Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
1. 4. 2018,
8.09

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

Natisni članek

DARS cestnina DarsGo

Nedelja, 1. 4. 2018, 8.09

6 let

Tovornjakom se ni več treba ustavljati pred zapornicami

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40
Cestinska postaja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Dars je s 1. aprilom uvedel elektronsko cestninjenje za tovorna vozila nad 3,5 tone, kar pomeni, da se jim ne bo več treba ustavljati na cestninskih postajah. Te bodo v prihodnjih letih odstranjevali, za kar bodo porabili 45 milijonov evrov.

Po podatkih Darsa se je v sistem prijavilo nekaj več kot sto tisoč vozil, cestninjenje pa bo potekalo prek 128 portalov, ki so postavljeni nad avtocestami in hitrimi cestami.

Ali bodo zaradi vpeljave novega sistema kakšne težave, bo jasno v torek, 3. aprila, saj imajo danes in v ponedeljek tovorna vozila prepoved vožnje.

Kazni od 800 evrov naprej

Z novo ureditvijo na Darsu pričakujejo večjo pretočnost prometa. | Foto: Ana Kovač Z novo ureditvijo na Darsu pričakujejo večjo pretočnost prometa. Foto: Ana Kovač Prekrškarje bodo lovili z nadzornimi portali, ki bodo uporabljali DSRC (Dedicated Short Range Communication) s klasifikacijskim sistemom za štetje števila osi vozila ter videonadzornim sistemom za branje registrskih tablic in zajem slike vsega vozila. DSRC bo vzpostavil komunikacijo z napravo DarsGo v vozilu.

"Odkrivanje neskladnosti se bo izvajalo tudi s 27 mobilnimi nadzornimi enotami oziroma vozili, v katerih bo implementirana podobna oprema kot na nadzornih portalih. V sistemu ne bo anonimnih uporabnikov, zato bo lahko izstavljen račun za neporavnano cestnino. Neplačani računi bodo izterjani na podlagi mednarodnih mehanizmov za izterjavo," pojasnjujejo na Darsu.

Kazni se bodo začele pri 800 evrih.

Tri leta bodo odstranjevali cestinske postaje

Zaradi novega sistema cestninjena ne bodo več potrebne cestninske postaje, ki jih bodo letos začeli odstranjevati, s tem pa želijo doseči večjo pretočnost prometa.

V prihodnjih letih bodo odstranili 34 cestninskih postaj. | Foto: Ana Kovač V prihodnjih letih bodo odstranili 34 cestninskih postaj. Foto: Ana Kovač Skupno je na slovenskih avtocestah in hitrih cestah 34 cestninskih postaj.

Letos načrtujejo rušenje cestninskih postaj Log, Torovo, Hrušica, Nanos, Dane, Drnovo, Vransko, Tepanje in stranskih cestninskih postaj Vrhnika, Logatec, Unec, Postojna, Razdrto, Krško in Slovenske Konjice.

Skupni strošek odstranjevanja je ocenjen na 45 milijonov evrov. Ob tem na Darsu opozarjajo, da bo odstranjevanje trajalo več let, predvidoma od dve do tri leta.

Skrajni rok za osebna vozila in elektronsko cestninjenje leto 2027

Sprememb za osebna vozila medtem ni na vidiku. Vinjetni sistem je bil sicer zamišljen le kot prehodno obdobje za elektronsko cestninjenje. Vinjete so v Sloveniji uvedli pred devetimi leti, vsako leto pa njihova prodaja narašča. Lani so do konca novembra prodali približno 400 tisoč vinjet več kot leta 2016 v vsem letu.

Skrajni rok za popolno elektronsko cestninjenje je sicer po besedah evropske komisarke Violete Bulc leto 2027.

Ne spreglejte