Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
21.58

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MLM

Četrtek, 25. 4. 2013, 21.58

4 leta, 6 mesecev

Mariborski Sanitec gre v petek v stečaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik uprave MLM Boris Šlamberger je na srečanju z mariborskim županom Andrejem Fištravcem povedal, da bo v petek na sodišču podal predlog za stečaj hčerinskega podjetja Sanitec.

Delavci tega podjetja, ki od srede stavkajo, pa bodo organizirali protestni pohod po mestu, so sporočili z občine.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na mariborski občini, se je župan Fištravec sestal tako s predstavniki Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) kot s predsednikom uprave Mariborske livarne Maribor (MLM).

Predstavniki sindikata so predstavili hudo socialno stisko zaposlenih, ki se soočajo z neizplačanimi plačami. Sporočili so, da bodo v petek organizirali protestni pohod, med katerim bodo obiskali Probanko, Novo Kreditno banko Maribor in Mestno občino Maribor.

Predsednik uprave Boris Šlamberger je predstavil situacijo, v kateri se nahaja podjetje, in aktivnosti vodstva, da bi ohranili kupce in s tem tudi del programa MLM. Povedal je, da vodi razgovore s predstavniki več ministrstev ter s predsednico vlade Alenko Bratušek, da bi pridobili pomoč s strani vlade za uspešno izvedbo sanacije dela MLM. "Jutri bo na sodišču podal predlog za stečaj PE Sanitec," so po srečanju sporočili z občine.

Župan Fištravec je povedal, da bo pristopil na pomoč zaposlenim, s tem da bo sklical sestanek občinskih podjetij. Povabil naj bi tudi predstavnike Elektra Maribor, s katerimi bi preučili možnosti za pomoč zaposlenim pri plačevanju položnic v času pred začetkom stečajnega postopka.

Okoli 220 delavcev v Sanitecu je v sredo začelo stavko, s katero zahtevajo izplačilo izostale plače in razjasnitev usode podjetja. Gre za hčerinsko podjetje v 100-odstotni lasti MLM in združuje proizvodnjo sanitarnih in kuhinjskih armatur ter proizvodnjo odkovkov.

MLM, ki trenutno zaposluje 780 ljudi, se že nekaj časa nahaja v likvidnostnem krču. Na torkovi skupščini njena uprava ni uspela prepričati dovolj delničarjev za dokapitalizacijo, s katero bi pokrili lansko izgubo.

Ne spreglejte