Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
17.15

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

zakon pravice otrok varnost šolska torba šola

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 17.15

4 mesece, 3 tedne

Bodo v šolah lahko pregledovali torbe učencem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
šolske torbe | Kako poskrbeti za pravice posameznika ter hkrati omogočiti varno in spodbudno okolje za vse šolarje, so razpravljali številni udeleženci posveta s področja vzgoje in izobraževanja, starši, dijaki ter tudi predstavniki policije.

Kako poskrbeti za pravice posameznika ter hkrati omogočiti varno in spodbudno okolje za vse šolarje, so razpravljali številni udeleženci posveta s področja vzgoje in izobraževanja, starši, dijaki ter tudi predstavniki policije.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje je potekal strokovni posvet o spoštovanju pravice do zasebnosti v primerih pregleda osebnih predmetov učencev v šoli ali e-šoli. Udeleženci so se dogovorili, da ministrstvo najkasneje do konca leta določi, kdaj in kako lahko šole opravijo in evidentirajo pregled osebnih predmetov.

Poleg tega bo ministrstvo prav tako do konca leta ustanovilo delovno skupino za pripravo predlogov zakonskih okvirov v zvezi z zagotavljanjem varnega in spodbudnega učnega okolja, ki bodo zajemali ukrepe za izboljšanje varnosti. To so recimo pregled osebnih predmetov učencev, zaseg prepovedanih predmetov, oblikovanje skupine za pomoč, so sporočili z ministrstva.

Šola mora ostati prostor zaupanja in varnosti, pri zagotavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja se srečujemo tudi z manj prijetnimi vprašanji, kot so tista, ki so povezana s spoštovanjem pravic posameznika do zasebnosti na eni strani ter pravic ostalih do varnega in spodbudnega okolja na drugi strani.

Smernice želijo zakonsko urediti

Zato so z željo začrtati jasne smernice o možnostih in načinih uporabe ukrepa vpogleda v osebne predmete učencev organizirali posvet in s tem naredili prvi korak k preučevanju možnosti za zakonsko ureditev takšnega ukrepa, so zapisali v sporočilu za javnost.

Poglede na dileme je z državno sekretarko, pristojno za predšolsko vzgojo, osnovno in glasbeno šolstvo ter izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami Janjo Zupančič ter drugimi predstavniki ministrstva delil namestnik varuha človekovih pravic Jože Ruparčič.

K razpravi so povabili še predstavnike zavoda za šolstvo, ravnatelje, predstavnike delovne skupine za pripravo nacionalnega programa vzgoje in izobraževanja, predstavnike dijakov, staršev, policije, Inštituta za kriminologijo ter strokovnih svetov na področju vzgoje in izobraževanja.

Prvi šolski dan
Novice Kaj je predsednica Pirc Musar zaupala prvošolcem? #foto #video
Izpitno obdobje
Novice Visokošolski zavodi lahko zaradi poplav prilagodijo študijske obveznosti
Srbija, napadi, policija
Novice Zaslišali 13-letnega strelca, ki je ubil devet učencev in varnostnika
Zveza prijateljev mladine Slovenije
Novice Slovenija potrebuje varuha otrokovih pravic
Ne spreglejte