Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rekviem

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 10.52

8 let

Faurejev Rekviem prvič na Celjskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V tem tednu bodo na dveh odrih v Savinjski in Šaleški regiji prvič izvedli originalno partituro ene največjih mojstrovin glasbene romantike, Rekviem Gabriela Faureja.

Delo bodo izvedli v Trianglovi produkciji Hiše kulture Celje in Festivala Velenje.

Maša za umrle kot biser glasbene romantike Rekviem (maša za umrle) Gabriela Faureja (1845–1929) velja za eno največkrat izvedenih vokalno-instrumentalnih del s to sakralno tematiko in za biser glasbene romantike. Skladatelj, ki velja za izjemno naprednega in enega vodilnih tistega časa, ga je pisal več let, posebnost prve različice pa je zanimiva inštrumentacija z zborom, dvema solistoma, harfo, orglami in godalno zasedbo, ki ne vključuje violin oziroma te nastopijo zgolj v enem stavku, so v napovedi koncertov zapisali v Hiši kulture Celje.

V Festivalu Velenje in Hiši kulture Celje so se odločili, da izvedejo prvo različico tega dela, in sicer s sopranistko Tanjo Rupnik, velenjskim baritonistom Tomažem Kovačičem, Zborom Antona Schwaba in Orkestrom Hiše kulture Celje pod vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka.

Znova koncert v velikonočnem času V regionalni kulturni navezi Triangel, ki povezuje ZKŠT Žalec, Festival Velenje in Hišo kulture Celje, že drugo leto zaporedoma pripravljajo koncert v velikonočnem času. Lani je bil na programu Stabat mater baročnega skladatelja Pergolessija, letos pa bodo izvedli Faurejevo Mašo za rajne. V Trianglu tudi tokrat sledijo filozofiji predstavitve uspešnih glasbenikov iz regije, in tako bo, ob sopranistki Tanji Rupnik, nastopil tudi velenjski baritonist Tomaž Kovačič, ki je študij petja končal na graški akademiji, sicer pa največ deluje v sosednji Avstriji.

Tudi Orkester Hiše kulture je sestav, v katerem pod umetniškim vodstvom celjskega dirigenta Simona Dvoršaka sodelujejo profesionalni glasbeniki in uspešni študentje iz regije, Zbor Antona Schwaba pa je ena redkih mladinskih zasedb v naši državi, ki združuje mlade pevce med 15. in 25. letom starosti. Sestav, ki deluje pod okriljem celjske Hiše kulture, vodi Alenka Goršič Ernst in bo v uvodnem delu koncerta izvedel še štiri sakralna dela skladateljev Gallusa, Busta, Miškinisa in Twardovskega.

Koncerta v okviru ciklov klasične in komorne glasbe Velenjski koncert bo v okviru abonmaja Klasika Festivala Velenje, in sicer v četrtek, 7. marca, ob 19.30 v orgelski dvorani velenjske glasbene šole, koncert v Celju pa bo v soboto, 9. marca, ob 19. uri v cerkvi sv. Danijela v Celju, v okviru koncertnega cikla Vesperae Musicae, ki ga v Hiši kulture namenjajo pretežno komorni glasbi. Kot partnerji sodelujejo tudi Glasbena šola Frana Koruna Koželjskega Velenje, Škofija Celje in Stolno-opatijsko mestno župnijo sv. Danijela.

Ne spreglejte