Sobota,
16. 7. 2011,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hostel Maribor

Sobota, 16. 7. 2011, 12.36

8 let

Hostel Pekarna bodo odprli jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav se je odprtje novega mladinskega hotela Pekarna v Mariboru napovedovalo za začetek poletja, bo vrata odprl šele jeseni.

Po pojasnilih direktorice Mladinskega kulturnega centra Maribor Nine Arsenovič je hostel pravzaprav že urejen, čakajo le še na spremembo odloka, ki bo zavodu omogočil, da se ukvarja s hotelirstvom.

"V začetku jeseni želimo že delati na polno"

"Čakamo še na akte, ki jih potrebujemo, da se sploh lahko ukvarjamo s to dejavnostjo. V sedaj veljavnem odloku o ustanovitvi mladinskega kulturnega centra namreč ni registrirana dejavnost hotelirstva," je povedala Arsenovičeva.

Spremembo mora potrditi mestni svet, ki naj bi to storil v avgustu. "V začetku jeseni absolutno pričakujemo, da delamo na polno," je poudarila.

V stavbi bodo tudi pisarne za različna društva

Hostel so uredili v upravni stavbi nekdanjega vojaškega objekta Pekarna, ki je v zadnjih letih služil kot središče alternativne kulture v Mariboru. Zgradbo so povišali za drugo nadstropje in mansardo ter v njej uredili mladinski hotel in pisarne za različna društva. Tu bo imel prostore tudi MKC Maribor kot upravitelj hostla in po obnovi celotnega kompleksa najverjetneje tudi kulturnega centra Pekarna.

Na voljo bo 60 ležišč V sodobno urejenem hostlu, ki bo največji v mestu, bo na voljo 60 ležišč. Cena nočitve se bo gibala od 17 evrov naprej. Direktorica hotela Lidija Ropin, ki je zaenkrat edina zaposlena tam, ocenjuje, da bo za nemoteno poslovanje potrebno napolniti povprečno 30 odstotkov ležišč na dan.

Incesticija je vredna 1,98 milijona evrov

V mansardi, ki sodi v sklop hostla, je urejenih devet apartmajev, ki so prvenstveno namenjeni rezidenčni platformi za gostujoče umetnike, ki naj bi začela delovati septembra. Če bo kakšen od apartmajev prazen, pa ga bodo oddali turistom.

Celotna investicija v upravno zgradbo znaša 1,98 milijona evrov. Predstavlja prvo fazo naložbenega programa za novi kulturni center Pekarna, ki ga je mariborski mestni svet sprejel novembra 2009. Z deli so pričeli lani poleti, a izgleda, da bo zaenkrat uresničena le prva faza. Pri ostalih delih kompleksa, to so dvorane Hladilnica, Gustav, Lubadar in MC, se je ustavilo pri denarju.