Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2011,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša prisluškovanje

Četrtek, 13. 10. 2011, 14.46

8 let

Intervju z Mitjo Kunstljem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mitja Kunstelj je v intervjuju za Planet Siol.net izrekel še nekaj obtožb zoper Janeza Janšo in svoje nekdanje sodelavce. Prepričan je, da ga nihče ne bo tožil, ker ima preveč dokazov.

Mitja Kunstelj se je kot devetnajstletnik pridružil specialni vojaški brigadi Moris, tri leta pozneje pa je javnosti postal znan kot eden glavnih akterjev Depale vasi, ene najodmevnejših afer v zgodovini samostojne Slovenije. Letos je postal morda še slavnejši. Kot bloger Mikstone namreč piše o razburljivih podvigih v Morisu in "Paravomu". Kot zatrjuje, je vse res in vse je sam doživel. Zakaj bi vam verjeli? Stvar posameznika, ki to bere, je, ali verjame ali ne. Do zdaj ste poslušali zgodbe nekih pripovedovalcev, ki so nekaj slišali. Jaz sem prvi iz te skupine, ki je spregovoril. Zakaj ste spregovoril? Nimam nobenih interesov, da bi koga "zajebal", komu naredil škodo, koga kazensko ovadil. V končni fazi so mi kriminalisti NPU rekli: "Zdaj pa ti njih ovadi." Zakaj? Preganjajte jih, če mislite, jaz ne bom nikogar ovajal. Ste NPU ponujali dokaze? Pripravljen sem jih bil dati, če mi zagotovijo status zaščitene priče, potem jim povem tudi, kje so še vedno nastavljeni mikrofoni. Kriminalisti so rekli, da ni problemov, a so to na tožilstvu zanikali, saj lahko le tožilstvo podeli status zaščitene priče. Po drugi strani pa so mi zagrozili, da bom, če bom objavil en posnetek, storil kaznivo dejanje in da se bodo spravili name. Vse, kar smo storili, je namreč zastaralo. Policija je preverjala glede prisluškovanja in ugotovila, da ni baznih postaj, ki bi omogočale takšno prisluškovanje. Tehnično se ne spoznam toliko, da bi lahko govoril o baznih postajah. Prisluškovanja mobilnim telefonom smo uredili kar z operaterji.

Vaš nekdanji sodelavec Darko Njavro meni, da boste za pisanje nagrajeni, saj naj bi zahtevali dvajset tisoč evrov, da nehate pisati. Janša je aktiviral Francija Matoza in Nino Zidar Klemenčič, da se obrneta na odvetnika Jožeta Hribernika. Hribernik je moj pooblaščenec, pa tudi od Janše in Njavra. Povedal mi je, da hočejo, da neham pisati, naj napišem, da je šlo za medijsko potegavščino in da knjiga ne bo izšla. Rekel sem mu, da ničesar nočem od njih. Lahko pa mi Krkovič in Njavro vrneta denar. Skupaj sta mi dolžna 20.000 evrov. V nobenem primeru pa ne bom naredil, kar zahtevajo.

Janša pravi, da pripravlja tožbo. Janša že nekaj mesecev odgovarja novinarjem, da je to predal odvetnikom, ki naj bi pripravljali postopke zoper anonimnega pisca. Nobenih postopkov ne bo, ker se Janša ne upa z mano srečati na sodišču. Sem zelo nepredvidljiv. Pred novinarji bi stresal posnetke in bi naredil večjo sceno, kot jo ima on s Patrio. Janša to ve. To so prazne grožnje.

Iz tega, da pravijo, da pripravljajo tožbo zoper anonimnega pisca, izhaja, da menijo, da niste vi avtor, vsaj ne edini. Če bi nekdo stal za mano, bi mi bilo veliko lažje.

Vam kdo plačuje ali kako drugače pomaga? Ne.

Od česa pa potem živite? Službo imam. Zadnja dva meseca svetujem nekemu podjetju za varovanje.

Se s kom pogovarjate pred objavo na blogu? Pišem sam in pišem iz glave. Le za knjigo sem šel potem po datumih in bil pozoren na malenkosti, na vsako vejico, na vsako piko.

Njavro pravi, da ste še na metadonu. Čist sem tri leta. Lani in letos me je deset mesecev iskala policija. Vem, da so me iskali tudi na metadonski kliniki, in če bi res hodil tja, bi me prvi dan ujeli. Enkrat na teden hodim na Metelkovo dajat urin. Lahko greste z mano in pogledate tudi dokumentacijo za nazaj.

Ko sem se pogovarjal z enim od vaših nekdanjih sodelavcev, ki ga tudi omenjate v blogu, mi je rekel, da ne obvladate karateja, kot pišete. To so otroške pravljice. Sem inštruktor dveh borilnih veščin, zato sem bil v Moris pripeljan in bil med najbolj izpostavljenimi. Zdaj me hočejo diskreditirati tako, da pravijo, da sem bil navaden stražar, ki tudi usposabljanja za specialca ni imel. Potem so navadnega nesposobnega stražarja v vse to pošiljali? Sami sebe diskreditirajo s tem.

Pravijo, da je bil vaš adut, da imate fotografski spomin. Da, recimo, da ga imam. Ampak sicer honorarno dvakrat na teden mlajše selekcije učim karate.

