Andreja Lončar

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
15.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

reševalna vaja otrok padec Celje nesreča nesreča Policija

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 15.19

6 let, 7 mesecev

Kaj storiti, če otrok pade z višine?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Otrok reševanje | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Padec otroka v celjskem trgovskem centru je splet nesrečnih okoliščin, so v preiskavi sobotnega dogodka ugotovili celjski policisti. Take padce je seveda težko preprečiti, saj je dovolj le trenutek nepozornosti, pomemben pa je hiter in trezen odziv. Na take dogodke smo Slovenci pogosto preslabo pripravljeni, pravi vodja projekta Reši življenje Tadej Cunder. 

Padci otrok z višine se sicer ne zgodijo prav pogosto, lahko pa seveda povzročijo hude poškodbe. Tako je februarja lani v Naselju heroja Maroka v Sevnici otrok padel v tri metre globok kanalizacijski jašek. Lažje poškodovanega sta ga iz jaška rešila delavec sevniške komunale in oče.

Oktobra lani je v Gornji Radgoni petletni otrok padel v cev puhalnika za seno, kjer je bila ujeta tudi lisica. Ta je lažje poškodovanega otroka še ogrizla po rokah, je poročalo Delo.

Zagorski policisti so bili konec letošnjega februarja obveščeni, da je mladoletnik zdrsnil v globino v zapuščenem kamnolomu. Utrpel je hude poškodbe, a njegovo življenje ni bilo ogroženo, so tedaj na policiji povedali za Slovenske novice.

Kaj storiti?

Tadej Cunder, vodja projekta Reši življenje | Foto: Tadej Cunder Tadej Cunder, vodja projekta Reši življenje Foto: Tadej Cunder

Kot pravi policist Tadej Cunder, idejna vodja projekta Reši življenje, v okviru katerega z ekipo zdravnikov in reševalcev že leta izvajajo delavnice prve pomoči dojenčkom in otrokom, je ozaveščenost Slovencev o tem, kako ukrepati v takih razmerah, premajhna.

Za primer, ko ste priča padcu otroka, svetuje naslednje: 

  1. Najprej se prepričajte, da s posredovanjem ne boste ogrozili svoje varnosti.
  2. Če je otrok nezavesten in ne diha, je treba čim prej začeti temeljne postopke oživljanja (več v nadaljevanju) in jih izvajati do prihoda reševalcev. 
  3. Če pride do močnejše krvavitve, poskrbite za ustavitev krvavitve.
  4. Otroka ne jemljite v naročje ali ga nosite naokrog. Tako lahko povečate tveganje poškodbe hrbtenice.
  5. Čim prej pokličite pomoč in povejte samo osnovne informacije: kaj in kje se je zgodilo ter kakšno je stanje poškodovanca. Ne razlagajte drugih, za reševalce v tem trenutku nepomembnih informacij.

Postopek oživljanja

Oživljanje otroka | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Pri dojenčkih, otrocih in utopljencih se temeljne postopke oživljanja začne nekoliko drugače kot pri preostalih, in sicer s petimi začetnimi vpihi.

Najprej pogledamo, ali je dihalna pot prosta (če je tujek v ustni votlini, ga na ustrezen način odstranimo). Pri dojenčkih in otrocih je (v nasprotju z odraslimi) dihalna pot sproščena, ko je glava v nevtralnem položaju.

Glavo damo v nevtralni položaj tako, da z eno roko primemo za trdi del bradice, z drugo roko za čelo. Nato približamo uho k dojenčkovi glavi ter poslušamo, čutimo in gledamo premikanje prsnega koša. To naj ne traja več kot deset sekund.

Če v tem času ne zaznamo vsaj enega kakovostnega vdiha in izdiha, mu začnemo dajati umetno dihanje, in sicer s petimi začetnimi vpihi v nos in usta tako močno, da se prsni koš dvigne za od enega do dva centimetra.

Če po petih vpihih otrok ne zadiha, je treba začeti masažo srca. Pri dojenčkih in majhnih otrocih prideta v poštev dva prsta, pri večjih se masaža srca izvaja s spodnjim delom dlani. Ko gre za majhnega otroka, torej en prst nad žličko položimo dva prsta in potiskamo eno tretjino globine prsnega koša. Naredimo 30 pritiskov s hitrostjo do 120 pritiskov na minuto (to je skoraj dvakrat v eni sekundi). Sledita dva vpiha in nato spet 30 potiskov.