Petek,
13. 12. 2019,
12.06

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

Natisni članek

Termoelekrarna Šoštanj TEŠ 6

Petek, 13. 12. 2019, 12.06

4 leta, 4 mesece

Civilna iniciativa Šoštanj zahteva referendum o sosežigu odpadkov v Tešu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

1

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Civilna iniciativa Šoštanj je na šoštanjsko občino naslovila zahtevo po referendumu o sosežigu odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). Kot je povedal predsednik iniciative Walter Kolar, referendum zahtevajo, ker še nihče v Sloveniji ni opravil monitoringa sosežiga odpadkov. Zato ne vedo, kakšne so posledice tega sosežiga.

Jerdska elektrarna Krško, Marjan Šarec
Novice Šarec bi Teš 6 predčasno zaprl in zgradil drugi blok jedrske elektrarne #video

Zato v Šoštanju ne želijo biti poskusni zajci, je dodal Kolar. Na šoštanjski občini so povedali, da so referendumsko zahtevo prejeli v četrtek, nanjo pa bodo odgovorili v prihodnjih dneh. Teš načrtuje sosežig nenevarnih odpadkov v blokih pet in šest. Če bodo rezultati presoje vplivov na okolje ugodni, se bo poskusno začel leta 2021, reden sosežig pa bo nato stekel leta 2022.

Načrtujejo nove zaposlitve

Za namen sosežiga bo Teš v bližini bloka pet zgradil novo halo, v katero bodo tovorna vozila dovažala trdno predelana goriva. Gre za trdno alternativno gorivo, pripravljeno iz nenevarnih odpadkov, ki se lahko koristi za pridobivanje energije v tovarnah za sežig ali sosežig.

Predvideno je, da bo Teš gorivo prevzemal izključno od predelovalcev, ki bodo zagotavljali predpisano kakovost goriv. Na letni ravni naj bi sežgali 160 tisoč ton trdno predelanih goriv, kar je enako uporabi 215 ton ton lignita. Pri tem bi bile emisije ogljikovega dioksida nižje za 156 ton ton, vsebnost težkih kovin v dimnih plinih pa v mejnih vrednostih.

Elektrarna za sosežig načrtuje štiri nove zaposlitve, v novo halo pa bi dnevno med tednom vozilo v povprečju 25 tovornjakov na dan. Za sosežig se je Teš odločil, ker so analize pokazale, da domačega premoga iz Premogovnika Velenje v prihodnjih letih ne bo dovolj za proizvodnjo električne energije.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik
Novice Tožilstvo pospešeno v pisanje obtožnice v zadevi Teš 6