Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
6.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

sonce vročina vreme

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 6.55

6 let, 7 mesecev

Rdeči alarm

Pred nami najbolj vroči teden poletja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Vročina poletje kopalke | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Danes se je začel četrti vročinski val. Teden, ki je pred nami, bo po napovedih vremenoslovcev najbolj vroč v tem poletju do zdaj, temperatura bodo dosegle blizu 40 stopinj Celzija.

Danes so najvišje dnevne temperature dosegle 35 stopinj Celzija. Jutri bo jasno in še bolj vroče. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija.

"Najbolj ogroženi so starejši, kronični bolniki in otroci," poudarja zdravnik Rok Ravnikar. | Foto: Matej Leskovšek "Najbolj ogroženi so starejši, kronični bolniki in otroci," poudarja zdravnik Rok Ravnikar. Foto: Matej Leskovšek Glavni nevarnosti vročinskega vala oziroma visokih zunanjih temperatur sta:

- dehidracija in

- pregrevanje telesa, poudarja zdravnik Rok Ravnikar.

Po njegovih besedah je zato priporočljivo zadostno pitje tekočin ter izogibanje pretiranemu telesnemu naporu, še posebej v najbolj vročih delih dneva.

"Najbolj ogroženi so starejši, kronični bolniki in otroci. Rekreacijo si organizirajte v hladnejših delih dneva, zgodaj zjutraj ali zvečer. Opozoriti velja, da alkohol še dodatno prispeva k dehidraciji, zato alkoholne pijače, tudi tiste najbolj priljubljene, kljub splošnemu prepričanju v teh dneh niso primerne za boj s povečano izgubo vode," je še poudaril.

 

Video: Planet TV


Preberite še:
Prihaja pasja vročina, ali lahko delavec odkloni delo?


Zaradi velike toplotne obremnitve - ta bo najhujša sredi dneva in popoldne - je za danes in jutri za dele Slovenije razglašen oranžen, drugi najvišji alarm. Za sredo, četrtek in petek pa je Arso za celo državo z izjemo Gorenjske razglasil rdeči alarm, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko zelo nevarne in so lahko ogrožena življenja.

Za Obalo je razglašen rdeči alarm glede požarne ogroženosti, kar pomeni, da je vzrok za nastanek požara lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro.

V najbolj vročih dneh moramo piti dovolj tekočine. | Foto: Reuters V najbolj vročih dneh moramo piti dovolj tekočine. Foto: Reuters

Predvidoma do prihodnjega ponedeljka - tokratni vročinski val naj bi trajal najmanj do takrat - bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in zelo vroče. Zvečer lahko ob meji z Avstrijo nastane kakšna vročinska nevihta.

Suša ponekod popolnoma uničila pridelek

V večjem delu Slovenije je bila zaradi pomanjkanja padavin v spomladanskih mesecih zaloga vode pred poletjem manjša kot običajno. Pridelovalci skušajo blažiti posledice, a primanjkljaj vode je marsikje tako velik, da so pridelki rastlin zmanjšani od 30 do 60 odstotkov, ponekod so popolnoma uničeni. Poleg pozebe in toče pridelek tako klesti še suša.

STA
Ne spreglejte