Ponedeljek,
6. 10. 2014,
13.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Miro Cerar Luka Mesec Karl Erjavec Dejan Židan Bojan Dobovšek Franc Bogovič Ljudmila Novak Alenka Bratušek

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 13.19

8 let

Cerar in Janša sta največja poraženca lokalnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lokalnih volitev ne moremo povsem prevesti na razmerja na državni ravni, a številke so zgovorne: SDS nima župana v mestnih občinah, SMC sploh nikjer, obe sta daleč od odstotkov na državnih volitvah.

Lokalne volitve so tudi preizkus moči strank na državni ravni. To odražajo odstotki v proporcionalnem delu volitev za mestne in občinske svete, ki so predvidene za vse mestne občine in veliko večino preostalih. V tem smislu so "največja stranka" v državi skupine volivcev in neodvisni kandidati, ki so prejeli dobrih 29 odstotkov glasov.

Janezi niso bilo množično za Janezovo stranko Največja opozicijska stranka na državni ravni, SDS Janeza Janše, je leta 2010 v proporcionalnem delu lokalnih volitev prejela skoraj 19 odstotkov glasov, skoraj 140 tisoč glasov in 607 občinskih svetnikov. Štiri leta pozneje ima 472 svetnikov, nekaj manj kot 100 tisoč glasov in dobrih 14 odstotkov glasov.

Slovenska demokratska stranka, ki je na julijskih parlamentarnih volitvah prejela skoraj 21 odstotkov glasov, tudi letos ne bo imela župana v nobeni od 11 mestnih občin. Možnost za izvolitev v drugem krogu ima sicer zdajšnji murskosoboški župan Anton Štihec, ki pa je nekdanji član SDS, ki ga podpira tudi ta stranka. SDS je sicer v prvem krogu dobila 17 županov, štiri manj kot leta 2010 v prvem krogu volitev.

Janezi niso bili množično za Stranko Mira Cerarja Šestdeset lokalnih odborov. Štirideset županskih kandidatov. Nobenega izvoljenega kandidata v prvem krogu volitev. To je izkupiček Stranke Mira Cerarja, ki je na parlamentarnih volitvah premočno zmagala s skoraj 35 odstotki glasov.

Na lokalni ravni SMC zaostaja za SDS, dobila je 11 odstotkov glasov. Res je, da je bila stranka ustanovljena šele 2. junija in da se mora ukvarjati predvsem z državnimi zadevami, a volilne številke verjetno odražajo tudi prve težave, s katerimi se spoprijema stranka predsednika vlade. Recimo blamaža z mariborskim županskim kandidatom Antonom Kranjcem in izstop poslanca SMC Bojana Dobovška iz stranke.

Janezi so se približali Dejanovi stranki SMC je sicer z drugega mesta izpodrinila Socialne demokrate, ki pa so se v županskem delu okrepili, saj imajo po prvem krogu 12 županov (leta 2010 so jih imeli po prvem krogu deset). Stranka Dejana Židana je z 12 padla na deset odstotkov volilne podpore, kar je v primerjavi s fiaskom na julijskih parlamentarnih volitvah dober izid.

Luka Mesec se ne more več smejati SD je prehitela tudi Združeno levico, ki ima po dveh uspehih, na parlamentarnih in evropskih volitvah, razlog za skrb. Na kakšni osnovi poslanec ZL Luka Mesec izide interpretira kot uspeh, je težko razbrati.

Združena levica je namreč nastopila v 41 večjih občinah in imela 11 županskih kandidatov. Županov po prvem krogu nima, vsega skupaj pa ima le 23 občinskih svetnikov, torej povprečno manj kot enega na občino.

Janezi lokalno še vedno volijo ljudsko stranko SLS Franca Bogoviča je še vedno županska stranka in ostaja močna politična sila na lokalni ravni. To, da ima največ županov med strankami po prvem krogu, 25 (leta 2010 jih je imela sicer 32) in le dobre pol odstotne točke manj glasov v proporcionalnem delu volitev, kaže na ukoreninjenost ljudske stranke "v lokalu". Vprašanje pa je, ali je to lahko dovolj za vrnitev v nacionalno politiko čez štiri leta.

Karl pada, Ljudmila raste DeSUS Karla Erjavca po dveh uspešnih volilnih nastopih pada. Izid 7,45 odstotka pomeni dve odstotni točki manj kot leta 2010 in skoraj 20 tisoč manj volivcev. Le en izvoljen župan, tako kot na prejšnjih volitvah.

Nova Slovenija Ljudmile Novak raste. Krščanski demokrati imajo sedem županov, kar je štiri več kot leta 2010, in slabo odstotno točko višjo podporo v proporcialnem delu volitev (6,6 odstotka).

In "uspeh" Zavezništva Alenke Bratušek, še pred nekaj tedni predsednice vlade? Porazno: nobenega župana in 1249 glasov. Delež glasov? 0,18 odstotka.