Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2016,
17.26

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Državni zbor

Četrtek, 16. 6. 2016, 17.26

7 let, 10 mesecev

Kaj vse so danes sprejeli poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Državni zbor | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Poslanci so danes v državnem zboru sprejeli dopolnilni zakon o izvrševanju proračunov, podprli ureditev državne pomoči letališčem, podprli državni nadzor določanja vpisnin v odvetniški imenik, prenovili zakon o skladnem regionalnem razvoju in podprli prepoved telesnega kaznovanja otrok v šolah ter zakonsko uredili status mednarodnih šol.

DZ dopolnil zakon o izvrševanju proračunov

DZ je danes sprejel novelo zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2016 in 2017, s katero se bo po besedah Mateje Vraničar Erman s finančnega ministrstva omogočilo optimalnejše izvrševanje proračuna za letos. Dopolnitve so med drugim potrebne, ker so bili po uveljavitvi zakona sprejeti še nekateri novi zakoni.

Novela zakona o izvrševanju proračuna je potrebna, da bi se lahko že letos začela izvajati marca sprejeti zakon o sistemu jamstva za vloge v bankah ter februarja sprejeti zakon o gospodarjenju z gozdovi, je dopoldne v razpravi pojasnila Vraničarjeva.

DZ podprl ureditev državne pomoči letališčem

DZ je danes sprejel novelo zakona o letalstvu, s katero se bo dodeljevanje državne pomoči javnim letališčem uskladilo s pred časom sprejetimi novimi smernicami EU na tem področju. S tem bodo omogočili nemoteno obratovanje letališč, ki potrebujejo pomoč države. Konkretno gre za letališči Portorož in Maribor.

Če se obratovanje javnega letališča ne more zagotoviti v tržnih pogojih, bo novela zakona letališčem omogočila, da skladno s smernicami EU o državni pomoči letališčem in letalskim prevoznikom pridobijo dovoljeno državno pomoč. Pomoč za tekoče poslovanje sicer načeloma pomeni zelo izkrivljeno obliko pomoči in se lahko odobri le v izjemnih okoliščinah.

DZ podprl državni nadzor določanja vpisnin v odvetniški imenik

Državni zbor je na današnji seji sprejel novelo zakona o odvetništvu, ki določa, da bo morala po novem soglasje k višini vpisnine v odvetniški imenik dati vlada. Za novelo je glasovalo 49 poslancev, proti pa ni bil nihče. Noveli nasprotujejo v SDS, kjer menijo, da bi bilo treba višino vpisnine določiti z zakonom.

Novelo je v DZ vložila NSi, v kateri so s prvotnim besedilom predlagali, da bi višino vpisnine z zakonom omejili na višino največ ene povprečne bruto mesečne plače, a je vlada temu nasprotovala. Predlagala je dopolnilo, po katerem zbornica višino vpisnine še naprej določi sama v statutu, h kateremu pa mora soglasje dati vlada. Dokler zbornica tega ne naredi, višina vpisnine tudi ostane na ravni 2.500 evrov.

DZ prenovil zakon o skladnem regionalnem razvoju

DZ je danes sprejel novelo zakona o skladnem regionalnem razvoju, s katero želi vlada izboljšati rešitve, ki so se pri izvajanju zakona iz leta 1999 pokazale za pomanjkljive ali težko izvedljive.

V skladu z novelo med drugim v lastniški strukturi regionalnih razvojnih agencij ne bo več pogoj manj kot tretjinski ustanoviteljski delež ene občine v okviru javnega deleža.

DZ podprl prepoved telesnega kaznovanja otrok v šolah in zakonsko ureditev statusa mednarodnih šol

DZ je sprejel novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter zakon o izvajanju mednarodnih programov s področja vzgoje in izobraževanja. Novela uvaja prepoved telesnega kaznovanja otrok in sklepanja pogodb z osebami, ki so se pregrešile zoper spolno nedotakljivost, zakon pa ureja status mednarodnih šol v Sloveniji.

Za novelo je glasovalo 48 poslancev, za zakon pa 47. Proti ni bil nihče.

Ne spreglejte