Torek,
17. 9. 2024,
14.33

Osveženo pred

39 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Natisni članek

Matej Arčon Marjan Šarec Robert Golob Borut Sajovic

Torek, 17. 9. 2024, 14.33

39 minut

Kandidat za obrambnega ministra je Borut Sajovic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93
Borut Sajovic | Poslanska skupina Gibanje Svoboda bo potrebovala novega vodjo. | Foto Ana Kovač

Poslanska skupina Gibanje Svoboda bo potrebovala novega vodjo.

Foto: Ana Kovač

Koalicijski partnerji so na današnjem sestanku podprli dozdajšnjega vodjo poslanske skupine Svobode Boruta Sajovica za kandidata za novega obrambnega ministra. Dokončno bo potrjen po današnjem pogovoru premierja Roberta Goloba s poslansko skupino, je danes povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Sajovic je v odzivu dejal, da ministrsko kandidaturo sprejema z veliko odgovornosti do varnosti vseh državljanov. Ob tem je Arčon sporočil, da je ustno odstopno izjavo podal minister za vzgojo in  izobraževanje Darjo Felda. Na sestanku so se koalicijski partnerji pogovarjali tudi o ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki jo prihodnji teden čaka že druga interpelacija. Kot je znano Stojmenova Duh uživa podporo Goloba, v SD pa njena pojasnila še pričakujejo. 

Prejšnji minister za obrambo Marjan Šarec je bil namreč izvoljen za evropskega poslanca, po njegovi selitvi v poslanske klopi pa je vodenje resorja sredi julija začasno prevzel kar premier Golob sam.

Že takoj so se začela tudi ugibanja o tem, kdo bi utegnil biti naslednji, ki bo zasedel ministrsko mesto, v minulih dveh mesecih pa so se v medijih zvrstila številna imena, tudi ime vodje poslanske skupine Sajovica.

Arčon je sicer danes dejal, da so na koaliciji preigravali različna imena, a je na koncu enotno podporo dobil Sajovic. "Glede na kilometrino, ki jo ima v politiki na različnih mestih, se nam v tem trenutku zdi najprimernejši, izkušen politik, umirjen. Več o tem pa bo v obrazložitvi kandidaturi podal predsednik vlade," je dejal Arčon.

Golob je že v ponedeljek za Televizijo Slovenija dejal, da je tokrat dal prednost političnim izkušnjam, saj da se je naučil, da so ministri v prvi vrsti politiki. In Sajovic je bil ob začetku mandata eden od zgolj štirih poslancev Svobode s političnimi izkušnjami, s tem pa tudi precej logična izbira za vodjo poslanske skupine političnih novincev.

Borut Sajovic je v poslanskih klopeh pred aktualnim sedel še v dveh mandatih, med letoma 2004 in 2011 je bil poslanec LDS. Podobno kot njegov predhodnik na ministrskem mestu ima tudi Sajovic politične izkušnje na lokalni ravni. V letih 1994–1998 in od leta 2002 do 2006 je bil tržiški občinski svetnik, že od leta 1991 pa tudi svetnik v tržiški krajevni skupnosti Kovor, ki ji je od leta 1998 tudi predsedoval. Od leta 2006 do 2022 je občino Tržič vodil kot župan.

Kot vodja poslancev je Sajovic član kolegija predsednice DZ, prav tako je član mandatno-volilne komisije. Udeležuje se tudi tedenskih koalicijskih usklajevanj s predsedniki strank in vodij poslanskih skupin vseh treh koalicijskih strank in je s tem del ožjega vodstva stranke.

Sajovic se je rodil 18. julija 1960 v Kranju. Po izobrazbi je magister veterinarskih znanosti in je več kot 20 let opravljal terensko veterinarsko delo. V preteklosti so nanj leteli očitki o domnevno spornih družinskih nepremičninskih poslih v Tržiču in njegovi okolici, ki pa jih je Sajovic večinoma pripisal političnemu nagajanju.

Sajovic: Ministrsko kandidaturo sprejemam z veliko odgovornosti do varnosti vseh

"Kandidaturo sprejemam predvsem z veliko odgovornosti do varnosti vseh vseh državljank in državljanov Slovenije, brez delitev. Počutim se skromno in ponižno, dal bom vse od sebe, da bomo na tem področju uspešni in enotni," je Borut Sajovic strnil misli ob današnji odločitvi koalicije, da ga podpre za novega obrambnega ministra.

Ministrstvo je po njegovi oceni v dobri kondiciji, na strokovnih mestih ima kompetentne ljudi in si želi dobrega sodelovanja z vsemi. Tudi na vprašanje o njegovi ožji ekipi je izpostavil, da ministrstvo deluje normalno, državni sekretar svoje delo opravlja tako, kot je treba. "Nisem slišal nobenih kritik na njegov račun, kar se tiče dela na ministrstvu," je odgovoril na vprašanje o tem, ali Damir Črnčec ostaja državni sekretar. A dodaja, da je "nenazadnje za vsako sodelovanje vedno potrebno soglasje dveh".

Za določanje vsebinskih prioritet je še prezgodaj, je dejal danes in dodal, da želi zadeve najprej preštudirati.

Na vprašanje, kdo ga bo zamenjal na mestu vodje poslanske skupine, pa je dejal, da se bodo o tem v poslanski skupini še pogovarjali. "Začeli smo pogovore. V poslankah Nataši Avšič in Tereziji Novak sem imel dve odlični namestnici," je izpostavil.

Kdo bo novi vodja poslanske skupine?

Sajovic je bil prisoten na sestanku, izjavo bo podal po pogovoru s poslansko skupino, kjer bo stekla razprava, kdo bo novi vodja poslanske skupine, je napovedal Arčon. Že ob ugibanjih v zadnjih dneh, da bi se Sajovic iz poslanskih klopi utegnil preseliti v ministrsko ekipo, je bilo slišati, da ima še največ možnosti za to Nataša Avšič Bogovič, aktualna predsednica sveta Svobode, čeprav je bilo neuradno rečeno, da naj ne bi imela tako enotne podpore v veliki in precej raznovrstni poslanski skupini, kot jo je imel Sajovic.

Ko bo Golob poslal ime ministrskega kandidata v DZ, tega najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci.

S tem mu bo prenehala poslanska funkcija, glede na izide volitev pa je naslednja v vrsti za poslansko funkcijo sedanja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Eva Knez, če bi mandat zavrnila, pa kamniški občinski svetnik Aleš Lipičnik.

Z ministrom za obrambo bo to sicer že sedma menjava v Golobovi vladni ekipi. Doslej so odstopili notranja ministrica Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan. DZ pa je na Golobov predlog razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko.

Koalicijski partnerji zadovoljni z izbiro Sajovica

S kandidatom za novega obrambnega ministra so v Levici zadovoljni. Kot je po koncu sestanka povedal vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, je Sajovic odličen kandidat, ki bo kos tej nalogi. S predlogom je zadovoljna tudi koordinatorka Levice Asta Vrečko. Po njenih besedah ima Sajovic bogate politične izkušnje, tudi kot nekdanji župan, z njim tudi "res korektno" sodelujejo.

Predlog za novega obrambnega ministra pozdravljajo tudi v SD. Kot je dejala vodja poslanske skupine Meira Hot, ga bodo v parlamentu pogrešali, saj cenijo njegov umirjeni način dela, a kandidaturo pozdravljajo. Po njenih besedah v SD tudi razumejo, da se je Golob odločil za politični obraz. "Mislimo, da je v tem kontekstu izbira res dobra," je poudarila.

Minister za izobraževanje Darjo Felda odstopil

Ob tem je podpredsednik vlade Matej Arčon sporočil, da je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda podal ustno odstopno izjavo. Uradno pisno izjavo pa bo podal v prihodnjih dneh. 

Premier je po Arčonovih besedah odstop Felde "vsaj na ustni ravni sprejel in tudi že naznanil novo ime". Na vprašanje, ali je bil premier z delom dozdajšnjega ministra zadovoljen, pa je Arčon odvrnil, da bo to povedal sam. Premier Golob bo za novega ministra predlagal dolgoletnega direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja. Zavod za šolstvo je vodil od leta 2014, poleti pa je napovedal predčasen umik s te funkcije zaradi odhoda v pokoj s koncem septembra.

Kot je še pojasnil Arčon, je Felda izrazil željo, da ponovno odide v akademske vode. Pred današnjim sestankom so sicer nekateri iz koalicije izpostavili nezadovoljstvo z njegovim delom. V času svojega ministrovanja se je soočal s kritikami nekaterih stanovskih organizacij zaradi po njihovi oceni medlega dela in neupoštevanja stroke, z njegovim delom naj ne bi bili zadovoljni tudi nekateri v koaliciji.

Darjo Felda in Vinko Logaj na konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju. | Foto: STA Darjo Felda in Vinko Logaj na konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju. Foto: STA

Odstop Felde presenečenje za SD in Levico

Odstop ministra za vzgojo in izobraževanje je nekoliko presenetil koalicijske partnerje. A po besedah namestnice vodje poslancev SD Meire Hot gre za njegovo osebno odločitev in o njej zato ne morejo presojati. V SD sicer pomislekov ali zadržkov glede njegovega dela niso imeli, je pojasnila.

Prav tako nimajo zadržkov do kandidata za novega ministra, direktorja zavoda za šolstvo Vinka Logaja. Verjamejo, da bo kos nalogi ter bo nadaljeval delo dosedanjega ministra. Odstop ministra Felde je tudi za Levico nekoliko nepričakovan. Vatovec razume, da gre za njegovo osebno odločitev. Kot je dejal, je predsednik vlade, kot kaže, našel ustrezno zamenjavo, da bodo projekti na ministrstvu tekli naprej. Kandidata za novega ministra Logaja bodo v Levici ocenili tekom postopkov v DZ, Vatovec pa meni, da je glede na reference verjetno ustrezen kandidat.

Podobnega mnenja je Vrečko, ki sicer dela dosedanjega ministra Felde ni želela ocenjevati. Napovedala je, da bodo korektno sodelovali tudi z novim šolskim ministrom, saj je bistveno, da nadaljujejo pomembne politike na področju šolstva, ki je pred mnogimi izzivi.

Stojmenova Duh na vročem stolu, Golobovo podporo še ima

Koalicijski partnerji so se pogovarjali tudi o ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki jo čaka že druga interpelacija zaradi očitkov o nesmotrnem nakupu računalnikov. Kot je pojasnil Arčon, premier Stojmenovo Duh še naprej podpira in je ne bo pozval k odstopu. 

"Na tej točki moram povedati, da je koalicijska pogodba jasna. Je pa naloga ministrice, da se še enkrat temeljito pogovori z vsemi tremi koalicijskimi partnerji in ovrže trditve, kar se tiče navedb v interpelaciji, in predstavi svoje dosežke," je po srečanju koalicije dejal Arčon. V Levici so se z ministrico že sestali, v SD pa njena pojasnila pričakujejo danes. 

Ministrica se je pretekli teden že srečala s poslanci Levice in z njimi izmenjala mnenja. Vse ostalo je zdaj v rokah koalicije in Gibanja Svoboda, saj je Stojmenova Duh iz njihove kvote in stranka zanjo tudi prevzema odgovornost, je dejala koordinatorica stranke Levica Asta Vrečko.

Po besedah vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca so imeli z ministrico "zelo iskren in direkten pogovor", v katerem je razjasnila nekatera vprašanja.

Vatovec je sicer že pred tem pojasnil, da v Levici interpelacije ne bodo podprli, se bodo pa še odločili, ali se bodo glasovanja vzdržali. Jasno je, da bi lahko bil ta postopek razdelitve in nabave računalnikov izpeljan bolje, bolj transparentno, predvsem pa bolj učinkovito, meni. "Ampak zdaj je, kar je. Računalniki so tik pred tem, da vsi najdejo svoje nove lastnike, tako da moram reči, da je to taka grenka zgodba, ki mora biti v poduk za naprej," je dejal.

V SD se bodo glede podpore ministrici odločili po današnjem sestanku.  Kot je dejala namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot, imajo za ministrico kar nekaj vprašanj. Pred interpelacijo želijo slišati kar nekaj pojasnil, med drugim glede poročila računskega sodišča in tudi glede dela v prihodnje.

"Za nas to vsekakor ni zaključena zgodba, čaka nas interpelacija in pred interpelacijo želimo slišati odgovore," je dejala in dodala, da imajo sedem poslank in poslancev, vsak posamično pa ima za ministrico veliko vprašanj.

Obe interpelaciji zoper Stojmenovo Duh so vložili v poslanski skupini SDS, kjer so po besedah vodje Jelke Godec pričakovali ministričin odstop. Prav tako jih preseneča, da premier brani takšno ministrico. "Glede na vse, kar se danes ve o Emiliji Stojmenovi Duh, njenem delovanju, kar je povedalo računsko sodišče, KPK in AVK, je jasno, da takšna ministrica ne bi smela biti več na tem mestu," je ocenila.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je eno interpelacijo že preživela. Bo še drugo? | Foto: STA Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je eno interpelacijo že preživela. Bo še drugo? Foto: STA

Robert Golob
Novice Robert Golob: Sloveniji je uspel zgodovinski met #video
Emilija Stojmenova Duh
Novice Iz Svobode podpora Stojmenovi Duh, koalicijski partnerji s pomisleki