Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
9.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 26. 3. 2013, 9.31

8 let, 1 mesec

Inženirka v IT-podjetju Elizabeth Di Rocco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Elizabeth Di Rocco je v Slovenijo pot zanesla med študijem, nato pa je dobila službo v podjetju Cisco Systems, zaradi česar se je odločila ostati.

Elizabeth se je podjetju, kjer dela, pridružila pred sedmimi leti. Na začetku je delala kot pripravnica. Veliko je delala z lokalnimi sistemskimi inženirji, kar ni bilo čisto običajno pripravništvo. Cisco vlaga v ljudi, ki jih ima v podjetju na pripravništvu. V podjetju so ji med pripravništvom omogočili dodatna izobraževanja in uporabo službene opreme za pomoč pri izobraževanju. Po enem letu pripravništva se je pridružila tamkajšnji ekipi in dobila pogodbo za nedoločen čas kot sistemski inženir, kar je bila pet let. Zdaj je leto in pol v osrednji ekipi – vodja razvoja trga za Evropo, Bližnji vzhod, Afriko in Rusijo, ki stranko vodi čez celoten proces posla. Na tem položaju dela z njej najljubšo tehnologijo, brezžičnim omrežjem, kar ji je bilo kot študentki fizike tudi najbližje. Gre za elektromagnetno valovanje, ki potuje in prenaša podatke. Zdaj razvija trg samo za brezžična omrežje in vse, kar spada zraven. Z novim položajem je zelo zadovoljna, saj se lahko osredotoča na tehnologijo, ki jo je je vedno zanimala.

Podjetje Cisco je bilo vključeno tudi v projekt WiFi (brezžično omrežje) v Ljubljani. Elizabeth je pri projektu sodelovala kot svetovalka za opremo, pri čemer ji je v spominu najbolj ostalo testiranje, kjer so sodelovali s Telekomom in podjetjem Nil. Kljub decembrskemu mrazu in delu na terenu so meritve in delo uspešno opravili. Projekt se je nadaljeval in načrt je, da se z brezžičnim omrežje pokrije vso Ljubljano.

Ko sem je Elizabeth odločala za študij, je takoj vedela, kaj bo študirala. "Mogoče sem na začetku nihala med matematiko in fiziko, vendar je bila odločitev kar preprosta," pove, "saj fizika vključuje matematiko, matematika pa fizike ne." Tako se je odločila za študij fizike. Čeprav prihaja iz revne argentinske družine, si je močno želela študirati v Evropi. Na začetku je bila seveda navdušena nad Anglijo. Takrat je bila tudi v zvezi s fantom, ki je prihajal iz slovenske družine. Ker je on želel študirati v tujini, sta se skupaj odločila, da preverita, kako je s študijem v Sloveniji. "Zaprosila sva za štipendijo in jo tudi dobila. V Slovenijo sva prišla še pred začetkom študija, da sva se naučila slovenskega jezika in preverila nivo študija." Nad fakulteto in zahtevnostjo študija je bila takoj navdušena.

Glede položaja žensk v družbi pa Elizabeth pravi, da je bolj kot število žensk na močnih položajih razlika predvsem v tem, kako se žensko spoštuje, kako se jo vidi, kakšna je njena vloga v družini.

Ne spreglejte