SiolNET. Novice Slovenija
2,25

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kolar-Celarčeva se brani pred očitki iz interpelacije

2,25

termometer

Milojka Kolar Celarc
Foto: Bobo

Pravkar je v DZ izredna seja, na kateri se ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc brani pred očitki iz interpelacije, ki so jo vložili poslanci SDS. Za razpravo o interpelaciji je na voljo skoraj 16 ur. Podporo ministrici napovedujejo v SMC, proti interpelaciji bo glasovala tudi večina poslancev DeSUS in SD.

V SDS menijo, da Kolar-Celarčeva ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma razmer v zdravstvu. Očitajo ji, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

A ministrica zavrača očitke kot neutemeljene, saj pravi, da temeljijo na govoricah, nepreverjenih trditvah in populističnih ocenah. Trdi, da predlagatelji niso predstavili niti enega samega argumenta, s katerim bi jim uspelo utemeljiti, da krši prisego ob imenovanju. Meni tudi, da so v njenem mandatu naredili največ doslej.

Kolar-Celarčeva je v govoru v DZ navedla primerjavo z nekaterimi drugimi državami, med drugim je naštela Švedsko in Norveško, kjer morajo po njenih besedah pacienti za pregled pri zdravniku doplačati. "V nekaterih evropskih državah, na primer v Avstriji, je osebni zdravnik  na voljo samo nekaj dni v tednu."

Kolar-Celarčeva je tudi dejala, da je s poleti sprejeto novelo zakona o zdravniški službi vpeljala ukrepe za izobraževanje in zaposlitev mladih zdravnikov. Navedla je, da bo novela zakona o pacientovih pravicah pomagala skrajšati čakalne dobe v zdravstvu, novela zakona o zdravstveni dejavnosti pa bo prinesla pregledno podeljevanje koncesij na podlagi razpisov.

Pozvala je k zavrnitvi interpelacije. 

Večina DeSUS in SD proti, a to ni podpora delu ministrice

Tudi tokrat ob glasovanju ni mogoče pričakovati razrešitve ministrice. Kolar-Celarčeva ima sicer zagotovljeno podporo lastne stranke, SMC, tudi večina poslancev koalicijskih DeSUS in SD namerava glasovati proti interpelaciji, čeprav obenem poudarjajo, da to ni podpora njenemu delu.

Da bi bila interpelacija izglasovana, jo mora podpreti 46 poslancev. Gre za drugo interpelacijo proti Kolar-Celarčevi in deveto proti ministru v vladi Mira Cerarja. Tudi prvo interpelacijo proti Kolar-Celarčevi so vložili poslanci SDS.

Twitter: kaj so povedali razpravljalci v DZ

- V NSi so napovedali podpori interpelaciji.

- V Levici interpelacije ne bodo podprli. 

- Alenka Bratušek, Zavezništvo AB: Trije iz skupine nepovezanih poslancev interpelacije ne bomo podprli.
 

- Simona Kustec Lipicer iz SMC, katere članica je tudi Milojka Kolar Celarc 

V DeSUS do Kolar-Celarčeve kritični, a niso za interpelacijo, ker podpirajo vlado 

 

 

Drugi odzivi na Twitterju
 

 

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • truncek / 13.09.2017. ob 14:00 +2 - 1

  Poslušam eno SDS-ovko, močnejšo, nesimpatično, ... Zdravstvo ocenjuje po sms-ih, twitterjih, ... Dolfe se v peklu križa, ker mu je žal, da te stranke takrat ni bilo. Z njo bi dobil vojno. No ja, ne bi, ker ko bi šlo zares, bi se poskrili v najgloblje luknje, tako kot njihov vožd

  +2 - 1
 • triglav... / 13.09.2017. ob 15:14 +2 - 1

  Ko poslušaš Jelko Godec naenkrat ugotoviš, zakaj SDS še dolgo, dolgo ne bo vladajoča stanka.

  +2 - 1
 • slomevzha / 13.09.2017. ob 11:04 +2 - 2

  Interpelacija v taki obliki je povsem zgrešena in je le del Ivekovih oziroma SDS-ovih frustracij. Vsaka zdravstvena reforma je bila, je in bo le poskus, da obstoječa vladajoča hierarhija lažno prikaže, da je v dveh-treh mesecih naredila program, ki bo rešil vse zgrešene poteze (vključno z vsemi prejšnjimi reformami) in si zagotovi spodoben časovni interval mirnega in nebogljenega spanca. Sistem je v osnovi slabo zasnovan in še dolgo bo bolehal za posledicami revolucionarne osamosvojitve.

  +2 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin