Sreda,
27. 11. 2019,
15.30

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Natisni članek

predsednik DeSUS Karl Erjavec Aleksandra Pivec

Sreda, 27. 11. 2019, 15.30

4 leta, 5 mesecev

Izvršni odbor in svet DeSUS potrdil tudi kandidaturi Pivčeve in Stražišarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

6

Izvršni odbor DeSUS je danes po predstavitvi vseh treh kandidatov za predsednika stranke potrdil kandidature za januarski volilni kongres stranke, med njimi tudi kandidaturi Aleksandre Pivec in Boruta Stražišarja. Prav tako je kandidatne liste in tudi delegate na poznejši seji potrdil svet stranke.

Da se bosta na januarskem kongresu DeSUS potegovala za vodenje stranke, sta poleg aktualnega predsednika Karla Erjavca napovedala tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in pravnik Borut Stražišar. Kadrovska komisija DeSUS je ugotovila, da oba sicer izpolnjujeta formalne pogoje, a hkrati opozorila, da ima do obeh kandidatur vsebinske zadržke. Zato je predlagala, da se oba kandidata predstavita na naslednji seji izvršnega odbora.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Ni razlogov, da ne bi potrdili moje kandidature #video

Erjavec verjame, da bo premagal vse ovire in pasti

Tako so se danes članom izvršnega odbora predstavili vsi trije kandidati. Odbor je kandidatne liste tudi potrdil, končno odločitev pa je sprejel svet stranke. Erjavec je danes pojasnil, da je bila informacija, da naj bi bili dve kandidaturi blokirani, napačna. Kadrovska komisija je po njegovih besedah samo izrekla pomisleke, in sicer glede kandidata, ki je šele v septembru postal član stranke, o Pivčevi pa po njegovem mnenju ni stvar stranke, da bi ocenjevala, ali je karkoli narobe: "To bodo ocenjevali pristojni državni organi."

Prvak DeSUS je o pričakovanjih pred kongresom dejal, da čuti, da bo premagal "vse ovire in pasti". Na vprašanje o kampanji v luči razgretih razmer v stranki pa je dodal, da gre za "nekaj posameznikov, ki so stalno nezadovoljni". Poudaril je, da ne bo imel nobene kampanje, saj da je niti ne potrebuje. Pripravil bo poročilo o delu in vizijo vodenja, ki jo je deloma predstavil že danes.

Za vodenje DeSUS se vnovič poteguje tudi dolgoletni šef stranke Karl Erjavec. | Foto: STA , Za vodenje DeSUS se vnovič poteguje tudi dolgoletni šef stranke Karl Erjavec. Foto: STA ,

Vloga Pivčeve v vladi po januarskem kongresu, če ne bo postala predsednica stranke, pa je po njegovih besedah stvar predsednika vlade. "Če ni nič nezakonitega, ne vidim razloga, zakaj ne bi nadaljevala dela," je dejal dolgoletni prvi mož DeSUS.

Pivčeva je danes povedala, da je predstavitev korektna in nepristranska, kandidati pa so vsak zase predstavili svoje poglede in programske osnove. Z današnjo sejo so po njenih besedah v stranki presegli konfliktne situacije. Ministrica sicer obžaluje, da so se sploh pojavile, saj to ni dobro za podobo stranke v javnosti.

Interpelacija Karl Erjavec
Novice Erjavec kritikom v stranki: Kdor ne podpira moje vizije, naj kandidira

Na Pivčevo letijo očitki o nepravilnostih pri projektu SRIPT

Vsebinski zadržki kadrovske komisije o Pivčevi so se sicer nanašali na očitke o nepravilnostih pri njenem delu pri projektu SRIPT in nekaterih drugih projektih, kar je morala Pivčeva pojasnjevati tudi na ponedeljkovi skupni seji odborov državnega zbora za kmetijstvo in za gospodarstvo. Glede Stražišarja pa je imela kadrovska komisija zadržek, ker se je v DeSUS včlanil šele v postopku evidentiranja za mesto predsednika stranke in je zato znotraj članstva malo poznan.

Z današnjo sejo so v DeSUS po besedah Aleksandre Pivec presegli konfliktne situacije. | Foto: STA , Z današnjo sejo so v DeSUS po besedah Aleksandre Pivec presegli konfliktne situacije. Foto: STA ,

Stražišar je danes pojasnil, da se je izvršnemu odboru stranke predstavil, prav tako je predstavil svojo vizijo delovanja stranke, kakšnih vsebinskih vprašanj pa po njegovih besedah ni bilo. Sicer pa je izrazil pričakovanje, da bo kampanja poštena, da bo tekla zlasti vsebinska razprava o težavah upokojencev in o rešitvah zanje. Družba se namreč stara in če mladine v Sloveniji ne bo, tudi denar ne bo pomagal.

Ob robu današnjega zasedanja organov DeSUS so sicer za medije spregovorili tudi nekateri drugi vidni člani stranke. Nekdanji podpredsednik Tomaž Gantar in nekdanja poslanka Marjana Kotnik Poropat sta izrazila naklonjenost kandidaturi Pivčeve, medtem ko je nekdanji podpredsednik Saša Geržina napovedal, da aktualnemu predsedniku Erjavcu "ne bo obrnil hrbta".