Sreda,
24. 1. 2018,
20.20

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

10

Natisni članek

Miro Cerar Davos

Sreda, 24. 1. 2018, 20.20

6 let, 3 mesece

Cerar svetovnim voditeljem predlagal ustanovitev nove ustanove v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

10

Miro Cerar. | Foto STA

Foto: STA

V Davosu je goste na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) nagovoril premier Miro Cerar, ki je sodeloval na panelu o krožnem gospodarstvu. Kot je pojasnil, je med drugim predlagal ustanovitev evropskega središča za krožno gospodarstvo v Sloveniji. Po njegovih besedah lahko Slovenija sama prispeva znanje in več dobrih praks.

Cerar je v Davosu pojasnil, da je krožno gospodarstvo ena od strateških prioritet Slovenije in da je država v sklepni fazi priprave nacionalnega kažipota za krožno gospodarstvo.

Slovenija se po premierjevih besedah za razvoj krožnega gospodarstva trudi zato, ker želi pripomoči k reševanju planeta pred onesnaženjem. Prav tako želi vzpostaviti poslovne modele, ki bodo prinesli boljšo izrabo surovin, tako več delovnih mest, pomagali pa bodo varovati zeleno okolje in modro morje pred onesnaženji z materiali, kot je plastika.

Kot je pojasnil premier, bo Slovenija maja gostila tretjo konferenco o krožnem gospodarstvu, ki se je bodo med drugim udeležili predstavniki vlad Nizozemske, Finske, Slovaške, Avstrije in Francije.

"Čim naj govoriti in čim več narediti"

Kot naslednji logičen korak Cerar vidi ustanovitev evropskega središča za krožno gospodarstvo v Sloveniji. To bi, kot je pojasnil, povezalo zahodno, srednjo in vzhodno Evropo, kajti Slovenija je na tem področju naprednejša od mnogo sosednjih in drugih držav ter lahko sama ponudi znanje in dobre prakse. Idejo o takšnem središču so udeleženci z navdušenjem pozdravili, je dejal premier.

Pojasnil je še, da Slovenija z Nizozemko, Luksemburgom in Finsko sodeluje v pobudi, ki jo države naslavljajo na EU, in sicer da bi se cilji krožnega gospodarstva uveljavili v okviru naslednje finančne perspektive.

Govorci so danes v švicarskem mondenem visokogorskem središču poudarjali tudi, da je treba na področju varovanja in ohranjanja okolja preiti predvsem k akciji. "Čim manj govoriti in čim več narediti," je povzel Cerar. Kot eno od najbolj težavnih področij za uveljavitev krožnega gospodarstva so navedli gradbeništvo, kjer je ta kultura po Cerarjevih besedah še nerazvita, gre za za zelo pomemben sektor v svetu.

Še več aktivnosti ima Cerar sicer načrtovanih za četrtek, ko bo s kolegi med drugim razpravljal tudi o priložnostih Evrope.