Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2018,
20.21

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

nesreča nesreča strela strele

Petek, 3. 8. 2018, 20.21

5 let, 8 mesecev

Ko se začne bliskati, ne postopajte v bližini vode in dreves #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Vročinske nevihte so ta teden skoraj zahtevale smrtni davek. Eden od četverice planincev, v katere je v četrtek na Veliki planini udarila strela, je bil do danes v smrtni nevarnosti. Njegovo stanje je še vedno resno. Z resnimi posledicami udara strele se medtem bojuje tudi družina, v katero je strela sredi julija udarila ob Blejskem jezeru.

Velika planina je raj za pohodnike in turiste, a nesreča nikoli ne počiva. Strela je v četrtek okoli 14. ure udarila v balvan za eno izmed koč. Štiri ponesrečence je udarec strele pometal po tleh, so poročali v oddaji Planet Danes. na Planet TV.

Velika planina
Novice Na Veliki planini udarila strela, ena oseba hudo poškodovana

Hitra pomoč je pri udaru strele ključnega pomena

Eden od njih ni imel utripa, zastalo mu je srce. Na srečo je bil v bližini švedski zdravnik, ki je poškodovanca pomagal oživljati. Prav hitra pomoč je pri udaru strele ključnega pomena, mimoidoči pa so tisti, ki lahko rešijo življenje.

Tragediji se lahko izognimo tudi z dolgoletnim opazovanjem narave, pripoveduje dolgoletni gorski reševalec Jani Bele. Ko gre za udar strele, so nevarni predvsem tereni, kjer je skala rahlo rdečkasta, saj to pomeni, da v sebi vsebuje nekaj železa. Treba se je tudi umakniti z izpostavljenih mest, grebenov in okolice dreves.

strela strele | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Zaradi naelektrenosti imamo občutek, kot da gremo z obrazom skozi pajčevino"

Pozorni moramo biti tudi, če se nam pokonci postavijo lasje ali dlaka. "Takrat se sproščajo sproščeni zvoki. Kot da bi bile v zraku čebelice. Zaradi te naelektrenosti imamo kdaj tudi občutek, kot da gremo z obrazom skozi pajčevino," pravi Bele.

Najbolje se pred udarom strele obvarujemo tako, da počepnemo na prstih, stopala poravnamo čim bolj skupaj, zapremo oči in si pokrijemo ušesa.

Ko se začne bliskati, se ne zadržujte pod drevesi ali v bližini vode

Strela pri nas v povprečju udari v štiri ljudi na leto, letos pa je številka rekordna. V zadnjih treh tednih je udar strele poškodoval kar devet ljudi, so poročali na Planet TV.

nevihta neurje gore gora | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Strela lahko udari z deset tisoč volti, kar je 50-krat več, kot če vas strese elektrika iz vtičnice. Njena povprečna temperatura je 30 tisoč stopinj Celzija, kar je šestkrat bolj vroče od Sonca.

pohodništvo gore
Sportal Nenavadno, a resnično: v gorah boste pred udarom strele najbolj varni na melišču

Ko se začne bliskati, je dobro, da upoštevamo naslednja navodila. Ne smemo se skrivati pod drevesi, se zadrževati v bližini vode, hkrati pa moramo poskrbeti, da se čim manj dotikamo tal, so še poročali na Planet TV.

Ne spreglejte