Sreda,
9. 9. 2015,
18.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DeSUS pokojnine Karl Erjavec Dušan Mramor Alenka Bratušek Jani Möderndorfer minimalna plača

Sreda, 9. 9. 2015, 18.42

8 let

Karl Erjavec bo zakuril novo razpravo o dvigu pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi nove okoliščine, nedavnega podatka o triodstotni gospodarski rasti, bodo v DeSUS zahtevali razpravo o uskladitvi pokojnin.

Zunanji minister Karl Erjavec je to napovedal po seji izvršnega odbora stranke upokojencev. Na četrtkovem sestanku koalicije pred sejo vlade in morda tudi na seji ministrskega zbora lahko tako pričakujemo pestro razpravo, saj je znano, da je finančni minister Dušan Mramor do večjega dviga pokojnin zadržan.

"Glede na to, da je napovedana triodstotna gospodarska rast, je odločitev izvršnega odbora, da je potrebna uskladitev v skladu s koalicijsko pogodbo, ki določa uskladitev pokojnin, če je gospodarska rast višja od 2,5 odstotka," je dejal Erjavec pred zadnjo fazo vladnih proračunskih usklajevanj za prihodnji dve leti.

So to nove zahteve DeSUS? "Zdaj se moramo znotraj koalicije, tudi s finančnim ministrom Mramorjem, pogovoriti, kako bomo uresničili koalicijsko pogodbo."

Za zdaj ta sredstva za usklajevanje pokojnin niso bila predvidena, trdi Erjavec, čeprav je znano, da so v koaliciji že pred meseci dosegli politično soglasje za izvedbo usklajevanja pokojnin v letu 2016 v primeru omenjene gospodarske rasti. Predsednik DeSUS sicer o konkretnih številkah ni govoril, tako da ni popolnoma jasno, kakšne so zahteve DeSUS in ali gre za kakšne nove zahteve.

Kaj piše v koalicijski pogodbi? V koalicijski pogodbi piše, da se v primeru več kot 2,5-odstotne gospodarske rasti pokojnine usklajujejo v skladu s 106. členom zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V njem je zapisana formula, da se pokojnine uskladijo za 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače v preteklem letu v primerjavi s povprečno bruto plačo v letu pred tem in za 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v omenjenih dveh letih.

Mirjam ima prost vstop v DeSUS, Jani in Alenka ne Med drugimi temami seje izvršnega odbora je Erjavec je ponovil, da si želijo vstopa poslanke ZaAB Mirjam Bon Klanjšček v poslansko skupino DeSUS. "Vrata so ji odprta, odločitev pa je njena." O drugih dveh poslancih zdaj že nekdanje poslanske skupine ZaAB, Alenki Bratušek in Janiju Möderndorferju, je Erjavec dejal, da "so si programsko preveč različni".

Erjavec je še napovedal, da bodo podprli pobudo sindikatov za spremembo zakona o minimalni plači, s katero bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. "Če bo zakon vložen, ga bo poslanska skupina DeSUS podprla."