Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
12.15

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

zaposleni brezposelnost Slovenija Zavod RS za zaposlovanje

Sreda, 5. 4. 2023, 12.15

1 leto

Marca v Sloveniji znova nižja brezposelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Zavod za zaposlovanje ZRSZ | Število registriranih brezposelnih je marca, drugi mesec zapored, upadlo in pristalo na najnižji ravni doslej. Nov padec je posledica večjega zaposlovanja brezposelnih, je danes objavil zavod za zaposlovanje. | Foto Matej Leskovšek

Število registriranih brezposelnih je marca, drugi mesec zapored, upadlo in pristalo na najnižji ravni doslej. Nov padec je posledica večjega zaposlovanja brezposelnih, je danes objavil zavod za zaposlovanje.

Foto: Matej Leskovšek

Ob koncu meseca je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje registriranih 50.327 brezposelnih oseb, kar je 5,8 odstotka manj kot februarja in 16,9 odstotka manj kot lanskega marca. Po zadnjih podatkih slovenskega statističnega urada, ki so na voljo za januar 2023, je bilo v državi 926.691 delovno aktivnih prebivalcev, kar je 0,9 odstotka manj kot decembra 2022 in 1,9 odstotka več kot januarja 2022.

Marca se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 4.321 oseb, kar je 1,6 odstotka manj kot februarja in približno enako kot marca 2022. Med na novo prijavljenimi je bilo 411 iskalcev prve zaposlitve, 1.888 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 24 brezposelnih zaradi stečajev in 748 presežnih delavcev.

V primerjavi s predhodnim mesecem je bilo 6,6 odstotka manj prijav brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas, 27,3 odstotka manj brezposelnih zaradi stečajev, 0,1 odstotka manj prijav presežnih delavcev in 6,6 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve.

brezposelnost
Novice Tako nizke brezposelnosti nismo imeli od leta 1990

V primerjavi z lanskim marcem pa se je na novo prijavilo 3,3 odstotka več iskalcev prve zaposlitve in 1,5 odstotka več presežnih delavcev, medtem ko se je brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas prijavilo 5,6 odstotka manj, stečajnikov pa 52,0 odstotka manj.

Od 7.398 brezposelnih oseb, ki jih je marca zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5.230 oseb, kar je 14,0 odstotka več kot februarja in 10,0 odstotka manj kot marca lani.

Kateri poklici so ponudili največ zaposlitev?

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev, poslovnih sekretarjev, kuhinjskih pomočnikov ter vrtnarjev in drevesničarjev. 
zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Novice Število brezposelnih še naprej upada
Zavod za zaposlovanje
Novice Podatek, ki nas uvršča med najboljše v Evropi
Ne spreglejte