Petek,
20. 1. 2012,
16.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

prisilna poravnava

Petek, 20. 1. 2012, 16.45

7 let, 2 meseca

Začetek prisilne poravnave družbe Meblo a+a

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okrožno sodišče v Novi Gorici je začelo postopek prisilne poravnave nad družbo Meblo.

Za upravitelja je imenovalo Uroša Jutraža, upniki lahko terjatve prijavijo do vključno 20. februarja, je razvidno iz današnje objave na Ajpesu. Družba predvideva poplačilo 50 odstotkov navadnih terjatev v štirih letih.

Če podjetje ne poravna 19.700 evrov predujma, bo sodišče pričelo stečajni postopek Družba mora v 15 dneh založiti nekaj manj kot 19.700 evrov predujma za stroške postopka prisilne poravnave. Če v roku predujma ne bo nakazala, bo sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave in začelo stečajni postopek, je sodišče objavilo na spletnih straneh Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Vodstvo družbe predlaga, da bi bili navadni upniki poplačani 50-odstotno v štirih letih, in sicer v prvih dveh letih 30-odstotno, v preostalih dveh pa 70-odstotno. Do družbe je bilo konec septembra lani za 1,5 milijona evrov navadnih terjatev, na katere bo učinkovala prisilna poravnava, je razvidno iz načrta finančnega prestrukturiranja.

Največji upnik z nekaj manj kot 135.000 evri terjatve Največji navadni upnik je družba Imko Projekt z nekaj manj kot 135.000 evrov terjatve. Sodišče je v sklepu o uvedbi postopka imenovalo tudi upniški odbor, v katerem so poleg Imko Projekta še družbe CGP, Meltal, Val Plastika, Meblo Kovinoplastika Storitve, Kovintrade in Marcegaglia.

Glede na načrt bi finančni učinek prisilne poravnave znašal okoli 753.000 evrov; družba bi za ta znesek povečala kapital družbe. Med drugimi ukrepi finančnega prestrukturiranja so prodaja poslovno nepotrebnega premoženja, dogovor s kreditodajalci o odlogu zapadlosti kratkoročnih posojil in znižanju obresti, morebitni dogovori o dodatnem kreditiranju ter prestrukturiranje poslovnih procesov z zmanjšanjem stroškov in števila zaposlenih.

Prednostne terjatve iz naslova plač, prispevkov in odpravnin na 30. september lani znašajo nekaj manj kot 296.000 evrov.

Delavcem dolgujejo približno dve plači V družbi je zaposlenih 60 delavcev. Kot je v sredo povedal direktor Meblo a+a Tomaž Ocvirk, jim dolgujejo približno dve plači. Vsak mesec so jim namreč nakazali vsaj nekakšne akontacije, vendar ne celotnih plač. Lani so na račun upokojevanj in odhodov zmanjšali število zaposlenih za 20, letos pa načrtujejo zmanjšanje števila delavcev še za deset.

Družba je imela glede na stanje konec septembra lani 1,2 milijona evrov negativnega kapitala. V prvih devetih mesecih lani je beležila 1,88 milijona evrov prihodkov iz poslovanja (v enakem obdobju predlani 3,3 milijona evrov) in 1,6 milijona evrov izgube (predlani okoli 246.000 evrov izgube).