Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 11. 2023,
11.04

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

Natisni članek

nepravilnosti oddaja Bled vila Branko Grims

Sreda, 29. 11. 2023, 11.04

5 mesecev

Grims vilo na Bledu oddajal nezakonito?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31
Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač. | Grims se na nove očitke o domnevnih nepravilnostih za zdaj ni odzval. | Foto Bojan Puhek

Grims se na nove očitke o domnevnih nepravilnostih za zdaj ni odzval.

Foto: Bojan Puhek

V medijih so se v teh dneh pojavile informacije, da oddajanje blejske vile poslanca SDS Branka Grimsa naj ne bi bilo v skladu z občinskimi prostorskimi akti. Kot je poročal portal Necenzurirano, Grims turistom oddaja celotno vilo, po predpisih pa naj bi lahko oddajal največ polovico. Blejska občina je zadevo predala medobčinskemu inšpektoratu.

Portal Necenzurirano je že konec oktobra poročal, da je Grims pred slabim desetletjem na Bledu kupil trinadstropno vilo, ki jo je v celoti prenovil in preuredil v apartmajski objekt. Tega njegova žena, ki ima status samostojne podjetnice, oddaja v turistične namene. Zakon o poslancih določa, da poslanec ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, ki po zakonu ni združljiva z opravljanjem javne funkcije.

Grims: Vse je urejeno

Grims je zanikal očitane nepravilnosti. Pojasnil je, da je hiša družinska in da se bodo vanjo preselili ob ustreznem času. Hkrati je poudaril, da je v zvezi z lastništvom vse prijavljeno v skladu z zakonom, da so redno plačani davki in poravnane vse zakonske obveznosti. Portal Necezurirano pa je nadalje poročal, da Grims državnim organom ni sporočil točnih podatkov o velikosti in dejanski rabi omenjene nepremičnine.

Ta ponedeljek je portal Necenzurirano objavil tudi, da so pri oddajanju vile kršeni občinski predpisi. V turistične namene se lahko namreč oddaja največ do 50 odstotkov površine objektov, ki so registrirani kot stanovanjski, Grims oziroma njegova žena pa po podatkih portala oddajata celotno vilo, v kateri je sedem apartmajev.

Blejski župan Anton Mežan je za STA povedal, da konkretno zadevo težko komentira, saj je sam ni podrobno pregledal. "Če to, kar je bilo predstavljeno v medijih, drži, pa lahko domnevam, da predpisani 50-odstotni delež v tem primeru ni bil spoštovan," je dejal.

Pojasnil je, da je občina zadevo predala medobčinskemu inšpektoratu in redarstvu, ki vsak tovrstni primer preuči in presodi, ali je sam pristojen za ukrepanje ali je treba zadevo posredovati pristojnim organom.

Oddajanje tudi pod lupo KPK 

Andrej Pohar iz odvetniške pisarne Čeferin je za POP TV povedal, da se v primeru kršitev lahko izreče tako prepoved delovanja kot globa. Za samostojne podjetnike oziroma pravne osebe je za posamezen prekršek predpisana globa od 1.200 do 40.000 evrov, za odgovorno osebo pa od 400 do 2.000 evrov.

Kot je poročal POP TV, se z oddajanjem Grimsove vile sicer še vedno ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki je pred mesecem dni uvedla predhodni preizkus.

Spoštovanje določb bodo najprej preverili pri najbolj problematičnih  

Blejski župan je pojasnil, da je takšnih kršitev prostorskih aktov na Bledu precej. "Ravno v tem času smo se s kršitelji začeli bolj intenzivno ukvarjati, in sicer v prvi fazi s tistimi, ki svoje nepremičnine oglašujejo in oddajajo kot hostle, čeprav to niso in niti ne bi smeli biti, saj jih prostorski akti na tistih območjih ne omogočajo," je dejal Mežan.

Kot je napovedal, bodo v prihodnje verjetno preverili tudi spoštovanje preostalih odločb občinskega prostorskega načrta, tudi glede oddajanja največ polovice posamezne stanovanjske nepremičnine v turistične namene. "Vsega naenkrat ne moremo, začeli pa smo tam, kjer je problematika največja, torej pri hostlih," je povedal ter pojasnil, da imajo prav zaradi gostov v teh nepremičninah pogosto težave z javnim redom in mirom.

V teh dneh se je župan posamično sestal z lastniki oziroma upravljavci omenjenih nepremičnin. "Vsakega posebej smo seznanili s tem, da vemo, kaj počne, in mu ponudili možnost, da mu pomagamo pri preusmeritvi na pravo pot, da uskladi svojo dejavnost s predpisi," je povedal Mežan. Zaveda se, da imajo mnogi že rezervacije za prihodnje leto, zato računa, da se bodo razmere dejansko izboljšale v letu 2025.

Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Pirc Musarjeva odgovarja Grimsu: Takšna zloraba je zavržno dejanje
Robert Golob, Janez Janša
Novice Preiskovalna komisija o sumih političnega vmešavanja v delo policije in drugih organov
Izjava članov straqnke SDS ob referendumu o vladi, RTVju in oskrbi. Branko Grims, Alenka Jeraj, Zvonko Černač.
Novice Policija: Ni bilo fizičnega stika. Poslanci SDS: Imamo zdravniške izvide.
Ne spreglejte