Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
14.23

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

30

Natisni članek

Brdo pri Kranju zdravstvena reforma Robert Golob koalicijski vrh

Torek, 17. 1. 2023, 14.23

1 leto, 3 mesece

Koalicijski vrh jutri predvsem o reševanju slovenskega zdravstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

30

Koalicijski vrh | Premier Robert Golob je včeraj priznal, da si želi enotnost koalicije. | Foto STA

Premier Robert Golob je včeraj priznal, da si želi enotnost koalicije.

Foto: STA

Premier Robert Golob na jutrišnjem vrhu koalicije napoveduje aneks h koalicijski pogodbi, v kateri bi koalicijski partnerji natančneje opredelili vsebino in potek različnih reform. Pričakuje podpise vseh poslancev in ministrov koalicije, a morda se prav v tem skriva razlog, da predsedniki koalicijskih poslanskih skupin pred vrhom svojih pričakovanj ne želijo razkrivati. Odzvali so se le iz stranke SD, a na vprašanje, ali bodo podpisali aneks h koalicijski pogodbi, niso odgovorili. 

Poslanci koalicijskih strank in ministri bodo jutri na Brdu pri Kranju razpravljali o letošnjih prednostih vlade in začrtali izhodišča za reforme. Osrednja tema koalicijskega vrha bo zdravstvo, obravnavali pa bodo tudi reformne projekte na področju davkov, pokojninsko reformo, šolstva, reforme plačnega sistema v javnem sektorju in stanovanjske politike. Tretji vrh Golobove koalicije se bo začel ob 11. uri, izjava za javnost je predvidena med 13. in 14. uro.

O pričakovanjih jutrišnjega vrha, razmerjih moči v koaliciji, razmerah v zdravstvu in plačnih nesorazmerjih smo povprašali vodje poslanskih skupin Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice, a nam jih ti niso želeli razkriti. Zavrnil nas je tudi koordinator Levice Luka Mesec, gospodarski minister Matjaž Han pa ni bil dosegljiv.

Kasneje so se na naša vprašanja odzvali iz poslanske skupine SD. Ali bodo podpisali aneks h koalicijski pogodbi, niso odgovorili, saj se, kot so pojasnili, o podpisovanju pogodb in aneksov po navadi izrekajo, ko je znana njihova vsebina in se o njih posvetujejo. Odnose v koaliciji so opisali kot delovne in profesionalne. 

SD o zdravstveni reformi: Pričakujemo premik od gasilskih k sistemskim ukrepom

V stranki SD so prepričani, da sta krhkost in pomen javnega zdravstvenega sistema prevelika, da bi si lahko privoščili neusklajenosti. Prav zato so zahtevali koalicijski vrh, od razprave pa pričakujejo "premik od gasilskih k sistemskim sistemskim ukrepom."  Njihov glavni izziv bo erozija oz. samoprivatizacija javnega zdravstvenega sistema zaradi desetletij zanemarjanja, neustreznega upravljanja in neustreznega zdravstvenega zavarovanja, ki so vodili v zlorabo dela in plazečo privatizacijo.

Glede reforme plačnega sistema v javnem sektorju pravijo, da razumejo zahteve po pravičnejšem nagrajevanju, odpravi anomalij in plačnih nesorazmerij, h katerim so se zavezali v koalicijskem sporazumu. Menijo, da bi zahteve morali nasloviti v sistemskem dialogu, izhodišča za prenovo pa bodo šele predstavljena, zato jih bodo komentirali po tem. "Ocenjujemo pa, da v času priprave reforme ni primerno naslavljati parcialnih zahtev," so še dodali.

Golob: Politična preigravanja niso več mogoča

Premier Robert Golob je včeraj priznal, da si želi enotnost koalicije. Izrazil je pričakovanje, da bodo po opravljeni razpravi oblikovali aneks h koalicijski pogodbi, v katerem bi koalicijski partnerji zapisali konkretne rešitve. "Če želimo, da zdravstvena reforma uspe, mora biti ta takšna, da jo bo podpirala celotna vladna koalicija," je opozoril in poudaril, da smo dosegli točko, ko politična preigravanja, kdo je za in kdo proti, niso več mogoča. Da to drži, se strinjajo tudi v stranki SD. Golob pričakuje podpise vseh koalicijskih poslancev in ministrov. 

SB Celje
Novice Golob pred vrhom koalicije: Prišli smo do točke, kjer politična preigravanja niso več mogoča #video

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan bo na vrhu predvidoma predstavil dokument o trenutnem stanju v zdravstvenem sistemu. Ta bo podlaga za zdravstveno reformo, ki bo po zagotovilih ministra zaživela s prihodnjim letom.

Pripravo reforme bo koordiniral Golob in ne Bešič Loredan, saj je kar premier prevzel koordinacijo dela medresorske delovne skupine za zdravstvo, ki bo bdela nad pripravo zdravstvene reforme in je delo začela v petek. V njej bodo med drugim ministri za zdravje, finance ter javno upravo.

Pod Golobovim okriljem bo deloval tudi strateški svet za zdravstvo, ki bo Goloba usmerjal pri reformi zdravstva. Ta bo po Golobovih napovedih sestavljen iz neodvisnih strokovnjakov in dobrih poznavalcev zdravstva, vodil pa ga bo kirurg Erik Brecelj.

Bo zdravstvena reforma razlog za uspeh te vlade ali njen propad?

V iniciativi Glas ljudstva so danes stranke koalicije pozvali k opredelitvi do njihovih zahtev za ohranitev javnega zdravstva. Med drugim zahtevajo takojšnjo zagotovitev dostopa vseh pacientov do osebnega zdravnika, rešitve v zvezi s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prepoved dela zdravnikov v dvojni praksi in preprečitev preskakovanja čakalnih vrst. Zahtevajo tudi, da javno zdravstvo sledi potrebam pacientov in ne dobičkom koncesionarjev.

Shod pacientov
Novice Stavka bolnikov: Naše zdravstvo je resno bolno. Golob samo poslušal. #video #foto

V iniciativi so prepričani, da bo zdravstvena reforma največji uspeh te vlade ali razlog za njen propad. Koalicijske partnerje so tudi pozvali, naj ne podpisujejo kakršnihkoli aneksov h koalicijski pogodbi, ki bi v praksi pomenili odpiranje vrat privatizaciji javnega zdravstva v okviru zdravstvene reforme.

Ne spreglejte