Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
16.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zdravje

Torek, 12. 11. 2013, 16.12

8 let

Gradnja urgentnega centra v Mariboru še pod vprašajem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstojnik urgentnega centra UKC Maribor Roman Košir je pozval vse državne organe, na čelu z ministrstvom za zdravje, da se naredi vse, da se začne gradnja urgentnega centra v Mariboru.

Ministrstvo za zdravje se je namreč odločilo, da podjetju GH Holding, ki se je edino prijavilo na razpis, ne odda naročila za gradnjo novega urgentnega centra v Mariboru. Na ministrstvu pojasnjujejo, da s pogajanji niso dosegli za projekt vzdržne cene, zato bodo objavili nov razpis, na katerem pričakujejo več ponudnikov in dostopnejše cene.

"GH Holding v pogajanjih ni dovolj znižal cene, zato je njihova ponudba nesprejemljiva," je povedal minister Tomaž Gantar, ki upa, da se bo na drugi razpis javilo več ponudnikov in da bo postopek zaključen v roku, ki bo omogočal črpanje evropskih sredstev.

Slovenija si po besedah Romana Koširja ne more privoščiti, da bi bila Maribor in severovzhodni del države brez urgence. "Na ministrstvu je še nekaj upanja za črpanje evropskih sredstev," je Košir dejal v izjavi za medije. "Vsi, ki smo v tej zgodbi, smo izredno razočarani in žalostni. Ne predstavljamo si, kako bo Slovenija izpeljala globalni projekt mreže urgentnih centrov," je dodal.

Mariborska bolnišnica druga največja ustanova v državi Košir je potezo ministrstva označil za zelo pogumno. "Zagotovo ima rešitve, saj si ne moremo privoščiti, da bi edino mariborska bolnišnica bila brez urgence. Smo druga največja ustanova v državi, referenčni center za vso severovzhodno Slovenijo," je pojasnil.

Če novega urgentnega centra ne bo, bodo možnosti urgentne oskrbe v tem delu Slovenije neenake preostalim, kar po njegovih besedah pomeni škodo za bolnike, posledično je pričakovati, da bomo imeli čedalje več pritožb, nelagodja bolnikov, proceduralnih zapletov, zastojev pri zdravljenju in to neposredno seveda poveča tudi obolevnost in umrljivost.

Kakšne so statistike? Na kirurškem delu urgence letno oskrbijo 42 tisoč ljudi, internistika okoli 18 tisoč oseb na leto, v zdravstvenem domu pa še 35 tisoč. V novem urgentnem centru bi se vse tri enote združile v po Koširjevih besedah bolj funkcionalno enoto, kjer bi z manjšimi kadrovskimi in finančnimi obremenitvami našli hitrejše rešitve za bolnike.

Tudi po besedah direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregorja Pivca je novi urgentni center nujno potreben. "Zelo smo zaskrbljeni, saj bi se evropska sredstva morala izkoristiti do konca leta 2014. Ocena naših gradbenih strokovnjakov v hiši je, da bi bilo že zdaj zelo težko do konca leta 2014 izvesti vsa gradbena dela in pridobiti račune, saj gre za poseg na šest tisoč kvadratnih metrih," je pojasnil.

GH Holding nad odločitvijo presenečen Predsednik uprave družbe GH Holding Blaž Miklavčič je presenečen nad odločitvijo ministrstva. Kot je povedal za časnik Večer, so v pogajanjih znižali ceno na 14 milijonov evrov. "To je prvovrstno presenečenje, saj so nam prejšnji teden dejali, da je to njihova ciljna cena," je dejal.

Na razpis za gradnjo mariborske urgence se je edini prijavil GH Holding v konzorciju z družbo Tames. Ponudili so ceno 18,7 milijona evrov, medtem ko je bila vrednost celotnega projekta urgentnega centra UKC Maribor vključno s specialno opremo ocenjena na približno 16 milijonov evrov, samo za gradnjo so nameravali nameniti nekaj več kot devet milijonov evrov.

Ne spreglejte