Petek,
20. 3. 2020,
15.30

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

80

Natisni članek

Društvo novinarjev Slovenije novinarji mediji vlada

Petek, 20. 3. 2020, 15.30

4 leta, 1 mesec

Društvo novinarjev Slovenije: Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

80

Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji | Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro protestira proti napovedani spremembi načina komuniciranja vlade z mediji. | Foto Matej Leskovšek

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro protestira proti napovedani spremembi načina komuniciranja vlade z mediji.

Foto: Matej Leskovšek

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) ostro protestira proti napovedani spremembi načina komuniciranja vlade z mediji, ki njihovim predstavnikom ne bo več omogočala prisotnosti na izjavah. "Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev," so opozorili v DNS.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so, po poročanju STA, ocenili, da gre pri vladnem ukrepu, kljub resnosti trenutne situacije, za nesorazmeren in restriktiven ukrep. Iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so namreč danes sporočili, da bodo redne izjave od zdaj večkrat dnevno potekale v neposrednem prenosu Televizije Slovenija iz novinarskega središča vlade, prisotnost predstavnikov medijev pa na izjavah ne bo več mogoča. S tem želijo čim bolj zmanjšati možnost okužb z novim koronavirusom, so sporočili iz Ukoma.

Donacija 300 tisoč mask s Kitajske
Novice Potrjenih 341 primerov okužb, v Ljubljano prispelo 300 tisoč mask iz Kitajske #foto #video

DNS: Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar

A v DNS so opozorili, da je popolni suspenz novinarjev nevarna stvar. "Če bodo novinarji morali zastavljati vprašanja vnaprej, ne bodo imeli možnosti reakcije na odgovore s podvprašanji. Ravno v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, so mediji njihovo okno v svet," so v sporočilu za javnost poudarili v DNS. Hkrati so opozorili, da novi omejevalni ukrepi sprožajo številna vprašanja in skrbi, "zato je prav, da mediji poskušajo javnosti zagotoviti vse relevantne informacije, ki so potrebne, da ravnajo samozaščitno".

Kot so dodali v DNS, obstajajo številne tehnološke možnosti za komunikacijo v realnem času, zato mora vlada vzpostaviti vsaj videokonferenčne kanale, ki bodo novinarjem omogočili sprotno zastavljanje vprašanj. "Vlado pozivamo, naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah za javnost vsaj na daljavo in tako zagotovi dostop do informacij v javnem interesu," so sklenili poziv.

Novice Skupina Slovencev zavrnila evakuacijo s Kanarskih otokov #video