Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 7. 2024,
15.54

Osveženo pred

6 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Ministrstvo za obrambo Marjan Šarec

Sreda, 10. 7. 2024, 15.54

6 dni, 8 ur

Marjan Šarec ni več obrambni minister

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,35
Marjan Šarec | Ob Šarčevi izvolitvi je sicer Golob dejal, da bo kandidata za vodenje resorja obrambe iskal znotraj obstoječe ekipe. | Foto Ana Kovač

Ob Šarčevi izvolitvi je sicer Golob dejal, da bo kandidata za vodenje resorja obrambe iskal znotraj obstoječe ekipe.

Foto: Ana Kovač

DZ je na predlog vlade z 72 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejel sklep o prenehanju funkcije obrambnemu ministru Marjanu Šarcu z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca. Ministrska funkcija mu bo prenehala z ustanovno sejo Evropskega parlamenta. Obrambni resor bo začasno prevzel premier Robert Golob, novega ministra je pričakovati jeseni.

Šarcu so volivci na evropskih volitvah v začetku junija s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

Obrambno ministrstvo bo začasno vodil premier Golob 

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlagala DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca.

Predsednik vlade je o tem, da bo sam začasno prevzel vodenje obrambnega resorja, v torek obvestil DZ.

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že prejšnji teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Novega kandidata bo iskal znotraj obstoječe ekipe 

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrskimi kandidati. Ob Šarčevi izvolitvi je sicer Golob dejal, da bo kandidata za vodenje resorja obrambe iskal znotraj obstoječe ekipe. Iz te sicer odhaja tudi državni sekretar Rudi Medved, ki se bo s 14. julijem upokojil. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat pri podpori lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Po informacijah STA je tako pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, ki se začenjajo v prihodnjem tednu.

Robert Golob
Novice Golob na veleposlaništvu v Washingtonu izpostavil pomen skupnih ciljev
Joe Biden
Novice Biden: Zmagala bo Ukrajina
Marjan Šarec
Novice Šarec: Slovenija se drži svojih zavez glede porabe za obrambo
Robert Golob
Novice Obrambno ministrstvo bo začasno vodil Robert Golob
Ne spreglejte