Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 8. 2017,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

vročina vreme UKC Ljubljana

Torek, 1. 8. 2017, 6.45

6 let, 6 mesecev

Peklenski torek: temperature že ob 10. uri nad 30 stopinjami Celzija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Po tropski noči, ko se po velikem delu Slovenije temperature ponoči niso spustile pod 20 stopinj Celzija, se je nadaljeval četrti letošnji vročinski val. Država jutri zaradi vročinskega udara prižiga rdeči alarm. Najvišja temperatura se je povzpela do 39 stopinj Celzija.

Na Krasu in na Primorskem od danes velja opozorilo pred veliko verjetnostjo požarov. Marsikje po državi so termometri že po 9. uri zjutraj pokazali več kot 30 stopinj Celzija. Najvišjo temperaturo 39 stopinj Celzija so ob 14. uri uradno izmerili v Podnanosu. Do absolutnega rekorda izpred štirih let, ki so ga izmerili v Cerkljah ob Krki, manjka le še 1,8 stopinje Celzije. Nov rekord bi lahko padel že jutri.

Zaradi velike toplotne obremenitve, ki je bila najhujša predvsem sredi dneva in popoldne ter bo predvidoma trajala do začetka prihodnjega tedna, še vedno velja opozorilo Arsa. Agencija za okolje ob tem opozarja, da pri temperaturi zraka nad okoli 35 stopinj veter ne hladi več, ampak nas samo še segreva, kot fen. Tudi nočne in jutranje temperature se ne bodo spustile pod 21 stopinj Celzija.

Zaradi izpostavitve vročini na UKC Ljubljana letos le štirje bolniki

"Zaradi neposredne izpostavitve vročini smo letos pregledali le štiri bolnike. Največkrat se ljudje pregrejejo zaradi športnih dejavnosti ali dela v vročini. Večino takih pacientov obravnavajo že na terenu ali v okviru službe Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana," pojasnjuje zdravnik Hugon Možina iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in dodaja:

"Pregledamo pa na urgenci precej kroničnih bolnikov, pri katerih pa se kot vzrok poslabšanja v ozadju lahko skrivajo vremenski vplivi, kot se pojavljajo v vročem poletju."

"Primera, da bi bil kdo zaradi vročinskega udara življensko ogrožen, v zadnjih dveh dneh nismo imeli. Smo pa imeli kar nekaj srčno-žilnih bolnikov, pri katerih je verjetno tudi vročina prispevala, da se je stanje poslabšalo in so potrebovali našo pomoč," pa pravi zdravnik Jernej Bernik iz UKC Ljubljana.

Oglejte si opozorila nacionalnega inštituta za javno zdravje v zvezi z vročinskim valom.

Video: Planet TV

Suho in vroče vreme bo povečalo požarno ogroženost, tudi kmetijska suša bo zajela dodatne površine Slovenije. Zaradi precej jasnih dni in posledično velike količine UV sevanja se bo povečala tudi verjetnost za visoke koncentracije ozona, veter zahodnih smeri pa bo lahko zanesel ozon k nam tudi iznad industrijskega bazena Padske nižine.


Preberite še:
Evropa v primežu visokih temperatur
Pred nami najbolj vroči teden poletja #video


Jutri bo pretežno jasno. Popoldne bo ponekod zapihal šibek severovzhodnik. Zvečer lahko ob meji z Avstrijo nastane kakšna vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne od 32 do okoli 38 stopinj Celzija.

Zaradi hude suše so brez pitne vodne ostali domačini v Rogašovcih na Goričkem, so poročali v oddaji Danes na Planet TV:

Povečana nevarnost požarov

Povečana je verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju. Največja verjetnost za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju je trenutno na Krasu in v Koprskem primorju, kjer je v prejšnjem tednu padlo najmanj dežja.

Takšno stanje bo trajalo najmanj do začetka naslednjega tedna, zato svetujejo previdnost in pravilno uporabo ognja v naravnem okolju. Da v naravnem okolju ne bi zagorelo, je treba pri uporabi ognja v naravnem okolju upoštevati
predvsem naslednje:
- pri kurjenju je treba ustrezno urediti kurišče, ogenj pa nadzorovati ves čas kurjenja,
- ob vetru kurjenje ni dovoljeno oziroma je treba z njim prenehati,
- prepovedano je uničevanje odpadkov z ognjem ter vsakršno požiganje,
- prepovedano je odmetavanje in odlaganje gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.

V četrtek in petek bo pretežno jasno in zelo vroče. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna nevihta, lahko pa pade tudi vročinski rekord. Doslej najvišjo temperaturo v Sloveniji - 40,8 stopinje Celzija - so izmerili v avgustu 2013 na letališču Cerklje ob Krki.

Za zdaj kaže, da se tokrat vročinski val ne bo končal z izrazito ohladitvijo, ampak da bo vročina začela počasi popuščati v prvi polovici prihodnjega tedna.

Dars zaradi vročine prestavil vzdrževalna dela na štajerski avtocesti

Zaradi napovedanih zelo visokih temperatur so se v Darsovi avtocestni bazi Vransko odločili, da prestavijo nekatera vzdrževalna dela na štajerski avtocesti, ki so bila načrtovana za ta teden. Gre za preplastitev voznega pasu na odseku med Lukovico in cestninsko postajo Kompolje in preplastitev prehitevalnega pasu med predorom Jasovnik in Trojanami.

Ne spreglejte