Torek,
5. 12. 2017,
19.13

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Airbnb

Torek, 5. 12. 2017, 19.13

6 let, 4 mesece

Ali ima Furs res podatke o Slovencih, ki na črno oddajajo stanovanja? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Finančna uprava žuga, da ima podatke o vseh, ki na črno oddajajo apartmaje in sobe. Pa jih ima res? Je največji spletni ponudnik Airbnb res zaupal Fursu, koliko in kdo je zaslužil?

Kazni za kršitelje segajo od 400 do vrtoglavih 30 tisoč evrov. Zato bi se večina morala odločiti za legalizacijo, sploh ker pri prijavi normiranih stroškov davčna stopnja znaša le štiri odstotke, pojasnjujejo na Finančni upravi RS (Furs). Kršitelje pozivajo, da se do 31. januarja samoprijavijo in se tako izognejo globam.

Vendar pa je slovenska birokracija tako zapletla ves postopek zbiranja potrebnih dovoljenj, da se skoraj nihče ne želi spopasti s tem, so poročali v oddaji  Planet Danes na Planet TV.


Preberite še:

-> Država ima vse podatke, kdo je oddajal nepremičnine v turistične namene
-> Poostren nadzor Fursa nad Slovenci na Airbnb obrodil sadove


Trije prekrški z enim oddajanjem

Na spletnem portalu Airbnb je samo v ožjem središču Ljubljane turistom na voljo 306 sob in stanovanj. Vendar večine teh najemodajalcev ne najdemo med 1.337 registriranimi sobodajalci, opozarjajo na Fursu. S tem so kar trikratno v prekršku.

"Če nekdo ni napovedal dohodkov iz tega naslova, sledi globa. Če ni imel registrirane dejavnosti, je to spet globa, ker gre za delo na črno. Če je oglaševal in ni imel registrirane dejavnosti, je lahko kršitev nedovoljenega oglaševanja," je dejal Stojan Glavač s Fursa.

Finančna uprava je pridobila obsežne podatke o slovenskih zavezancih, ki dosegajo dohodke iz oddajanja nepremičnin v turistične namene, je povedal Glavač.

Airbnb na svoji spletni strani medtem pojasnjuje, da o vsakem poizvedovanju organov pregona o uporabniških informacijah obvesti uporabnike. Izjemoma tega ne stori, če tako izrecno določa sodna odredba.  Policija pa zatrjuje, da sami v ta postopek niso bili vpleteni.