Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
10.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

referendum pokojninska reforma

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 10.27

6 let, 6 mesecev

Čepinova je posnela tri videospote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je z Urško Čepin posnela tri videospote o pokojninski reformi, z Bojanom Emeršičem pa enega. Na vladnem Youtubovem kanalu je dostopen le Emeršičev.

"Glede na to, da si je spletni video samo ob koncu tedna ogledalo več deset tisoč posameznikov in je postal osrednja novica v TV-dnevnikih, je bil cilj dosežen," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Za en video pet tisoč evrov "Z Urško Čepin smo pritegnili pozornost in pokazali, kako absurdni so nekateri argumenti nasprotnikov pokojninske reforme, ko jih izreče kdo drug," so pojasnili. "Zato predvajanje tega videa ni več potrebno in zato smo danes na Youtubu že objavili video Bojana Emeršiča, ki pojasnjuje argumente v prid pokojninski reformi." Zakaj vlada odgovarja, kot da je Urška Čepin posnela le en videospot, ni jasno.

Spote, v katerih nastopata Čepinova in Emeršič, je za vlado posnela agencija Innovatif, ki je del Skupine Futura. "Cena za izdelavo enega videoposnetka je bila manj kot pet tisoč evrov," so sporočili.

Vlada je za spletno kampanjo posnela štiri videe. Marijana Kanduti iz Future je za SiOL povedala, je enega posnel Emeršič, tri pa Čepinova. Dva spota Čepinove sta bila objavljena, za tretjega pa ni znano, ali sploh bo. "Glede na to, da bo kampanja trajala še skoraj dva tedna, vam ta hip še ne moremo izdati vseh podrobnosti kdaj in zakaj bo kakšen viralni video objavljen," so sporočili iz Ukoma.

Futura: Mi bi video pustili Kandutijeva sicer od vlade ne pričakuje pojasnil, zakaj je umaknila videe. "Oni so naročnik in to je njihova odločitev. Mi bi ju pustili. Zdaj sta na spletu in ni več poti nazaj," je dejala.

Na vprašanje, kaj meni o navedbi vlade, da so video umaknili, ker se jim ne zdi več potreben in so namesto njega objavila Emeršičevega, je odgovorila: "Težko komentiram".

Čepinova: Očitno so dosegli več, kot so pričakovali "Očitno je bil spot zelo udaren in so z njim dosegli več, kot so pričakovali," pa je za SiOL dejala Čepinova.

Čeprav je vlada posnetka umaknila, sta na spletu dostopna oba, eden na Youtubu, drugi na spletni strani Moj video.

"Delo kot vsako drugo" "Poklicala me je agencija in ker delam v medijih, sem ponudbo sprejela. To je zame delo kot vsako drugo," je dejala Čepinova. Poudarila je, da iz teh posnetkov ne moremo sklepati prav nič o njeni politični usmerjenosti, niti to, kako bo glasovala na referendumu o pokojninski reformi.

Koliko je bila plačana, Čepinova ni izdala. Povedala je le, da bi še sodelovala v takih akcijah, "če bo ponudba dobra".

Vlada: Želeli smo zbuditi pozornost mladih Ukom je sporočil, da je posnetek nastal kot odgovor na demagoške očitke nasprotnikov pokojninske reforme in je namenoma posnet kot parodija. "Z njim smo želeli zbuditi pozornost pri mlajši ciljni skupini," so zapisali.

"Youtube smo zanemarjali in zato izgubljali" "V izbiro Čepinove se urad ni vtikal, to smo prepustili kreativni domišljiji, smo pa bili z izborom zadovoljni in presenečeni," je včeraj za 24ur dejal direktor Ukoma Darjan Košir.

Košir: Dosegli smo točno tisto, kar smo želeli Košir je za STA pojasnil, da so se zavedali, da je ta oglas v veliki meri tudi tvegan, ker vsebuje nenavaden pristop v referendumski kampanji vlade. "Ko greš zavestno v tako odločitev, moraš sprejeti tveganje, da bo oglas sprejet dobro ali pa da bo odziv manj ugoden," je dejal Košir. To odgovornost sprejema, je zagotovil, čeprav Pahor po Koširjevih besedah njegove odločitve ne problematizira.

Košir je pričakoval bolj ugoden odziv medijev, ampak ni presenečen. Pokojninska reforma je resna stvar, se strinja Košir, prav zato je bil ta oglas že vnaprej "tvegana reč". Kljub odzivu javnosti spota ne obžaluje. Efekt oglasa je bil enormen, obisk oglasa pa rekorden in "z oglasom smo dosegli točno tisto, kar smo želeli; opozoriti na absurdnost argumentov nasprotnikov pokojninske reforme".

Vlada, ki na Youtubu objavlja z uporabniškim imenom pokojninska, je že včeraj zvečer objavila spot z naslovom "Razpihajmo dvome". V njem igralec Bojan Emeršič navaja možnosti za rešitev preobremenjene pokojninske blagajne in se odločno zavzame za pokojninsko reformo. "Spremembe nikoli niso prijetne. So pa nujne. Zato 5. junija pustimo čustva doma in volimo za," svetuje Emeršič.

Sindikalisti so zgroženi V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam so ob prvem videu vlade, s katerim nagovarja volivce k podpori pokojninskemu zakonu, zgroženi. Predvajani video po mnenju sindikata lahko zaposleni razumejo kot norčevanje. Namesto zapravljanja davkoplačevalskega denarja za "takšno neokusno oglaševanje" naj bi predsednik vlade in minister za delo, kot še pišejo v konfederaciji, šla raje med zaposlene in jim prisluhnila, da bosta lahko realno ocenila, kaj ta reforma za pomeni ljudi.

Poslanec SLS Franc Pukšič pa je v zvezi s tem na vlado naslovil poslansko vprašanje. Med drugim sprašuje o stroških videospotov ter "zakaj vlada davkoplačevalski denar zapravlja tako neracionalno".

Ukom se je za spletno kampanjo sicer odločil, ker meni, da je pokojninska reforma tako dobra, da ne potrebuje klasičnega oglaševanja, so sporočili.

Ne spreglejte