Torek,
9. 4. 2013,
18.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša

Torek, 9. 4. 2013, 18.39

8 let, 5 mesecev

Janša s posebnim odposlancem ZN za preprečevanje genocida

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik SDS Janez Janša se je sestal s posebnim odposlancem generalnega sekretarja ZN za preprečevanje genocida Adamo Diengom.

Kot so sporočili iz SDS, sta se predsedujoči Iniciativi za človekove pravice in boj proti genocidu ter drugim množičnim grozodejstvom pri berlinskem Inštitutu za kulturno diplomacijo (ICD) Janša in Dieng pogovarjala o prvem srečanju evropskih nacionalnih koordinatorjev za koncept odgovornost zaščititi (R2P - Responsability to protect), ki bo na pobudo Slovenije v sredo potekalo na Brdu pri Kranju.

Govorila sta tudi o pripravi poročila generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona o odgovornosti držav za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev za letošnje leto.

Janša je sogovornika obenem seznanil z napredkom in podporo, ki jo iniciativa ICD in Slovenije dobiva, potem ko je bila lani predstavljena v Združenih narodih ter po objavi poziva v dnevniku International Herald Tribune.

Pobudo je doslej podprlo več tisoč uglednih imen z vseh celin, med njimi številni predsedniki držav, vlad in mednarodnih organizacij ter vodilna svetovna imena s področja mednarodnega prava, so zapisali v SDS.

Janša se je pred sredinim srečanjem pogovarjal tudi z direktorjem Globalnega centra R2P Simonom Adamsom.