Evropski uniji.

Odbor DZ o kandidaturi Marte Kos najverjetneje v petek

Odbor DZ za evropske zadeve bo mnenje glede predlagane kandidatke vlade za evropsko komisarko najverjetneje podal v petek, je danes dejal poslanec SDS in predsednik odbora Franc Breznik. Ob tem je izpostavil, da je DZ avtonomen organ, ki deluje neodvisno od želja vlade ali predsednice Evropske komisije.

Fajon: Nisem bila zainteresirana za kandidaturo

Fajon je ob prihodu na sejo vlade danes povedala, da so se motili vsi tisti, ki so špekulirali, da želi iti v Bruselj. "Prejšnji teden sem na Bledu zelo jasno povedala, da vodim zunanje ministrstvo v času predsedovanja v Varnostnem svetu ZN. Gre za veliko odgovornost, za kompleksne izzive, želim si to delo odgovorno opravljati tudi naprej. Moje ime s strani vodstva SD zagotovo ne bo na mizi. Želim pa tistemu, ki bo v zadnjem trenutku nekako reševal ugled Slovenije, veliko sreče."

Na vprašanje, kakšna kandidatka je Marta Kos, je Fajon odgovorila le, da želi srečo Sloveniji. Kot je dejal Arčon, je Fajon na seji vlade eksplicitno poudarila, da ni bila nikoli kandidatka za evropsko komisarko in da bo še naprej z veseljem vodila ministrstvo za zunanje zadeve. 

"Najprej želim slišati predlog na vladi, potem bom lahko komentiral," pa je ob prihodu na vlado dejal minister za delo Luka Mesec

Vrečko: Z Marto Kos se bomo pogovorili

Predsednica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je po seji vlade dejala, da se bodo z Marto Kos pogovorili o njeni kandidaturi, tako kot so se že s prejšnjim kandidatom Tomažem Veselom. "Cenimo gospo Marto Kos in tudi njeno delo, ampak z njo kot kandidatko za evropsko komisarko se bomo danes pogovorili o tistih osnovnih gabaritih, verjetno pa še podrobneje po tem, ko bodo znani tudi resorji v Evropski komisiji." 

Sestava Komisije in razdelitev resorjev znani že v sredo

Tomaž Vesel je odstopil po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pri več članicah skušala doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim ponudila boljši položaj. Nemška političarka iz desnosredinske Evropske ljudske stranke si namreč prizadeva za geografsko, politično in spolno uravnoteženost Komisije.

Von der Leyen naj bi sicer že sredi tedna predstavila sestavo in razdelitev resorjev, nakar bodo morali kandidati oktobra prestati še zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Ta bo moral nato potrditi še celotno Komisijo, ki bi lahko mandat nastopila proti koncu leta.

Janša: Vlada se z opozicijo ni niti posvetovala

Predstavniki opozicijskih SDS in NSi so danes kritizirali ravnanje vlade in koalicije v povezavi z imenovanjem nove kandidatke za evropsko komisarko Marte Kos. Med drugim so izpostavili odsotnost posvetovanja z opozicijo in pomanjkanje političnih izkušenj kandidatke, kar so prej očitali tudi Tomažu Veselu, ki je v petek odstopil od kandidature.

Na omrežju X se je po objavi kandidature Marte Kos oglasil predsednik SDS Janez Janša.

Poudaril je, da se vlada z opozicijo ni niti posvetovala o najboljšem kandidatu za komisarja, čeprav je SDS na volitvah za evropski parlament osvojila največ glasov. "Povsod drugod je prišlo vsaj do neformalnih posvetov. V Nemčiji je socialistična vlada predlagala v EK kandidatko iz na EU volitvah zmagovalne stranke CDU," je izpostavil.

Nato se je lotil diskreditacije Marte Kos in ji očital sodelovanje z Udbo, članstvo v Forumu21, politično imenovanje za veleposlanico, povezave z gibanjem LGTB in klientelistične povezave s POPTV. 

Tonin: Na nek način je načeta kredibilnost vlade 

"Resne države se imenovanja komisarjev lotijo popolnoma drugače – ali želijo vse stvari tempirati na točno določeno osebo zaradi njenih izjemnih političnih ali drugih izkušenj ali pa se osredotočijo na resor, ki bi ga radi imeli, in temu primerno potem tudi prilagodijo kandidate," je medtem dejal evropski poslanec iz vrst opozicijske NSi Matej Tonin.

"Če je Slovenija želela poslati točno določenega kandidata, je ta umik gospoda Vesela zdaj poraz predvsem za slovensko vlado, na nek način je načeta kredibilnost vlade. Če pa je Slovenija že od samega začetka želela štartati na pomemben resor, kar so sami zatrjevali, bi v tej luči pričakovali, da bi seveda imenovali dva kandidata, moškega in žensko, ki bi bila strokovnjaka v tem resorju, ki si ga Slovenija želi pridobiti," je dodal.

Vladi je očital taktične in strateške napake od samega začetka postopka imenovanja kandidata za evropskega komisarja. Dejal je tudi, da bi "od vlade, ki stavi na feministično zunanjo politiko, [...] bilo normalno pričakovati, da bi v Bruselj poslala dva kandidata".

Marta Kos
Novice Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?