Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 4. 2024,
17.52

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Gibanje Svoboda evropski poslanci Evropski parlament Klemen Grošelj

Sreda, 3. 4. 2024, 17.52

3 tedne, 5 dni

Klemen Grošelj umaknil kandidaturo, ponudbo zavrnila tudi Marta Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Klemen Grošelj | Nezapolnjena mesta na kandidatni listi Gibanja Svoboda za prihajajoče evropske volitve so po novem tri. | Foto STA

Nezapolnjena mesta na kandidatni listi Gibanja Svoboda za prihajajoče evropske volitve so po novem tri.

Foto: STA

Aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj (Gibanje Svoboda), ki je bil v Evropski parlament izvoljen še kot poslanec LMŠ, je umaknil predhodno dano soglasje h kandidaturi za evropskega poslanca na listi Gibanja Svoboda in o tem že obvestil stranko. Po neuradnih informacijah Dela naj bi Grošelj celo napovedal izstop iz stranke. Medtem portal N1 poroča, da je kandidaturo za evropsko poslanko na listi GS zavrnila Marta Kos. 

"Klemen Grošelj nas je obvestil, da je umaknil predhodno soglasje h kandidaturi za evropskega poslanca. Za njegovo dosedanje sodelovanje se mu zahvaljujemo," so za STA navedli v stranki. 

Ob tem so zatrdili, da to ne bo vplivalo na njihovo sestavljanje kandidatne liste, saj da ta še ni dokončno oblikovana.

Ne komentirajo pa razlogov, ki jih je Grošelj navedel za takšno odločitev, prav tako tega ni želel komentirati sam.

Grošlja uvrstili na predzadnje mesto

Po zadnjem svetu stranke, na katerem naj bi potrdili listo kandidatov za evropske volitve, je sicer postalo jasno, da so dali člani sveta zeleno luč le sedmim imenom na devetmestni listi kandidatov in da je med temi Klemen Grošelj precej nizko, po neuradnih informacijah na predzadnjem mestu. Za vnovično izvolitev bi tako Grošelj, ki je bil v Evropski parlament izvoljen na listi takratne LMŠ, bržkone potreboval preferenčne glasove.

Med kandidati Gibanja Svoboda tako ostaja aktualna evropska poslanka Irena Joveva, po neuradnih informacijah pa še direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor, ter državna sekretarka za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Goloba zavrnila tudi Marta Kos

V Gibanju Svoboda so kandidaturo za evropsko poslanko na njihovi listi ponudili tudi Marti Kos, sicer nekdanji kandidatki za predsednico republike. Kosova je za N1 pojasnila, da jih je zavrnila, saj je slovenska politika ne zanima več. 

Klakočar Zupančičeva trdi, da je med kandidati ne bo 

Za popolnitev liste sta izvršni odbor in svet Gibanja Svoboda pooblastila prvaka stranke Roberta Goloba, da opravi še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati. Med njimi še vedno kroži ime predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, a je ta pred dnevi znova zatrdila, da je med kandidati ne bo.

Kdo bo nosilec liste? 

Polno postavo deveterice, na katero bodo stavili v Gibanju Svoboda, so sicer načrtovali predstaviti v soboto na dogodku Festival svobode ob Zbiljskem jezeru, a je to malo verjetno, saj bodo listo organi stranke formalno potrjevali šele v prihodnjih tednih. Bi pa v primeru uspešnih pogovorov Goloba v soboto utegnili razkriti, kdo bo nosilec liste.

Levica
Novice Evropske volitve: na koga stavijo v Levici?
Cepljenje Putin
Novice Stranka Resni.ca na evropske volitve z anticepilci in podporniki Putina
Ne spreglejte