Nedelja,
13. 10. 2024,
11.17

Osveženo pred

4 ure, 54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Natisni članek

Slovenci po svetu Matej Arčon

Nedelja, 13. 10. 2024, 11.17

4 ure, 54 minut

Arčon obiskal slovensko skupnost v Belgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,06
Arčon v Belgiji | Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s slovensko skupnostjo v Belgiji, kjer se je med drugim udeležil prireditve ob 95. obletnici ustanovitve Slovenskega kulturnega društva sv. Barbara. | Foto USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je srečal s slovensko skupnostjo v Belgiji, kjer se je med drugim udeležil prireditve ob 95. obletnici ustanovitve Slovenskega kulturnega društva sv. Barbara.

Foto: USZS

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je po dvodnevnem obisku v Luksemburgu v soboto srečal še s slovensko skupnostjo v Belgiji, kjer se je med drugim udeležil prireditve ob 95. obletnici ustanovitve Slovenskega kulturnega društva sv. Barbara. Obisk bo sklenil danes v Bruslju.

Minister Matej Arčon se je v soboto mudil v belgijski pokrajini Limburg. Najprej se je ustavil v Genku, kjer se je srečal s predstavniki tamkajšnjega slovenskega kulturnega društva. V njihovih prostorih med drugim vsak ponedeljek poteka dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture, ki ga vodi iz Slovenije napotena učiteljica.

Nato se je udeležil še Slovenskega dneva v Maasmechelnu, v okviru katerega je med drugim tamkajšnje Slovensko društvo sv. Barbara praznovalo visoko 95. obletnico delovanja. Podpredsednik vlade Arčon je ob tem društvu podelil priznanje in zahvalo urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Kot so zapisali pri uradu, je rudarska pokrajina Limburg v 30. letih 20. stoletja pritegnila večje število Slovencev, ki so odtlej ohranili stik s slovensko kulturo.

Arčon se bo danes pred koncem obiska še v Bruslju srečal s predstavniki tamkajšnje slovenske skupnosti.