Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 10. 2011,
8.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 10. 2011, 8.15

8 let

Ko je platno koža, strojček pa čopič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pretekli konec tedna so se na celjskem sejmišču zbrali vseslovenski umetniki, ki svojega umetniškega navdiha ne izlivajo na platno, ampak kožo.

Na prvi slovenski Tatoo konvenciji se je v petek in soboto zbrala množica mojstrov slikanja na kožo, predstavniki piercing studiev so postregli z bolečimi tehnikami prebadanja kože, svoje risarske tehnike so uprizorili bodypainterji, na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji rock'n'rolla in legendarnih starodobnih avtomobilov. V dvorani celjskega sejma se je med konvencijo gnetlo okoli 20 stojnic. Obiskovalci so si poleg ustvarjanja zgoraj naštetih umetnikov lahko ogledali debele knjige tetovaž, kupiti je bilo mogoče opremo, razkužilo in barvo za tetoviranje ter raznovrstno bižuterijo. Samo Bregar, tetovator in idejni vodja dvodnevnega sejma, nam je zaupal, da se je pri organizaciji zgledoval po podobnih konvencijah, ki so v tujini nujnost in stalnica. "Slovenceljni imamo nekaj izredno dobrih tetovatorjev, ki na tekmovanjih v tujini pobirajo številne nagrade. Te mojstre sem želel predstaviti tudi slovenskemu občinstvu," poudari Bregar. Nad samim odzivom slovenskih tetovatorjev je bil precej razočaran. Omenimo samo dejstvo, da se je dogodka udeležil le eden izmed ljubljanskih umetnikov poslikave teles. "Očitno se jim ni zdelo pomembno, da bi se predstavili ljudem," doda. Med kramljanjem z nekaterimi razstavljavci in obiskovalci sem dobil občutek, da se mojstri med seboj ne marajo preveč. Tega, ali je za to kriva umetniška nadutost ali pa zajec tiči v grmu konkurence, ne vem.

Tetovirajo se policisti, sodniki in politiki Tetoviranje v Sloveniji je po Bregarjevih besedah prišlo do izraza šele po osamosvojitvi, danes pa se že lahko postavimo ob bok nekaterim bolj "potetoviranim" nacijam, med katerimi prednjačijo predvsem Angleži, Nizozemci in Nemci. "Tetoviranje postaja vse bolj priljubljen način okraševanja telesa in izražanja človekove individualnosti. Za poslikavo telesa se odločijo ljudje iz vseh segmentov družbe, bodisi so to policisti, sodniki, politiki, 13-letniki ali 60-letniki." Imen politikov nam ni želel izdati, med zvezdniki pa je med drugim tetoviral Kolija, pevca skupine The Drinkers. "Najstarejša gospa, ki sem jo tetoviral, je imela 72 let, najmlajša gospodična pa je imela komaj 15 let."

Poudarimo, da starostne omejitve za tetoviranje pri nas ni. Mlajši od 15 let morajo imeti za tetoviranje dovoljenje staršev oziroma skrbnikov. "Mislim, da so zakonodajalci to mejo postavili nekoliko prenizko, saj se oseba pri teh letih še vedno fizično razvija. Ko se koža razteguje, se namreč slika pokvari in sledi razočaranje."

Cena se začne pri 50 evrih Bregar v nadaljevanju pove, da tetovažo v največ primerih nariše skupaj s stranko, cena je odvisna od velikosti, zahtevnosti, položaja in števila barv. "V mojem studiu se cena začne pri 50 evrih, zgornja meja pa ni določena, saj se nekatere tetovaže rišejo po več dni, celo tednov." Najpomembnejša pri tetoviranju je po njegovih besedah še vedno higiena. "Ob vsakem novem tetoviranju se morata uporabiti nova igla in nova barva, po končanem tetoviranju pa se vse to zavrže. Za preprečitev okužbe moraš imeti tetovažo tri dni prekrito s folijo, rano se redno umiva in maže s kremo B pantene plus." Umetnika smo povprašali tudi o odstranjevanju poslikav, saj si marsikateri posameznik prehitro odloči za tetovažo. "Tetovaž se z laserjem ne da povsem odstraniti, lahko se jih le zbledi, nato pa se na mesto naslika druga tetovaža. Koža po tetoviranju ne bo nikoli več takšna, kot je bila. Tudi po laserskem posegu ostane opeklina, v najslabšem primeru tudi brazgotina."

Po številu obiskovalcev sodeč, je bila konvencija zadetek v polno. Bregar na vprašanje, ali jo lahko pričakujemo tudi naslednje leto, odgovori: "Dogodek je rojen, nadaljevati pa bo moral nekdo drug." Omenimo, da smo intervju opravljali med samim tetoviranjem. Gospod, na katerem se je prikazovala podoba tigra, nam pove, da je to že njegova četrta tetovaža. "Malce me peče, pretirane bolečine pa ne občutim več." Poslikave telesa je vzljubil že v mladih letih, ko je pri starejših opazoval tetovaže JNA in legendarna sidra, simbol mornarice.

Piercing korzet med bradavičkami in popkom Na prizorišču je največ pogledov poleg tetovatorjev ujela pomanjkljivo oblečena gospodična, ki je nosila nadvse boleč korzet, no vsaj videti je bilo tako. Prebodene bradavice in številne piercinge vzdolž trebuha je povezoval trak, kar je upodabljalo korzet. "Preprosto obožujem piercing. Bolečine ne občutim, pravzaprav mi prebadanje kože predstavlja največji užitek. Korzet bom imela oblečen vse do večera, piercing v bradavičkah pa seveda ostane," nam pove Klara iz Velenja.

Zmaga v roke Slasha "Sklepni del dogodka je bila izbira najboljše tetovaže v barvni in črno-beli tehniki. V prvi kategoriji je zmaga za upodobitev kitarista Slasha na meču pripadla mlademu Dejanu Mariču iz Pomurja, prvo mesto v črno-belo tehniki pa je stroga žirija podelila Iztoku Križanu iz Ljubljane. Ta je prepričal s tetovažo ženske na podlakti."

Ne spreglejte