Četrtek,
17. 4. 2014,
18.31

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evropske volitve Igor Lukšič SD

Četrtek, 17. 4. 2014, 18.31

5 let, 8 mesecev

Igor Lukšič hoče konec konservativizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Konferenca SD je z 78 glasovi za in dvema proti potrdila kandidatno listo stranke na evropskih volitvah na čelu s predsednikom SD Igorjem Lukšičem, ki gre na volitve z "dvignjeno zastavo".

Predsednik druge največje vladne stranke je v izjavi novinarjem pred konferenco stranke, dejal, da želijo prekiniti desetletno vladavino konservativizma, reševanja Evrope le z zategovanjem pasu in na račun revnejših.

Luka Jurij ni stresel stranke Glede nesoglasij o vrstnem redu na listi, nekdanji poslanec Luka Juri je namreč ostro kritiziral Lukšiča, ker je prvi na listi, je predsednik SD dejal, da so Socialni demokrati demokratična stranka. "Vsak član lahko izraža svoja stališča. To je eno od teh stališč, ki nas pospremi vedno, ko sprejemamo pomembne odločitve. Takšna stališča ne stresajo stranko tako zelo, kot stresajo javni prostor."

Lukšič ne beži, ampak dviguje zastavo Lukšič je zatrdil, da z evropsko kandidaturo ne beži v Evropo, kot je zapisal Juri. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali bo stranko vodil na morebitnih predčasnih državnozborskih volitvah.

"Kot predsednik stranke se ne izogibam nobenim volitvam. To so zame prve volitve, zato grem z dvignjeno zastavo pogumno v rezultat, v meritev, koliko je stranka v resnici močna, kakšno podporo uživa."

Porazil je Pahorja, ali se bo znal umakniti sam? Dodal je, da so vsake volitve meritev moči predsednika stranke. "Če je neuspešen, mora sprejeti konsekvence. To je bilo tudi moje stališče v primeru poraza na volitvah leta 2011." Po njih je Lukšič na kongresu porazil zdajšnjega predsednika republike Boruta Pahorja.

"Mi gremo na polno, uspeh bi bil, da strnemo stranko, dosežemo optimalen rezultat in jo pripravimo tudi na ugoden rezultat, če ne celo na prevzem oblasti na državnozborskih volitvah," je dejal Lukšič.

Poslanki bi lahko pritegnili več glasov kot Lukšič Luka Juri je včeraj predsedstvu SD predlagal, naj spremeni predlog kolegija vodstva, da za nosilca liste imenujejo Lukšiča. Kot je zapisal, bi morali vrh liste zasedati sedanji evropski poslanki SD, Tanja Fajon in Mojca Kleva Kekuš, ki da sta sta odlični in bi lahko pritegnili več glasov kot Lukšič.

Fajonova je po objavi Jurijevega poziva zapisala, da ga razume in se zaveda, da v pozivih ni osamljen. "S kolegico Mojco Kleva Kekuš v strankarskih vrstah uživava veliko podporo in zaupanje," je še dodala.

Fajonova in Kleva Kekuš sta bili po potrditvi liste precej spravljivi. Prva je dejala, da pri razpravah o vrstnem redu ne gre za neobičajne razprtije, da so morali izbrati najboljše kandidate, da pa so odločitev na koncu sprejeli soglasno. Upa na vsaj dva poslanska mandata.

Mojca Kleva Kekuš pa je dejala, da so demokratična stranka, da ima vsak pravico do svojega mnenja in da so bila kritična mnenja o vrstnem redu na listi do trenutka, ko se je Lukšič odločil za prvo mesto na njej. Upa, da je izvolitev možna tudi s tretjega mesta.