SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Erjavec zavrača hrvaške očitke

0,15

termometer

Karl Erjavec
Foto: Bor Slana

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je v Bruslju slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu očitala nekonstruktivnost zaradi napovedi tožbe v povezavi z arbitražno odločbo. Erjavec odločno zavrača te očitke in razne hrvaške spine, slovenskim medijem pa očita, da jih nekritično povzemajo, kar škodi slovenskim interesom.

Hrvaška ministrica je izrazila obžalovanje, da minister Erjavec niti enkrat v vsem procesu ni bil konstruktiven, in dodala, da tudi napoved tožbe vidi v tem duhu. Dobro se ji zdi, da so se premier Miro Cerar in nekateri drugi od tega ogradili. Dejala je tudi, da hrvaško mnenje o arbitražni odločbi ostaja nespremenjeno; to je dvostransko vprašanje, ki ga morata članici zveze Nato in EU rešiti sami.

Pozdravila je izjavo prvega podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki je minuli teden izrazil upanje, da bosta Slovenija in Hrvaška spor o meji rešili brez odlašanja v konstruktivnem dialogu. Hrvaško ministrico takšna izjava veseli, ker meni, da bi bil kakršen koli pritisk za posredovanje, preden se izčrpajo vse druge možnosti v dvostranskih pogovorih, preuranjen in slab.

Plenković pričakuje podporo Slovenije in Madžarske za članstvo Hrvaške v OECD
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je po današnjem srečanju z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurriom v Parizu izrazil pričakovanje, da bosta Slovenija in Madžarska spoštovali politične odločitve EU in podprli članstvo Hrvaške v OECD.

Hrvaška je letos zaprosila za članstvo v OECD. Slovenija in Madžarska sta napovedali, da bosta nasprotovali vstopu Hrvaške v organizacijo.

Erjavec je zavrnil očitke o nekonstruktivnosti: "Naš pristop je zelo konstruktiven, zlasti moj pristop je konstruktiven. Takšne izjave so povsem deplasirane," se je na besede hrvaške kolegice odzval minister. Hrvaška naj prizna arbitražno razsodbo, ki je del pravnega reda EU, je pozval, in spomnil, da ta ne bi nikdar postala članica EU, če ne bi podpisali arbitražnega sporazuma.

Dejal je tudi, da ima vselej slab občutek, ko hrvaška politika napeljuje na dvostranske dogovore, saj se je zelo težko pogovarjati z nekom, ki ni verodostojen, pri čemer je spomnil na sporazum Drnovšek-Račan in na dogovor v Mokricah.

Boji se, da se bodo hrvaški preobrati nadaljevali

V povezavi s hrvaškimi navedbami o njegovem odnosu s Cerarjem je Erjavec menil, da "nekateri to namenoma lansirajo, da slabijo slovensko notranjo politiko". Dejal je, da v medijih bere, kako naj bi Cerar razmišljal o tem, da bi mu vzel pooblastila. "Tako ali tako nimam nobenih pooblastil, kar zadeva implementacijo arbitražne odločbe. To je stvar vladne komisije, ki jo vodi predsednik vlade," je dejal.

Hrvaški mediji po Erjavčevih besedah vsi pišejo o sporu med zunanjim ministrom in predsednikom vlade ter kako bo to zatreslo slovensko vlado, pri čemer se minister čudi nekaterim slovenskim medijem, da "nasedajo takšnim spinom". Pri tem je spomnil na podoben poskus iz prejšnjega tedna, da predsednik vlade želi vključitev arbitražne odločbe v dvostranski dogovor, kar je Cerar takoj zanikal. "Bojim se, da se bodo ti spini nadaljevali. Žalosti me pa zlasti to, da nekateri slovenski mediji nekritično povzemajo takšne stvari. To gotovo ni v korist slovenskim interesom," je poudaril.

"To ne bo prazna tožba"

Odzval se je tudi na izjave nekaterih hrvaških politikov, da tožba proti Hrvaški sploh ni mogoča. Poudaril je, da se Slovenija na tožbo intenzivno pripravlja in da o podrobnostih ne bo govoril, saj je namen takšnih komentarjev izvedeti podrobnosti o tožbi. "Angažirani so najbolj vrhunski pravniki. Verjemite, da to ne bo prazna tožba," je zatrdil.

Na vprašanje, ali so Timmermansove izjave dobra popotnica, je Erjavec odgovoril, da je na vsak način dobra popotnica to, da se komisija zaveda, da obstaja težava in da gre za pravno vprašanje. Podpredsednik komisije je zadolžen za pravna vprašanja, ve se, da arbitražna odločba velja. Razumljivo pa je, da se bo, ko bo hrvaška stran spoznala, da je treba spoštovati arbitražno odločbo, vzpostavil dialog o njenem izvajanju. Samo tako razumem vlogo podpredsednika komisije, je sklenil Erjavec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin