Petek,
17. 3. 2023,
15.49

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

10

Natisni članek

Zahodni Balkan migracije obisk srečanje Antonio Tajani Tanja Fajon

Petek, 17. 3. 2023, 15.49

1 leto, 1 mesec

Fajonova in Tajani v luči nezakonitih migracij napovedala tristransko srečanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,33

10

Fajoni | Tanja Fajon in Antonio Tajani sta napovedala tristransko srečanje Hrvaške, Italije in Slovenije, ki bo namenjeno razpravi, kako sodelovati pri premagovanju neurejenih migracij, kar je izziv zlasti za sosednjo Italijo. | Foto STA

Tanja Fajon in Antonio Tajani sta napovedala tristransko srečanje Hrvaške, Italije in Slovenije, ki bo namenjeno razpravi, kako sodelovati pri premagovanju neurejenih migracij, kar je izziv zlasti za sosednjo Italijo.

Foto: STA

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je danes gostila italijanskega zunanjega ministra Antonija Tajanija. Gre za prvo najvišje srečanje na meddržavni ravni, odkar v Sloveniji vlada levosredinska, v Italiji pa desnosredinska vlada. Zavezala sta se k nadaljnjemu dobremu sodelovanju med državama, veliko besed pa sta namenila tudi reševanju problema nezakonitih migracij, v luči katerih se bosta do poletja v Rimu sestala skupaj s hrvaškim zunanjim ministrom. Oba sta poudarila, da reševanje te težave ni le v rokah omenjenih treh držav, temveč na ravni celotne Evropske unije. 

"Z ministrom sva se zavezala k res dobremu sodelovanju, h krepitvi prijateljskih odnosov med državama. Poznava se dolgo in oba sva po duši Evropejca. Zavezala sva se k temu, da obe najini državi sodelujeta v duhu ne samo dobrih sosedskih odnosov, ampak tudi znotraj Evropske unije," je v uvodnem govoru povedala ministrica Tanja Fajon

Kot je še dejala Fajonova, si Slovenija in Italija prizadevata za izgradnjo res uspešne, mirne Evropske unije in za krepitev sodelovanja pri krepitvi varnosti v luči ukrajinske vojne, prehrambne in energetske krize ne le v obeh državah, ampak na širšem območju severnega Jadrana, Sredozemlja in Zahodnega Balkana. 

Zelo lep skupen projekt je Evropska prestolnica kulture 

Dobro sodelovanje je potrdil tudi Antonio Tajani. Dejal je, da sta med današnjim obiskom skupaj utrdila sodelovanje med Ljubljano in Rimom, kar bo – kot je dejal – dokazano in potrjeno tudi v ponedeljek, ko bo italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano obiskal Novo Gorico in Gorico," mesti, ki bosta leta 2025 evropski prestolnici kulture. 

Tudi Fajonova je izpostavila, da gre za zelo lep skupen projekt. "Verjamem, da bova z ministrom kmalu obiskala Gorico, čim prej pa bomo skušali organizirati tudi zasedanje, ki je na vrsti v Sloveniji, med različnimi ministrstvi obeh držav, kar bo priložnost za krepitev odnosov."

Zunanja ministrica Tanja Fajon je gostila italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija.  | Foto: STA/Katja Kodba Zunanja ministrica Tanja Fajon je gostila italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija. Foto: STA/Katja Kodba V luči nezakonitih migracij tristransko srečanje v Rimu 

Napovedala sta tristransko srečanje zunanjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije, ki bo namenjeno razpravi, kako sodelovati pri premagovanju neurejenih migracij, kar je izziv zlasti za sosednjo Italijo. "Iščemo možnosti, kako bi Hrvaška, Slovenija in Italija skupaj skušale še bolje zavarovati zunanjo schengensko mejo, in to je tudi tema pogovorov, ki jih bomo imeli trije ministri predvidoma v Rimu še pred poletjem," je dejala Fajonova. 

"To so tri države, ki morajo skupaj reševati to težavo, vendar to ni dovolj, potrebna so prizadevanja na ravni celotne Evropske unije,"  je opozoril Tajani, ki meni, da je problem nezakonitih migracij mogoče rešiti, če bo zagotovljena stabilnost na Zahodnem Balkanu.

Fajonova je dejala, da Slovenija in Italija s policijama že zdaj zelo dobro sodelujeta s čezmejnimi skupnimi patruljami, in dodala, da "bomo v Sloveniji naredili vse, da pomagamo pri reševanju spopadanja z nezakonitimi migracijami in neurejenim priseljevanjem zlasti na zunanji schengenski mej." Zavezala sta se tudi k skupni podpori državam Zahodnega Balkana na čim hitrejši poti v Evropsko unijo. 

Slovenci v Italiji si želijo, da bi v vladi zaživelo institucionalno telo 

Fajonova je Tajanija med drugim obvestila, da se je te dni pogovarjala s predstavniki Slovencev v Italiji. Seznanila ga je s tem, da si Slovenci v Italiji želijo, da bi v vladi kmalu zaživelo institucionalno telo, ki zastopa predstavnike manjšin, da res zagotovijo slovenski jezik v italijanskih šolah, da se krepi identiteta in da ima tudi italijanska vlada posluh za boljšo zastopanost predstavnikov Slovenije tako v italijanskem parlamentu kot na deželni ravni. Minister je na to dejal, da je v Italiji veliko manjšin in bi, če bi želeli vsem zagotoviti zastopstvo, morali spremeniti ustavo. Italijanska zakonodaja sicer omogoča izvolitev predstavnikov manjšine, trenutno je iz vrst slovenske manjšine v italijanskem parlamentu senatorka Tatjana Rojc.

Fajonova je med problemi slovenske manjšine v Italiji izpostavila še delovanje slovenskih programov Rai v severnem delu Italije, kjer so imeli določene tehnične težave na ravni povezav. Minister Tajani je Fajonovi pri vprašanjih slovenske manjšine  v Italiji zagotovil podporo in razumevanje, poudaril pa je, da se bo zavzel tudi za reševanje problemov italijanskih prebivalcev slovenske manjšine. 

Zavzela se bosta za povečano število letov med Rimom in Ljubljano 

Na področju gospodarstva sta izpostavila turizem, sektor, ki združuje obe državi. Obravnavala sta temo povezav in se zavzela, da bi povečala število letov med Ljubljano in Rimom tudi v luči dogodkov, ki se bodo odvijali v prihodnjih mesecih in letih, pri čemer je Tajani izpostavil veliki vrh o prehrani, ki se bo odvijal julija, kolesarsko Dirko po Italiji in Expo 2030. "Mi si želimo več italijanskih turistov v Sloveniji, Slovenija pa obratno," je sklenil Tajani. 

Tajani se je srečal tudi s premierjem Robertom Golobom in predsednico republike Natašo Pirc Musar 

Vodjo italijanske diplomacije je po pogovorih z ministrico Fajon sprejel tudi premier Robert Golob, zatem pa je imel na programu še srečanje s predsednico republike Natašo Pirc Musar.

Slovenska predsednica je po pogovorih sporočila, da sta s Tajanijem potrdila prijateljske odnose med državama, ki ju bogatita obe narodni skupnosti. Kot je še tvitnila, sta govorila tudi o migracijah in se strinjala, da za reševanje tega izziva potrebujemo močno EU.

Fajoni
Novice Fajonova in Tajani v luči nezakonitih migracij napovedala tristransko srečanje