Ponedeljek,
14. 10. 2024,
13.58

Osveženo pred

4 ure, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92

Natisni članek

Natisni članek

podjetje odpuščanja gospodarstvo Mahle Matjaž Han

Ponedeljek, 14. 10. 2024, 13.58

4 ure, 13 minut

Han: Za odpuščanje v Mahleju ni krivo slovensko gospodarsko okolje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,92

Za napovedano odpuščanje v podjetju Mahle ni krivo slovensko gospodarsko okolje, temveč razmere v evropski avtomobilski industriji, je po današnjem sestanku z upravo podjetja in sindikati povedal gospodarski minister Matjaž Han. Dogovorili so se za redno medsebojno obveščanje o razmerah, pri čemer se zdi Hanu posebej pomembna časovnica odpuščanj.

Kot je v izjavi za medije na sedežu podjetja v Šempetru pri Gorici dejal minister za gospodarstvo, turizem in šport Han, je od uprave želel pojasnilo, kaj konkretno v slovenskem gospodarskem okolju je krivo za napovedana odpuščanja. Iz gospodarstva je namreč slišati opozorila, da bo za pričakovana odpuščanja podjetij kriva tudi nespodbudna gospodarska politika vlade. "Odgovora ni bilo," je povedal. Težave so namreč posledica zaostrenih razmer na celotnem evropskem avtomobilskem trgu, ki se sooča s posledicami pomanjkanja naročil in prepočasnega prilagajanja elektrifikaciji, je poudaril.

GZS: Mahle je največji pokazatelj težav poslovnega okolja
Na GZS so v sporočilu za javnost namreč opozorili, da je podjetje, v katerem so zaradi manjšega povpraševanja napovedali zaprtje več kot 600 delovnih mest, največji pokazatelj težav poslovnega okolja. Od vlade si želijo, da bo imela dovolj posluha za gospodarstvo ter spoznala, da mora nemudoma ukrepati.

"Podjetje Mahle ni edini, je pa trenutno največji pokazatelj težav slovenskega poslovnega okolja, na kar delodajalci vseskozi opozarjamo," je dejala generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal.

Po besedah Nahtigal podobne zaskrbljujoče novice prihajajo tudi iz drugih podjetij. Na GZS so v sporočilu za javnost ob tem izpostavili informacije, ki krožijo v javnosti, da Alpina ukinja razvoj modne obutve, Gorenje zapira obrat v Rogatcu, Unior Zreče obrat v Starem trgu ob Kolpi ter odpuščanja v podjetjih Eurel in Boxmark Leather.

Kot spodbudno ocenjuje sporočilo vodstva podjetja, da šempetrski obrat ostaja, v njem bodo še naprej potekale razvojne dejavnosti, lastniki podjetja pa ga ocenjujejo kot perspektivnega. "Vendar pa se na ravni celotne skupine pripravljajo na nadaljnji razvoj," je dejal. To po njegovih besedah vključuje tudi odpuščanja.

Najprej dogovor, potem odločitve 

Ministrstvo bo dnevno v stiku s sindikati v Mahleju in upravo podjetja, je napovedal. "Bistveno je, da se ne sprejme nobena končna odločitev, dokler ne pride do dogovora," je poudaril. Pri tem je kot posebej pomembno izpostavil časovnico odpuščanj.

V Mahleju so v četrtek napovedali, da nameravajo prihodnje leto v sklopu "optimizacije organizacijske strukture" s ciljem večje učinkovitosti ukiniti 340 delovnih mest, zaradi selitve dela proizvodnje v Bosno in Hercegovino ter na Madžarsko pa 270. Ukrep pripisujejo šibkemu povpraševanju v Evropi.

Premier Robert Golob je po tej napovedi v petek izrazil zaskrbljenost, saj gre po njegovih besedah za podjetje izjemnega pomena za goriško regijo. Kot je dejal, od Hana pričakuje ukrepe, s katerimi bi preprečili dodatno ukinjanje delovnih mest v podjetju in spodbudili ustvarjanje novih zaposlitev v regiji.

Robert Golob
Novice Premier Golob zaskrbljen zaradi odpuščanj v Mahleju
Mahle, podjetje, Šempeter
Novice Znano slovensko podjetje bo ukinilo več kot 600 delovnih mest