Četrtek,
29. 8. 2024,
12.17

Osveženo pred

2 uri, 46 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
carina dobiček poslovanje Cinkarna Celje

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 12.17

2 uri, 46 minut

V Cinkarni Celje po polletnih rezultatih napovedali še boljše poslovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Cinkarna Celje | Ocenjujejo, da bodo v celotnem letu 2024 ustvarili več kot 200 milijonov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko so bili ti sprva načrtovani v višini 186,6 milijona evrov. Pričakujejo med 15 in 18 milijoni evrov čistega dobička ter od 31 in 35 milijoni evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA). | Foto STA

Ocenjujejo, da bodo v celotnem letu 2024 ustvarili več kot 200 milijonov čistih prihodkov od prodaje, medtem ko so bili ti sprva načrtovani v višini 186,6 milijona evrov. Pričakujejo med 15 in 18 milijoni evrov čistega dobička ter od 31 in 35 milijoni evrov bruto dobička iz poslovanja (EBITDA).

Foto: STA

Cinkarna Celje je v prvem polletju ustvarila 100,3 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil s 7,4 milijona evrov višji za 5,2 odstotka, je danes objavila družba in napovedala boljše poslovanje v celotnem letu od prvotnih načrtov. Z Ljubljanske borze pa so danes sporočili, da so delnice Cinkarne Celje poskočile za skoraj tri odstotke. 

Prihodki so porasli ob večjih prodanih količinah pigmenta titanovega dioksida. "Povpraševanje se je v drugem četrtletju postopoma izboljšalo. Preučevanje morebitnih antidumpinških ukrepov je spodbujalo nekatere evropske kupce k razmisleku glede spremembe nabavnih strategij. Začasni ukrepi so bili objavljeni proti koncu drugega četrtletja. Trajna uvedba znatnejših dodatnih carin lahko povzroči izboljševanje marž evropskih proizvajalcev," je v poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, zapisala družba.

Prodaja v države EU je porasla za deset odstotkov na 72,8 milijona evrov. Na dvig prodaje so vplivale višje količine pigmenta in bistveno boljše povpraševanje po bakrovih fungicidih, so pojasnili v družbi. Ena ključnih držav EU je Nemčija, kjer Cinkarna ustvari 27,9 odstotka izvozne prodaje in 25,9 odstotka celotne prodaje podjetja.

Prodaja v tretje države z dolarjem je porasla za en odstotek na 2,4 milijona evrov, v ostale pa je upadla, in sicer v tretje države za 14 odstotkov na 10,5 milijona evrov in v države nekdanje Jugoslavije za 16 odstotkov na 1,8 milijona evrov. Tudi prodaja v Sloveniji je bila nižja za 16 odstotkov, znašala je 8,9 milijona evrov.

Prodaja pigmenta titanovega dioksida, ki je nosilni prodajni program družbe, se je glede na enako obdobje lani povečala za pet odstotkov na 83,5 milijona evrov.

Ljubljanska borza je dopoldne sklenila tik pod izhodiščem. Indeks SBI TOP se je znižal za 0,14 odstotka. Največji izgubar v prvi kotaciji so bile delnice NLB (-1,57 odstotka), največji skok pa je po objavi poročila o rasti prihodkov in dobička v prvem polletju uspel delnicam Cinkarne Celje (+2,94 odstotka). Te so danes tudi najbolj prometne.

Vlagajo v programe, ki kažejo rast 

Za investicije, nabavo osnovnih sredstev in nadomestne opreme je družba v šestmesečju porabila 5,4 milijona evrov. "Vlagamo v programe, ki kažejo potencial rasti. Z investicijami v proizvodnji sledimo predvsem ciljem zniževanja operativnih stroškov, zagotavljanja rentabilnega obsega količinske proizvodnje, doseganju višje kakovosti, zakonodajne skladnosti in energetske vzdržnosti," so pojasnili.

Ocenjujejo, da doseženi poslovni rezultati presegajo napovedi za to obdobje. Zaradi spremenjenih tržnih pogojev, izboljšanja prodajnih cen in uvedbe uvoznih carin na pigment kitajskega porekla so pripravili oceno poslovanja za leto 2024, ki je bistveno boljša od prvotno zasnovanega poslovnega načrta, objavljenega v novembru 2023.

Cinkarna Celje
Novice Cinkarna Celje bi za dividende za leto 2022 namenila 21,65 milijona evrov