Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 12. 2023,
6.45

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

polnočnica družina kristjani Božič

Ponedeljek, 25. 12. 2023, 6.45

4 mesece

Kristjani opolnoči pričakali božič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
Andrej Saje | Božič po besedah Sajeta prinaša v temo tega sveta sporočilo resničnega in pravega miru za vse ljudi, pri čemer mir ni zgolj odsotnost vojne ali hrupa, temveč je polnost božjega življenja. | Foto STA

Božič po besedah Sajeta prinaša v temo tega sveta sporočilo resničnega in pravega miru za vse ljudi, pri čemer mir ni zgolj odsotnost vojne ali hrupa, temveč je polnost božjega življenja.

Foto: STA

Kristjani po vsem svetu so opolnoči s polnočnicami pričakali božič. Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje je polnočnico daroval v novomeški stolici. Ob tem je dejal, da "božič prinaša v temo tega sveta sporočilo resničnega in pravega miru za vse ljudi".

Saje je v pridigi opozoril, da smo danes priča pozunanjenosti božičnih praznikov, ko "Bog vse bolj izginja iz našega življenja". "Mnogi se ob prazničnem voščilu izogibajo besedi božič. Voščijo samo vesele praznike. Kakšne praznike? Pomembno je, da vemo, kaj praznujemo, sicer praznovanje nima smisla in je izgubljena priložnost," je dejal.

Božično praznovanje je po besedah škofa povabilo, da "ozavestimo skrivnost Gospodovega rojstva, ga sprejmemo v svoje življenje, se ga veselimo in nanj računamo". "To bo krepilo našo identiteto in prebujalo hvaležnost za prejeti dar," je menil.

Opozoril je, da je večina ljudi Jezusovo rojstvo pred več kot dva tisoč leti spregledala, ker ni verjela, da se rojeva božji sin: "Izkušnja zavračanja Boga se ponavlja tudi v naših življenjih. Začne se z dejstvom, da za Boga nimamo časa, npr. za molitev, sveto mašo, branje Svetega pisma ali premišljevanje. Veliko opravkov imamo, zdi se, da nam čas uhaja iz rok. Kaj pa Bog? Vprašanja v zvezi z njim se nam nikoli ne zdijo tako pomembna, kot so nam pomembne druge reči." "Tudi če se zdi, da trka na naša vrata, ga je treba z neko utemeljitvijo odvrniti. Tudi v občutkih in hotenjih zanj ni prostora. Prav tako ni prostora za druge, za otroke, za revne, za tujce," je dejal.

Božič po njegovih besedah vabi, "da se premaknemo z mesta, kjer smo, v naših namenih in dejanjih". "Pojdimo torej v Betlehem pogledat to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil. Ko se odpravimo na pot v svobodi srca, zapustimo dosedanje miselne in življenjske navade in krepimo nove. Bolj božje," je pozval.

Ljubljanski nadškof, metropolit Stanislav Zore, je polnočnico daroval v ljubljanski stolnici. V pridigi je sebi in vsem zaželel, "da bi v teh božičnih dneh dali iz src številke in denarnice ter jih odprli za zvezde in angele". "Tako bomo spoznali, da se božja veličina razodeva v majhnosti in božja moč v nemoči. Spoznali bomo veličino ponižnosti, v katero se odene božja neskončnost, in stopili bomo na pot odrešenja," je dejal.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je pri dopoldanski božični maši v mariborski stolnici menil, da je božič dejanje ljubezni: "Želim, da bi vsak od nas doživel božič kot božje sklanjanje in da bi sprejeli ta dar, ki nam je ponujen. Potem bo naše življenje lepše in srečnejše. Ne bomo se več delili na ene in druge. Ne bomo več iskali, kdo bo koga izkoristil, da bo sam imel več od drugega, kajti kdor 'postane otrok luči', v ospredje postavlja resnico, ljubezen in mir, ki so vrednote, ki nas vodijo na pot, kjer začutimo, da smo bratje in sestre."

Osrednje božično bogoslužje evangeličanov je dopoldne potekalo v Mariboru. Vodila ga je duhovnica Violeta Vladimira Mesarič. V svoji pridigi je opozorila, da je moderni svet poln političnih konfliktov, zlorabe moči in strahu, zato je pomembno, "da se ne prepustimo strahu in nasilju, ampak se zavzemamo za pravičnost, mir in sočutje".

Zgodbe, povezane z božičem, nas po besedah duhovnice spominjajo, "da še vedno lahko najdemo božjo ljubezen in upanje v tem svetu, seveda, če smo pripravljeni iskati, odpreti srce sočloveku in prispevati k boljšemu jutri".

"Božič je čas za ponovno odkritje teh pomembnih resnic. Je čas luči, ki simbolizira svetlobo, ki je posijala v svet, in hkrati luč, ki je posijala Slovencem, saj prav v tem času praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. To nas spominja, da je naša lastna zgodovina prepletena z zgodbami o upanju in enotnosti," je dejala. Pozvala je tudi, naj si ne dovolimo podleči potrošniški mrzlici.

Mufti Porić ob božiču voščil predsedniku Slovenske škofovske konference

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je ob božičnih praznikih predsedniku Slovenske škofovske konference Andreju Sajetu zaželel blagoslovljen božič in srečno novo leto 2024. Opozoril je, da tudi v času letošnjih praznikov mnogi trpijo zaradi vojne, so sporočili iz islamske skupnosti.

Decembrski čas je po Porićevih besedah obdobje, ko "bratje in sestre kristjani praznujete božič, ki predstavlja praznik sočutja, ljubezni in strpnosti do drugih". "Zato, ker je vaš Jezus in naš Isa, ki v naši sveti knjigi Kur'an zavzema posebno mesto, prinesel upanje, vero in ljubezen do Boga. Njegova mati, vaša Marija in naša Merjem, je bila izjemna ženska, ki ga je rodila po Božji milosti. Njena zgodba nas uči o pokorščini in ljubezni do Vzvišenega Boga," je navedel.

Opozoril je, da tudi letošnje praznike zaznamuje negotovost, saj divjanje vojne in nasilja v Ukrajini in Palestini predstavlja trpljenje in stisko za ogromno ljudi. "Zato je praznično obdobje priložnost, da kot verniki izrazimo sočutje in solidarnost do vseh tistih, ki trpijo in živijo v strahu za svoje življenje in življenje svojih otrok," je izpostavil Porić.

Jezus nas po njegovih besedah uči, da je ljubezen do drugih eno najpomembnejših načel vsakega vernika. "Spodbujal je sočutje, usmiljenje in skrb za druge ljudi, ne glede na njihovo nacionalno, versko ali rasno pripadnost. Vse to je v nasprotju s tistim, kar se danes dogaja na kriznih območjih, kjer divjajo vojne," je dejal.

Blagoslovljen božič je zaželel tudi škofu Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leonu Novaku in vsem ostalim vernikom.

a
Novice Želimo vam vesel in miren božič!
Matjaž Muršič
Novice Vojaški kaplan na Natovi misiji: to je njegovo sporočilo vsem v domovini
Žive jaslice Postojnska jama 2023
Mnenja Boštjan Udovič: Jezušček, jaslice in mesna štruca
Papež Frančišek
Novice Papež pred božičem pozval k miru: Naša srca so nocoj v Betlehemu
AGRAGOLD
Trendi Sladice, ki nas bodo pospremile v novo leto #video
Ne spreglejte