Pisali ste tudi o trgovini z orožjem. Koliko je bilo orožja in denarja? Dvakrat sem bil zraven, ko smo iz Kopra spremljali kontejnerje. To je bilo še v času, ko je bila jugoslovanska vojska še tukaj. Orožje smo pretovarjali na Intereuropine tovornjake in vozili v Kočevsko Reko. Tja se je navozilo približno 120 kontejnerjev. To se je potem prodajalo nekaj mesecev. Prihajali so tovornjaki iz Hrvaške in BiH. Je bil Janša kdaj zraven? Janša ni bil nikoli na žagi. Bili so Ludvik Zvonar, Krkovič, Andrej Lovšin, Franci Cimerman … Tovornjakarji so prišli in se najprej v štabu dogovorili s Krkovičem, Zvonarjem ali komerkoli, ki je bil takrat tam. Tam so dali denar in nam potem prinesli potrjen spisek, kaj jim moramo naložiti. In smo odpirali kontejnerje in nalagali na tovornjake.

Kako veste, da je bil Janša zadaj? Denar se je dnevno vozil v Ljubljano, na ministrstvo za obrambo. Dvakrat ali trikrat sem spremljal ta denar, ko je bil Mors še na Župančičevi.

Kako je bilo to videti? Denar je bil v kovčkih? Kovčki, športne torbe, vreče …

Komu ste to dali? V Janševem kabinetu sem odložil na mizo.

Je bil on tam? On je bil tam, Nika Dolinar, njegov namestnik Milan Zver in Miran Bogataj. Denar so skrivali na podstrešju. Saj so dve vreči pozabili, ko se je ministrstvo selilo. V blogu ste pisali, da ste denar nosili v Krkovičevo pisarno. Kaj je torej res? Govorim, kako je bilo na "Pentagonu". V Kočevski Reki pa je šlo vse izključno Krkoviču.

Kako ste delovali v Paravomu? Drago Kos je enkrat rekel, da ste bili kot gusarji, da ste se po Ljubljani vozili v civilu in oboroženi. V civilu smo bili, oboroženi smo bili, vsi smo imeli radijske zveze, lisice … Iz tega, ko naj bi preiskovali neko odtujevanje orožja Morisu in skladiščem po Kočevski Reki, se je potem spravilo na kriminaliste, ki so raziskovali trgovino z orožjem. Takrat smo pravzaprav začeli delovati mimo vseh pravil. Nobenih pooblastil nismo imeli, da smo se šli to.

Ko ste pisal o Depali vasi, ste napisali, da vam je Milan Smolnikar rekel, da zastopa neko organizacijo, ki jo vodi Kučan. Je bilo to res? Smolnikar je vse skupaj napihoval. Jaz sem ga snemal, Krkovič pa se je na to "palil". Že zdrav razum pove, da tako pač ne more biti. Imeli pa so neki vzrok, da odreagirajo, kot so.

Glasni odzivi na vaš blog so se začeli, ko ste začeli pisati o prisluškovanju Janševim zaveznikom in tekmecem. Potem so vas začeli napadati, da ste znan lažnivec. Pisal sem tako, kot je bilo. Od leta 1991 do 1994 in še malo naprej sem bil zelo privržen Janši. Takrat so mi šli v nos Peterle in preostali, ki sem jih varoval v Cankarjevem domu. Dokler sem pisal o tem, je bilo za SDS-ova trobila zabavno. Mislili so, da bom koga drugega "nasadil", pa so pisali članke v smislu: "Kdo je skrivnostni bloger?" Ko sem prišel do te teme, so začeli trditi, da sem lažnivi narkoman. Koliko je bilo tega prisluškovanja? Omenjali ste Andreja Bajuka, Lojzeta Peterleta, Iva Hvalico, Janeza Drnovška, Gorazda Fišerja. To so ti, pri katerih sem bil zraven in imam material. Vem še za druge, ampak tega ne bi mogel dokazati. Pišem o stvareh, pri katerih sem bil zraven, ne, kaj se je govorilo.

Delali ste kopije? Da, ampak najspornejši so posnetki pogovorov med nami. Če predstavim posnetke prisluškovanja Peterletu in drugim – kdo pa pravi, da je to Janša naročil? Snemali smo drug drugega, kar mi je Njavro naročil, kar mi je kdo drug naročil. Vse sem snemal.

Kdaj ste se odločili, da boste snemali svoje kolege? Leta 1993, ko so mi nastavili mikrofon v jakno.

In oni so delali enako? Seveda. Njavro dosledno snema vsak kontakt in si dela arhiv. Če se srečaš z njim v lokalu, bo šel vedno najprej na WC, prižgal mikrofon in prišel nazaj.

Koliko imate teh posnetkov? Dva kovčka.

Kje ju imate shranjena? Pač nimam ju doma, ker pričakujem hišno preiskavo. In kaj boste naredil s temi posnetki? Nič, saj nič nočem. Pač pišem blog in to imam za zavarovanje. Če me bo kdo tožil, bom na sodišču to pokazal.

Pravite, da imate dokumente za zavarovanje v primeru tožbe, a pričakujete, da vas ne bodo tožili. Torej je zgodba končana – dokumenti in posnetki ne bodo objavljeni? Dokumente bom gotovo objavil, če ne na sodišču, pa kako drugače. Nekaj jih je v knjigi.

Ti dokumenti v knjigi so verjetno na papirju. Iz afere Depala vas je znano, da obstaja veliko ponaredkov. Kako bomo vedeli, da je tisto, kar boste objavili, pristno? To bo lahko vsak sam ocenil. Prav imate, vsak papir se lahko desetkrat ponaredi. Na strežnik sem naložil nekaj najspornejših avdioposnetkov pogovorov med nami. Jaz, Janša, Krkovič, Lovšin … To bo najspornejše.

Tudi Janšo imate posnetega? Seveda.

Kaj pa pravi na posnetkih? Tega je ogromno. Na primer posnetki z Zaloške s Špelo Predan. Kup je tudi posnetkov iz varne sobe na Vomu, ko nam je dajal navodila. Vse tiste posnetke sva pobrala Njavro in jaz in nobeden od naju jih ni uničil.

Ne spreglejte