Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2011,
11.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator Agrokor

Petek, 21. 10. 2011, 11.10

8 let, 3 mesece

Ali naj se Mercator sploh proda in komu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drži kot pribito – v tekmi za Mercator so štirje kandidati!

V osmem poskusu prodaje najboljšega soseda je znova prisoten tudi večni Mercatorjev snubec, globoko zadolženi hrvaški Agrokor Ivice Todorića.

Banke in podjetja iz skupine Pivovarne Laško zaradi kapitalske podhranjenosti in zadolženosti prodajajo dobro polovico Mercatorja. To je nujno, saj se večinsko državna NLB utaplja v kapitalski neustreznosti, skoraj tretjinski lastnik najboljšega soseda Pivovarna Laško pa v globoki zadolženosti (okoli 450 milijonov evrov dolga).

Znane Slovence smo vprašali, ali je prodaja večinskega deleža v Mercatorju res edina možnost, ali ga je treba prodati tujcem ...

"Ne poznam posebej dobro problematike glede Mercatorja, ampak kolikor jo poznam, se mi zdi, da je prodaja Mercatorja skorajda nujna! To pa seveda povem ob vsej potrebni zadržanosti!"

"Premalo poznam vse skupaj, da bi lahko konkretno odgovoril. Na načelni ravni pa bi seveda veliko raje videl, da bi Mercator prevzemal koga drugega. Razumljivo bi raje videl, da bi Mercator prevzel Konzum (lastnik Agrokor), seveda je to moj načelni pogled ..."

"Vse je odvisno od koristnosti posla. Kaj bi ali bo prodaja večinskega dela Mercatorja prinesla? Ali bo tudi po zamenjavi lastnika novi ohranil dobaviteljsko verigo Mercatorja, ki jo predstavljajo številni slovenski proizvajalci?"

"Na prodajo Mercatorja se sicer pretirano ne spoznam, ampak Mercatorja kot najboljšega soseda v Sloveniji poznam kot prodajalca, trgovca in zato mora biti res velika kriza, če zdaj njega prodajajo!"

"Jaz bi raje videl, da Mercator ostane v slovenskih rokah! Če ostane slovenski, bo domača dobaviteljska veriga ostala, sicer pa … Če si večinski lastnik, imaš tudi pravico do odločanja v poslovnih zadevah."

Ne spreglejte