Četrtek,
5. 9. 2024,
14.59

Osveženo pred

5 ur, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97
Evropska komisija prevzemi Hidria

Natisni članek

Četrtek, 5. 9. 2024, 14.59

5 ur, 3 minute

Družbi Gonvarri zelena luč Bruslja za popoln prevzem lastnice Hidrie

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,97
Polaganje temeljnega kamna visokotehnološkega centra za razvoj in izdelavo ključnih delov elektromotorjev za hibridna in električna vozila. Hidria. | Hidria bo po zagotovilih vpletenih ohranila sedež v Sloveniji. Tričlanski poslovodni odbor bo še naprej vodil glavni direktor Bojan Gantar, člana poslovodnega odbora bosta ostala Simon Velikonja in Emilio Ros Torres. Seljak in Lapajne ostajata člana upravnega odbora H&R, Andra Krapš Rejc pa bo končala funkcijo predsednice upravnega odbora H&R. | Foto Bojan Puhek

Hidria bo po zagotovilih vpletenih ohranila sedež v Sloveniji. Tričlanski poslovodni odbor bo še naprej vodil glavni direktor Bojan Gantar, člana poslovodnega odbora bosta ostala Simon Velikonja in Emilio Ros Torres. Seljak in Lapajne ostajata člana upravnega odbora H&R, Andra Krapš Rejc pa bo končala funkcijo predsednice upravnega odbora H&R.

Foto: Bojan Puhek

Španska družba Gonvarri je dobila dovoljenje Evropske komisije za pridobitev izključnega deleža družbe H&R, krovne lastnice Hidrie. Gonvarri, ki je v lastništvo slovenske družbe vstopila konec 2022, bo tako lahko izvedla popoln prevzem H&R.

Prevzem slovenskega podjetja ne bo kršil konkurenčne zakonodaje

Kot so danes sporočili iz Bruslja, Gonvarri, ki sodi med vodilna podjetja na trgu predelave jekla in aluminija z močno prisotnostjo v avtomobilski industriji, ne krši konkurenčne zakonodaje. Tudi po prevzemu H&R bo namreč imel omejen tržni položaj in omejen vpliv na strukturo trga.

Gonvarri je v lastništvo H&R, ki ima v lasti 89 odstotkov Hidrie Holding (preostalo je v lasti družbe Hidria), kot strateški partner vstopil konec 2022, potem ko mu je julija tistega leta svoj 42-odstotni delež v H&R prodala družina Svetlik. V začetku 2023 je nato Gonvarri objavil še prevzemno ponudbo, v kateri je pridobil še malenkost več kot odstotek H&R.

Delničarji so izkoristili prodajne opcije

Za prodajo svojih deležev španskemu podjetju so se nato v začetku junija letos odločili še preostali delničarji na čelu s konzorcijem menedžerjev, ki ga sestavljajo Iztok Seljak, Dušan Lapajne, družina Rejc in podjetnik Alex Luckmann. S temi lastniki in 11 manjšimi delničarji je Gonvarri že do zdaj po zakonu o prevzemih deloval usklajeno, prodaja deležev pa je rezultat tega, da so izkoristili svoje prodajne opcije.

Hidria je imela v letu 2022 glede na podatke s portala Bizi.si 333 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 27 milijonov evrov dobička.  | Foto: Bojan Puhek Hidria je imela v letu 2022 glede na podatke s portala Bizi.si 333 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 27 milijonov evrov dobička. Foto: Bojan Puhek

Posredno in neposredno imetništvo delnic H&R v lasti Gonvarrija se tako povečuje na sto odstotkov (brez upoštevanja lastnih delnic) oz. 94,5 odstotka, če se lastne delnice upoštevajo.

Družba H&R je, kot omenjeno, krovni lastnik Hidrie Holding, ta ima medtem v družbi Hidria skoraj 81,5-odstotni delež, preostalo pa je v lasti Hidrie.

Hidria bo po zagotovilih vpletenih ohranila sedež v Sloveniji. Tričlanski poslovodni odbor bo še naprej vodil glavni direktor Bojan Gantar, člana poslovodnega odbora pa bosta ostala Simon Velikonja in Emilio Ros Torres. Seljak in Lapajne ostajata člana upravnega odbora H&R, Andra Krapš Rejc pa bo končala funkcijo predsednice upravnega odbora H&R.