Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 12. 2007,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 13.28

8 let

Bodo otroci poimenovali patrije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Večina članov odbora DZ za obrambo nasprotuje sodelovanju osnovnošolcev pri izbiranju imena za vozilo patria 8x8.

O napovedi ministra za obrambo Karla Erjavca, da bi slovensko ime za oklepno vozilo patria 8x8 poiskali na javnem natečaju, v katerem bi sodelovale tudi osnovne in srednje šole, so se na današnji seji pogovarjali člani parlamentarnega odbora za obrambo. Večina članov se s takšno možnostjo ne strinja, še zlasti nasprotujejo sodelovanju osnovnošolcev pri izbiranju imena za vozilo. Predsednik odbora Anton Anderlič (LDS) je menil, da bi bila takšna akcija, v kateri bi sodelovali otroci, sporna, lahko pa bi šlo tudi za zlorabo otrok. Opozicijskemu poslancu se je pridružil tudi Drago Koren (NSi), ki je takšno možnost, da bi šolajoči se otroci izbirali ime za orožje, označil za nesprejemljivo in nedopustno.

"Naj Erjavec od tega postopka takoj odstopi"

Aurelio Juri (SD) pa je ministra za obrambo pozval, naj odstopi od takšnega postopka in se ime izbere po drugi poti brez sodelovanja šol in otrok. Gre za orožje, bojno opremo, ki ne sodi v otroške vrste, je še dejal Juri. Tudi Matej Lahovnik (Zares) pričakuje, da bo minister akcijo nemudoma preklical. Kot starš pa je odločno protestiral proti takšni popularizaciji orožja.

"Ne gre za promocijo orožja, temveč promocijo vojske"

Minister za obrambo Erjavec je poslance miril, da gre šele za zamisel, sicer zelo resno zamisel, bodo pa vsekakor še proučili vse vidike in upoštevali usmeritve odbora. Če bi k takšnemu natečaju povabili le dijake in študente, mednarodne konvencije o otrokovih pravicah ne bi kršili pa tudi slovenske zakonodaje ne, je razmišljal minister. Bolje to, kot pa da angažirajo kakšno agencijo, je še dejal. Tudi na ministrstvu za šolstvo niso nasprotovali tej ideji.

Ne gre za promocijo orožja, vojne, nasilja, temveč promocijo Slovenske vojske, skrbi za nacionalno varnost, domoljubja in miru, je zavrnil očitke Erjavec.

Juri: Naj ime izberejo študentje obramboslovja in vojaki

Če se bojite stroškov, vam lahko člani odbora za obrambo brezplačno damo kakšno sugestijo za ime, je odgovoril Lahovnik, ki se mu zdi sporna tudi udeležba dijakov pri takšnem natečaju. Juriju pa bi se zdelo smiselno, če bi bili v natečaj vključeni študentje obramboslovja in vojaki sami.

Stane Pajk (SDS) pa nasprotno ni videl težav v takšnem prikazovanju dejavnosti vojske ter krepitvi njenega imidža z namenom pridobivanja novih kadrov. "Če smo se odločili za samostojno državo, je vojska njen sestavni del," je dejal koalicijski poslanec. "Sem patriot in domoljub. Tisti, ki se oglašajo, najbrž niso," je bil oster.

Bajc: Upam, da kandidati za vojake ne pridejo z Marsa

"Sem zelo velik patriot in nisem nasprotnik Slovenske vojske," se je odzval njegov koalicijski kolega Koren, ki se mu takšem natečaj ne zdi ustrezen. Denar, ki bi ga namenili za izbiro imena, pa raje namenimo promociji Slovenske vojske, je še predlagal.

"Od kje naj pridejo kandidati za vojake? Upam, da ne z Marsa," se je vprašal Josip Bajc (SLS). Takšna akcija v srednjih šolah in med študenti bi lahko bila eden od prijemov za pridobivanje novih kadrov, da ne bomo prisiljeni uvažati vojakov od drugod, je še menil.

Člani odbora so na seji govorili tudi o poplačilu ruskega klirinškega dolga z vojaško opremo.

Ne spreglejte