Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
16.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Miro Cerar

Sreda, 26. 8. 2015, 16.12

8 let, 3 mesece

Cerar za odprt pristop do beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub zaskrbljenosti zaradi morebitnega navala migrantov je pomembno, da k temu vprašanju pristopijo odprto in brez strahu, meni predsednik vlade Miro Cerar.

Premier pravi, da je Slovenija pripravljena na morebitno večje število beguncev, vlada pa se resno pripravlja na vse možne scenarije. Gre za ljudi v stiski, zato vlada do tega vprašanja zavzema humanitarno držo, je dejal v izjavi novinarjem. Izpostavil pa je vprašanji integracijske sposobnosti Slovenije in varnosti.

Premier je tudi pojasnil, da ima EU v solidarnostnem načrtu sicer pripravljena določena sredstva za relokacijo, vendar pa jih je bistveno premalo za trenutne razmere. Zato bo Slovenija v tem primeru morala izkoristiti tudi lastna sredstva in kapacitete.

Priznava, da je Evropa nepripravljena Tudi sicer po njegovih besedah "deloma seveda drži", da je Evropa na takšno krizo nepripravljena, saj je ta presegla vse pričakovane razsežnosti. So pa različne države v različnih položajih. Vsaka od njih mora na eni strani graditi evropsko solidarnostno in humanitarno politiko, na drugi strani pa poskrbeti tudi za svoje državljanke in državljane.

"Tudi vlado skrbi, kako bomo uspeli pomagati tolikšnemu številu beguncev," je priznal Cerar. Je pa po njegovih besedah pomembno, da k temu pristopijo "odprto in brez strahu" in da hkrati zagotovijo, da problematika "ne bi povzročila nekih motenj v naši državi".

Sestal se bo z nevladniki Premier je ob tem izrazil tudi zadovoljstvo nad aktivnostjo nevladnih organizacij, s katerimi se bo na to temo sešel v petek. Srečanja se bodo udeležile tudi ministrice za obrambo, notranje zadeve ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Cerar bo ob tej priložnosti omenjenim organizacijam predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov, ki ga pripravlja notranje ministrstvo.

Aktualna begunska problematika sicer sproža odzive tudi v parlamentarnih strankah. Kot so zapisali v SMC, vlado podpirajo v njenih prizadevanjih, da vprašanje evropske begunske krize v prvi vrsti rešuje kot humanitarno vprašanje. Prepričani so, da Slovenija svojih meja pred begunci ne sme zapreti, se pa obenem zavedajo varnostnega tveganja begunske krize, ki "zahteva skrbno in načrtovano spremljanje in pripravljenost na različne razplete in potek begunskih tokov".

Novakova pogreša arabsko pomoč Predsednica NSi Ljudmila Novak pa pravi, da ni povsem jasno, kako dobro je Slovenija pripravljena na morebiten množičen prihod beguncev. Zato bodo v NSi na to temo verjetno predlagali razpravo v državnem zboru.

Novakova pogreša tudi aktivno vključevanje držav iz arabskega sveta v reševanje begunske problematike. "Žal se je vse prelevilo na ramena Evropske unije, ki pa tega problema ni povzročila," je pojasnila in izrazila pričakovanje, da se bo v reševanje problematike vključila širša svetovna skupnost.

V Sloveniji moramo po njenih besedah zagotoviti vso človekoljubno pomoč, ki jo begunci potrebujejo, obenem pa ne gre zanemariti varnostnega vidika oz. morebitnih pripadnikov skrajnih terorističnih organizacij, ki bi se utegnili skriti med begunce, je še povedala Novakova.

Ne spreglejte